Τέμπη: Παραδέχθηκε ότι ήταν ανεπαρκής ο σταθμάρχης – Καταλόγισε ευθύνες στον μηχανοδηγό και τη διοίκηση

Ο σταθμάρχης της Λάρισας, που έχει προφυλακιστεί για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, φέρεται να παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια της προανακριτικής του κατάθεσης, πως ήταν ανεπαρκής στα καθήκοντά του. Επίσης φέρεται να υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει «τι ακριβώς συνέβη» με τα κλειδιά και να καταλόγισε ευθύνες στον μηχανοδηγό του InterCity 62, που δεν του ανέφερε ότι πήγε στην κάθοδο, και στη διοίκηση, που τον έκρινε επαρκή.

Κούγιας για Τέμπη: Με το μπλάνκο κάποιοι θέλησαν να εξαφανίσουν στοιχεία για το δυστύχημα

«Με όση επάρκεια θα μπορούσα να έχω στον χρόνο εκπαίδευσής μου» απάντησε ο 59χρονος, σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι γνωρίζει επαρκώς τον πίνακα κυκλοφορίας των κλειδιών, την οποία του έθεσαν οι αστυνομικοί λίγη ώρα μετά το πολύνεκρο δυστύχημα. Αναφορικά με το διάστημα της εκπαίδευσής του ο σταθμάρχης ανέφερε: «μία εβδομάδα μετά τη θεωρία, μία εβδομάδα μετά το τέλος των εξετάσεων και της πρακτικής και μία μέρα πριν πιάσω βάρδια κανονικά».

Στην συνέχεια οι αστυνομικοί τον ρώτησαν πώς ανέλαβε μία τόσο σημαντική βάρδια, ενώ δεν είναι άρτια εκπαιδευμένος. «Αυτό το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί από τη διοίκηση» απάντησε ο σταθμάρχης, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε ότι «δεν ξέρω πώς έγινε και μπήκε στη γραμμή καθόδου, ούτε με ενημέρωσε σχετικά ο μηχανοδηγός της υπ’ αριθμόν 62 αμαξοστοιχίας».

Τέμπη: Δύο φορές έστειλε ελλιπές τηλεγράφημα ο σταθμάρχης στον μηχανοδηγό του επιβατικού τρένου

«Ο μηχανοδηγός δεν μου ανέφερε ότι πήγε στην κάθοδο»

«Είναι πιθανόν να μην κούμπωσε κανονικά το κλειδί, ενώ, αντιθέτως, η ένδειξη έδειχνε πως ήταν κανονικά στην κύρια γραμμή. Δεν θεωρώ πιθανό από λάθος χειρισμό δικό μου να γύρισε το κλειδί από την άνοδο στην κάθοδο. Ο μηχανοδηγός δεν μου ανέφερε ότι από την άνοδο πήγε στην κάθοδο, και έγινε ό,τι έγινε. Αν ο μηχανοδηγός είχε ενημερώσει ότι είχε μπει στη γραμμή καθόδου, θα τον είχα ενημερώσει ότι είναι σε λάθος γραμμή» είπε ακόμη κατά τη διάρκεια της προανακριτικής του κατάθεσης

Η κατάθεση του σταθμάρχη για το μοιραίο βράδυ

«Στις 28 Φεβρουαρίου 2023 εκτελούσα υπηρεσία κατά τις ώρες 22:00 με 06:00. Πήγα νωρίτερα στο σταθμαρχείο της Λάρισας να ενημερωθώ από τον απογευματινό σταθμάρχη Π.Κ., λόγω ενός συμβάντος που υπήρχε στο σιδηροδρομικό σταθμό Παλαιοφαρσάλων, ώστε να ενημερωθώ επακριβώς από τον απογευματινό σταθμάρχη για το πώς θα διεξήγαγα την κυκλοφορία. Αφού με ενημέρωσε ο απογευματινός σταθμάρχης, ανέλαβα κανονικά υπηρεσία. Η αμαξοστοιχία ΙC 62 με προορισμό τη Θεσσαλονίκη έφτασε στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας περί ώρα 23:02 βραδινή. Αποβίβασε επιβάτες στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας και επιβίβασε από αυτόν. Αναχώρησε περί ώρα 23:04 βραδινή με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη, αφού θα πραγματοποιούσε προηγουμένως ενδιάμεσες στάσεις στην Κατερίνη και στο Πλατύ. Διώχνοντας εγώ την αμαξοστοιχία από το σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας, δεν έδωσα γραπτή ειδοποίηση, υποδείγματος 1001. Δηλαδή γραπτό τηλεγράφημα κυκλοφορίας στον μηχανοδηγό και στον προϊστάμενο της υπ’ αριθμόν IC 62 αμαξοστοιχίας, με το οποίο να τον πληροφορώ για τη διπλή γραμμή ανόδου στην οποία θα κυκλοφορούσε έως τον σταθμό Νέων Πόρων που ήταν σε λειτουργία, καθώς το φωτόσημο εξόδου σε σχέση με την πορεία της αμαξοστοιχίας δεν λειτουργούσε και ήταν κόκκινο.

Τέμπη: Εστάλησαν στην Άγκυρα τα έγγραφα για την έκδοση του πατέρα του νεκρού μηχανοδηγού

Του έδωσα τηλεγράφημα προφορικό μέσω ασυρμάτου, με το οποίο τον ενημέρωνα να περάσει φωτόσημο εξόδου Λάρισας έως φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων χωρίς να του αναφέρω ότι κυκλοφορεί σε διπλή γραμμή ανόδου. Ο μηχανοδηγός αρχικά μου είπε “εντάξει” στο νούμερο που του διαβίβασα με τον φορητό ασύρματο, δηλαδή το νούμερο 47, το οποίο αφορούσε στο προφορικό τηλεγράφημά μου, όπως αυτό είναι καταχωρημένο στο βιβλίο κυκλοφορίας, αλλά δεν μου διαβίβασε ο ίδιος, δηλαδή ο μηχανοδηγός του νούμερο του δικού μου τηλεγραφήματος όπως όφειλε προς επιβεβαίωση.

Το δικό μου προφορικό τηλεγράφημα προς τον Μηχανοδηγό της υπ’ αριθμόν IC 62 αμαξοστοιχίας ήταν το εξής: “περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων”. Όπως αναγράφεται στο βιβλίο κυκλοφορίας, παραλείποντας να του αναφέρω ότι θα κυκλοφορούσε σε διπλή γραμμή ανόδου.

Μετά την έλευση της υπ’ αριθμόν 2597 αμαξοστοιχίας στο σταθμό της Λάρισας, δηλαδή του προαστιακού από τη Θεσσαλονίκη προς τη Λάρισα, από τη γραμμή καθόδου και μέσω διαγωνίων στην 3η γραμμή και μέσω διαγωνίου στη γραμμή προαστιακού, γυρίσατε ηλεκτρονικά κλειδιά από παρακαμπτήριο σε κυρία γραμμή, επειδή θα έφευγε υπ’ αριθμόν 62 αμαξοστοιχία. Εδώ θέλω να επισημάνω ότι τα υπ’ αριθμόν 115 και 116 ηλεκτρονικά κλειδιά, ενώ μου έδειχναν στον πίνακα πως ήταν κανονικά, κατάλαβα πως ήταν αντίθετα. Ο μηχανοδηγός του προαστιακού μού το επεσήμανε και τότε εγώ του είπα να κάνει πίσω την αμαξοστοιχία, ώστε να επαναφέρω τα κλειδιά στην κυρία γραμμή και στη συνέχεια να μπει στη θέση του. Μετά την στάθμευση της υπ’ αριθμόν 2597 αμαξοστοιχίας, επανέφερα τα κλειδιά στην κυρία γραμμή ανόδου και καθόδου, έτσι ώστε από την άνοδο να φύγει υπ’ αριθμόν 62 αμαξοστοιχία και από την κάθοδο να περάσει εμπορική αμαξοστοιχία 63503» ανέφερε στην προανακριτική του κατάθεση για το μοιραίο βράδυ.

«Δεν θεωρώ πιθανό από λάθος χειρισμό δικό μου να γύρισε το κλειδί»

«Όταν έβαζα το σινιάλο αναχώρησης στον μηχανοδηγό της υπ’ αριθμόν 62 αμαξοστοιχίας, ενημέρωσα τον σιδηροδρομικό σταθμό Νέων Πόρων και συγκεκριμένα την σταθμάρχη Ζ.Ε. ότι αναχώρησε η υπ’ αριθμόν 62 αμαξοστοιχία. Δεν ξέρω πώς έγινε και μπήκε στη γραμμή καθόδου, ούτε με ενημέρωσε σχετικά ο μηχανοδηγός της υπ’ αριθμόν 62 αμαξοστοιχίας, ότι δηλαδή κινούνταν στη γραμμή καθόδου και όχι ανόδου προς Θεσσαλονίκη, ενώ στον πίνακα έβλεπα ότι οι λυχνίες ήταν στις κύριες γραμμές χωρίς να αναβοσβήνουν, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κίνηση του τρένου γίνεται κανονικά στην άνοδο, διότι είναι κλειδωμένες οι γραμμές από το ηλεκτρονικό σύστημα. Θεωρώ ότι είναι πιθανόν να μην κούμπωσε κανονικά το κλειδί, ενώ αντιθέτως η ένδειξη έδειχνε πως ήταν κανονικά στην κυρία γραμμή, γεγονός που κατά το παρελθόν έχει συμβεί λόγω βλάβης του παλαιωμένου ηλεκτρονικού συστήματος και σε άλλα κλειδιά. Δεν θεωρώ πιθανό από λάθος χειρισμό δικό μου να γύρισε το κλειδί από την άνοδο στην κάθοδο. Ο μηχανοδηγός δεν μου ανέφερε ότι από την άνοδο πήγε στην κάθοδο, και έγινε ό,τι έγινε» είπε.

«Ζητώ συγγνώμη αν το λάθος είναι δικό μου»

«Κάποια στιγμή ο μηχανοδηγός της υπ’ αριθμόν 2597 αμαξοστοιχίας προαστιακού, μου ανέφερε πως δεν είχε ρεύμα η αμαξοστοιχία του, η οποία εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας. Έπειτα με πήρε τηλέφωνο ο ρυθμιστής έλξης από τη Θεσσαλονίκη και μου είπε ότι στον πίνακα ελέγχου της ηλεκτροκίνησης είδε ένα κόκκινο κύκλωμα, που σημαίνει ότι κάποια γραμμή δεν είχε ρεύμα, και με ρώτησε τι είχε συμβεί, χωρίς να φανταστώ ό,τι είχε γίνει. Μετά από λίγο με πήρε τηλέφωνο η αστυνομία και με ρώτησε αν είχαμε κάποια εκτροχίαση, κάποιο συμβάν. Ακολούθως, με πήρε τηλέφωνο η πυροσβεστική και μου ανέφερε πως είχε γίνει σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών και πως έπρεπε να κόψουμε το ρεύμα. Ενημερώσαμε το ρυθμιστή έλξης και το ρυθμιστή κυκλοφορίας για το συμβάν. Δεν γνωρίζω εκεί τι ακριβώς συνέβη. Ζητώ συγγνώμη αν το λάθος είναι δικό μου» κατέληξε

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ