Τέμπη: «Δεν προκάλεσε το έλαιο σιλικόνης όλο αυτό το μεγάλο κακό» – Τι δηλώνει ο εμπειρογνώμονας που προσέλαβαν οι οικογένειες των θυμάτων

Κατηγορηματικός είναι ο εμπειρογνώμονας που προσέλαβαν οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών, για την έκρηξη που ακολούθησε τη σύγκρουση των τρένων.

Όπως υποστηρίζει ο Βασίλης Κοκοτσάκης στην συμπληρωματική τεχνική έκθεση, που κατατέθηκε στον ανακριτή της Λάρισας, η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε μεγάλες ποσότητες εύφλεκτης καύσιμης ύλης, που ήταν σε δοχεία και ευθύνεται για την φωτιά, που οδήγησε στον θάνατο 28 θύματα.

«Από την ανάλυσή μας διαπιστώνεται ότι στην κίνησή του πάνω το τρένο κάτι μεταφέρει μαζί του, αυτό που προκαλεί τη μεγάλη ένταση της φωτιάς. Αυτό δεν είναι από υλικό, το οποίο παρασύρει στην κίνησή του μαζί και δεν είναι δικό του, δεν υπάρχει δηλαδή στην αμαξοστοιχία, δεν είναι άλλο από τα δοχεία τα οποία εκτινάχθηκαν από το διαρραγές κοντέινερ μεταφοράς καυσίμων υλικών, το οποίο υπήρχε στην εμπορική αμαξοστοιχία», δηλώνει ο Βασίλης Κοκοτσάκης στον ΑΝΤ1.

Μάλιστα, ο πραγματογνώμονας εντοπίζει, μέσω φωτογραφικού υλικού, ύποπτα κομμάτια, τα οποία θεωρεί πως προέρχονται από το παράνομο φορτίο. Παράλληλα, αντικρούει την εκτίμηση του πρώτου πραγματογνώμονα ότι η έκρηξη προήλθε από καταγεγραμμένο έλαιο σιλικόνης, που μετέφερε η αμαξοστοιχία.

«Το έλαιο σιλικόνης δεν είναι αυτό το οποίο προκάλεσε όλο αυτό το μεγάλο κακό, που έγινε λίγο μετά τη σύγκρουση, υπήρχαν πτητικά υλικά τα οποία βρέθηκαν έστω και μετά από πολύ καιρό αναλύσεις».

Παράλληλα, το πόρισμα ρίχνει ευθύνες και κάνει λόγο για εξαφάνιση κρίσιμων στοιχείων από τον χώρο του δυστυχήματος προς άγνωστη κατεύθυνση, καθώς δεν έχουν εντοπιστεί στη θέση Κουλούρη, όπου μεταφέρθηκαν τα υπόλοιπα συντρίμμια και παρακωλύεται η έρευνα.

«έγινε αντιληπτή μία συστηματική, συνεχόμενη και επιμελής προσπάθεια μεταβολής και αλλοίωσης του τοπίου του δυστυχήματος-εγκλήματος, από μέλη ομάδας που δεν φάνηκαν να ανήκουν σε κάποια ομάδα διάσωσης», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης του κ. Κοκοτσάκη, που παρουσίασε το enikos.gr.

Έναν χρόνο περίπου μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, εκτός φυλακής αλλά κλεισμένος στο σπίτι του θα βρεθεί ο ένας εκ των δύο προφυλακισθέντων για την υπόθεση. Πρόκειται για τον επιθεωρητή του ΟΣΕ, ο οποίος είχε καταρτίσει τις βάρδιες στο σταθμαρχείο της Λάρισας.

Η Μαρία Καρυστιανού με ανάρτησή της στην ομάδα «Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023» στο Facebook κάλεσε όλους τους πολίτες να συνδράμουν με βίντεο και φωτογραφίες από την εμπορική αμαξοστοιχία που ενεπλάκη στο σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στα Τέμπη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ