“Θα κάνουμε γιορτές υπό την σκιά της Όμικρον” – Το μήνυμα της Παπαευαγγέλου σε όσους έχουν νοσήσει

Σαφές μήνυμα προς όλους ότι οι φετινές γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα γίνουν υπό την σκιά της παραλλαγής “Όμικρον” του κορονοϊού, έστειλε η Βάνα Παπαευαγγέλου προειδοποιώντας ότι η “Όμικρον” επαναμολύνει και όσους έχουν ήδη νοσήσει και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν να κάνουν την αναμνηστική δόση.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία, τόνισε ότι συνεχίζεται η αποκλιμάκωση σε σχέση με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, καθώς καταγράφεται επιπλέον μείωση 14% στα νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα. Η ίδια χαρακτήρισε αργό τον ρυθμό αποκλιμάκωσης και είπε ότι υπάρχουν περιοχές όπως η Λακωνία, το Λασίθι και η Λευκάδα, όπου συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων. Όπως τόνισε, μία στις τρεις περιφερειακές ενότητες της χώρας είναι στο “βαθύ κόκκινο”, ενώ τα ενεργά κρούσματα εκτιμώνται σε 43.000 αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Αναφερόμενη στις νέες εισαγωγές και τις διασωληνώσεις, είπε ότι δείχνουν να μειώνονται την τελευταία εβδομάδα, “όμως παραμένει υψηλός ο αριθμός των ανθρώπων που είναι ήδη διασωληνωμένοι αλλά κι αυτών που χάνονται”.

Η “Όμικρον”, οι γιορτές και η αναμνηστική δόση

Σχετικά με την παραλλαγή “Όμικρον”, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι προκαλεί ηπιότερη νόσηση, σίγουρα μεταδίδεται πολύ εύκολα και σίγουρα ευκολότερα από τη “Βήτα” και τη “Δέλτα”.

Θα κάνουμε γιορτές υπό την σκιά της Όμικρον, ανέφερε χαρακτηριστικά, συνιστώντας να γίνουν με σύνεση οι συγκεντρώσεις σε σπίτια και καλώντας τους γονείς να κάνουν χρήση του self test στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια και των διακοπών, ιδίως πριν επισκεφτούν σπίτια όπου διαμένουν άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ηλικιωμένοι. Όπως εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, πάνω από το 50% των κρουσμάτων πλέον στη Βρετανία αφορούν την παραλλαγή “Όμικρον”.

Αναφερόμενη στα κρούσματα της “Όμικρον” στη χώρα μας, είπε πως είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα, “απλώς δεν τα γνωρίζουμε”. Προειδοποίησε ότι η “Όμικρον” φαίνεται ότι επαναμολύνει ανθρώπους που έχουν ήδη μολυνθεί με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, και υπογράμμισε πως το γεγονός ότι έχουν νοσήσει, δεν σημαίνει ότι είναι προστατευμένοι. Η ίδια εξήγησε ότι η προηγούμενη νόσηση σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό προσφέρει ιδιαίτερη προστασία, παρότι ακόμη τα στοιχεία για την “Όμικρον” είναι πρόωρα.

“Να μην αργούν όλοι όσοι πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση” είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι το ερώτημα για το πόσο σοβαρή νόσηση προκαλεί η “Όμικρον” μένει να απαντηθεί όπως και το ερώτημα σε ποιο ποσοστό, μας προστατεύει ο εμβολιασμός από την “Όμικρον”. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι έπειτα από τον πλήρη εμβολιασμό υπάρχει η εκτίμηση ότι παρέχεται μια σχετική προστασία όσον αφορά στη σοβαρή νόσηση αλλά κι αυτό μένει να διευκρινιστεί, καθώς μέχρι σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν νοσήσει ανήκουν σε νεότερες ηλικίες.

Αναφερόμενη στους εφήβους, η Βάνα Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε ως “ενθαρρυντικό” ότι ένας στους δύο έφηβους 15 έως 17 ετών, έχει ήδη εμβολιαστεί και ο εμβολιασμός στα μικρά παιδιά βρίσκεται σε καλό δρόμο και “εξελίσσεται περισσότερο ικανοποιητικά απ’ όσο περιμέναμε”. Επανέλαβε σε αυτό το σημείο ότι το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί και είναι ασφαλές για τα παιδιά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ