Τέμπη: Το βίντεο με την αναπαράσταση του φρικτού δυστυχήματος

Το βίντεο με την επίσημη αναπαράσταση της μοιραίας σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη ήρθε στο φως της δημοσιότητας το βράδυ της Παρασκευής.

Οι εικόνες κόβουν την ανάσα για το τι ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα τη στιγμή που χημικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα αναλάβει την έρευνα των υλικών, ώστε οι συγγενείς να μάθουν επιτέλους την αλήθεια για το τι προκάλεσε την έκρηξη και την φονική πυρκαγιά.

Η πιστή αναπαράσταση της φρικτής σύγκρουσης σε video

Το 3D γραφικό που φέρνει στο φως το κεντρικό δελτίο του Star για πρώτη φορά, δείχνει ακριβώς τι συνέβη το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου. Είναι η πιστή αναπαράσταση της φονικής σύγκρουσης που έγινε από διορισμένο πραγματογνώμονα .

Πλέον οι δικαστικές αρχές έχουν σαφή εικόνα του τι ακριβώς έγινε.

Στην αναπαράσταση φαίνεται η επιβατική αμαξοστοιχία να αναχωρεί από τον σταθμό της Λάρισας και να περνάει από το σημείο που βρίσκεται το κλειδί 118Α. Το κλειδί, όπως αποκαλύφθηκε, δεν γύρισε ποτέ. Όπως βλέπετε στο video, αντί για την άνοδο μπαίνει στην κάθοδο.

Η ώρα είναι 23.07.28. 11 λεπτά αργότερα, στις 23.18.28, η επιβατική αμαξοστοιχία μπαίνει στο τούνελ. Από την αντίθετη πλευρά έρχεται στην ίδια γραμμή η εμπορική. Τα δύο τρένα συγκρούονται όταν βγαίνει η επιβατική από το τούνελ. Η εικόνα κόβει την ανάσα.

Το βίντεο δείχνει ακριβώς ποια βαγόνια διαλύθηκαν και ποια εκτροχιάστηκαν. Η επιβατική αμαξοστοιχία χάνει τη μηχανή, το πρώτο βαγόνι με τις αποσκευές και το κυλικείο, ενώ εκτροχιάζονται ακόμη δύο βαγόνια με επιβάτες

Οι δύο μηχανές της εμπορικής αμαξοστοιχίας εκσφενδονίζονται εκτός γραμμής. Μέσα σε έξι κλάσματα του δευτερολέπτου προκαλείται πυρκαγιά .Οι ειδικοί έχουν εστιάσει στις τρεις ανοιχτές πλατφόρμες της εμπορικής που μετέφεραν λαμαρίνες, αλλά και στο βαγόνι της επιβατικής που βρισκόταν πίσω από τη μηχανή και είχε βαλίτσες.

Διορίζεται πραγματογνώμονας από το ΕΜΠ για τη φωτιά στα τρένα

Ο Εφέτης ανακριτής διορίζει χημικό μηχανικό από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με διεθνή αναγνώριση, προκειμένου να απαντήσει μεταξύ άλλων στα βασικά ερωτήματα:

  • -Το έλαιο σιλικόνης που εκτοξεύθηκε από τις μηχανές προκαλεί αυτού του μεγέθους την πυρκαγιά;
  • -Οι τρεις ουσίες που εντοπίστηκαν στο χώρο (ξυλόλιο, βενζόλιο και τουλόλιο) είναι ικανές να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την ανάφλεξη ;
  • -Ποια ουσία τελικά ευθύνεται για την πυρκαγια;
  • -Που βρισκόταν και σε τι ποσότητα;

Ο ειδικός πραγματογνώμονας Κώστας Λακαφώσης εξηγεί στο Star τι εντόπισαν στις πρώτες δειγματοληψίες.

Όπως ανέφερε μπόρεσαν να πάρουν δείγματα από χυμένα λάδια και πεσμένα αντικείμενα. «Υπολογίσαμε την ταχύτητα της φωτιάς με τον χρόνο της αρχικής σύγκρουσης» επισημαίνει στο Star

Οι απαντήσεις και οι μηνύσεις για το μπάζωμα

Οι συγγενείς των θυμάτων δεν θα ησυχάσουν αν δεν πάρουν απάντηση και στο ερώτημα ποιος έδωσε εντολή για να μπαζωθεί ο χώρος της σύγκρουσης και γιατί. Έχουν καταθέσει ήδη μηνύσεις αλλά και υπόμνημα στον Άρειο Πάγο.

Η μήνυση αυτή εστιάζει ιδιαίτερα στο γεγονός της «αλλοίωσης κρίσιμου αποδεικτικού υλικού», το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαφορετικές αξιολογήσεις ακόμη και στη «συγκάλυψη της ποινικής ευθύνης « των υπευθύνων της τραγωδίας

«Το μπάζωμα ήταν παράνομο και γρήγορο»

«Το μπάζωμα ήταν παράνομο και γρήγορο. Ο λόγος είναι ένας. Ότι μετά από 27 μέρες βρέθηκαν ουσίες στο έδαφος. Ποια συνωμοσία; Εδώ μιλάμε για στοιχεία δικογραφίας πλέον. Θα ήθελα μόνο μια χάρη, να προσέχουν τα λόγια τους. Είναι κρίμα για τη μνήμη των παιδιών μας και όλων των ανθρώπων που χαθήκανε» δηλώνει ο Δημήτρης Πλακιάς, πατέρας της αδικοχαμένης Αναστασίας και θείος των Διδύμων.

Κυβέρνηση: Συνωμοσιολογία ότι υπήρξε πολιτική εντολή για «μπάζωμα»

Από την κυβέρνηση απορρίπτουν τα περί «μπαζώματος» του σημείου του δυστυχήματος, λέγοντας ότι δεν υπήρξε πολιτική εντολή και αποδίδοντας τα σχετικά σενάρια σε συνωμοσιολογία. Αντιθέτως, επικαλούνται τον συντονιστή των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Βαγγέλη Φαλάρα, ο οποίος στις καταθέσεις του έχει περιγράψει τα όσα έγιναν και υπογράμμισε ότι εφαρμόστηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα.

«Δεν έδωσα εντολές για κάτι, δεν είχα τέτοιο ρόλο, δεν είχα τέτοια αρμοδιότητα, δεν συμμετείχα στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού, του ΣΟΠ, μια απλή αναζήτηση στα πρακτικά το επιβεβαιώνει» δήλωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος.

Κύκλοι των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς ανέφεραν στην Κατερίνα Ρίστα ότι έπρεπε να σταθεροποιηθεί το έδαφος, προκειμένου οι γερανοί να μπορέσουν να σηκώσουν τα βαγόνια, γιατί από κάτω υπήρχαν άνθρωποι.

«Το υλικό που ρίξαμε κάτω στο έδαφος ήταν κροκάλες (μεγάλες πέτρες) και ενδεχομένως να έπεσε και λίγο χαλίκι προκειμένου να κλείσει τους πόρους για να μην υπάρχουν κενά. Αυτό έγινε σε συνεννόηση της εταιρείας με την τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας και την Πολιτική Προστασία .Αν δεν γινόταν θα βούλιαζαν (σ.σ. γερανοί ) και ενδεχομένως θα έσπαγαν τον αγωγό που ήταν κάτω από το σημείο του δυστυχήματος» ανέφεραν στο Star κύκλοι της Π.Υ. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ