Τέμπη: «Δεν χρησιμοποιήθηκαν οι σωστές λέξεις κλειδιά» – Τι λέει πρώην διευθυντής ασφάλειας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Δεν εφαρμόστηκε ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας, επεσήμανε ο Χρήστος Ρετσινάς, πρώην διευθυντής ασφάλειας κυκλοφορίας αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σχετικά με το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, που έχει συγκλονίσει και βυθίσει στο πένθος το πανελλήνιο.

ΕΛ.ΑΣ.: 12.000 οι διαδηλωτές στην Αθήνα για την τραγωδία στα Τέμπη – 10 προσαγωγές και 2 συλλήψεις

«Όταν κάνεις κυκλοφορία, είτε είσαι σταθμάρχης, είτε είσαι μηχανοδηγός, υπάρχουν δύο λέξεις κλειδιά “κανονικά και άνοδος” “αντίθετα και κάθοδος”. Κανένας δεν τις είπε. Άρα δεν εφαρμόστηκε ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας» τόνισε ο κ. Ρετσινάς στην ΕΡΤ, σχολιάζοντας τους ηχογραφημένους διαλόγους το μοιραίο βράδυ του δυστυχήματος.

Σχετικά με το κλίμα χαλαρότητας που διαφαίνεται σε αυτούς τους διαλόγους ο κ. Ρετσινάς υπογράμμισε ότι «αυτό είναι ευθύνη των εταιρειών. Ποτέ δεν υπήρχε πρωτόκολλο επικοινωνίας αλλά και να υπήρχε δεν θα το ακολουθούσαν».

Τέμπη: Η πρώτη κατάθεση του σταθμάρχη στους αστυνομικούς – «Δεν το θεώρησα σκόπιμο, εμπιστεύτηκα τις ενδείξεις»

«Το θέμα είναι να αυστηροποιηθούν οι εσωτερικοί κανονισμοί λειτουργίας των εταιρειών» σημείωσε «όταν έχουμε τέτοιες συμπεριφορές να πηγαίνουν απευθείας στο πειθαρχικό και να απολύονται».

Σχολιάζοντας το ότι ο μηχανοδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας προσπαθούσε να επικοινωνήσει με το κινητό του τηλέφωνο με πιθανούς μηχανοδηγούς της εμπορικής, επισήμανε έλλειμα στη λειτουργία της εταιρείας καθώς, όπως είπε, «θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα στους μηχανοδηγούς της Hellenic Train να μπορούν να επικοινωνήσουν με τηλεφωνικό κέντρο δικό τους 24 ώρες το 24ωρο». «Η ουσία είναι ότι αυτά τα πολυδιαφημισμένα τρένα που ήρθαν, δεν είναι συμβατά με το σύστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Τέμπη: Στο «φως» τα τηλεγραφήματα για τα απενεργοποιημένα φωτόσημα – «Καμπανάκι» μήνες πριν από την τραγωδία

Σχετικά με τον έναν από τους δύο άλλους σταθμάρχες που φέρεται να έφυγε νωρίτερα και να μην παρέμεινε έως τις 23:00, στον σταθμό της Λάρισας σημείωσε πως «δεν ήταν έμπειρος. Ήταν ένας από τους συμβασιούχους που είναι με μπλοκάκι και δεν πληρώνονται υπερωρίες. Κανονικά σχόλαγε στις 22:00».

Αναφορικά με τον δεύτερο, όμως, τον μόνιμο και έμπειρο σταθμάρχη, σχολίασε πως «όφειλε να καθίσει μέχρι τις 23:00. Εγώ θα καθόμουν μία ώρα παραπάνω για να διώξω τα τρένα».

Ο Χρήστος Ρετσινάς αναφέρθηκε και στον προφυλακισμένο σταθμάρχη, σημειώνοντας ότι «δεν ήξερε να κάνει αυτόματη χάραξη δρομολογίου» και πως «είναι παραμύθια οι δικαιολογίες του για το κλειδί».

«Η έρευνα πρέπει να προχωρήσει σε βάθος. Φταίνε όλοι» τόνισε ο πρώην διευθυντής ασφάλειας κυκλοφορίας αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και είπε χαρακτηριστικά πως «δέχομαι επιθέσεις επειδή μιλάω για τις δικλείδες ασφαλείας που αφαίρεσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ