Τα σενάρια για την βόμβα έξω από την έδρα των ΜΑΤ – Τα στοιχεία, οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. και τα ερωτήματα

Αναβίωση της τρομοκρατίας στη χώρα μας «βλέπουν» οι αστυνομικοί πίσω από την τοποθέτηση της βόμβας, κοντά στην έδρα των ΜΑΤ, στου Γουδή. Είναι χαρακτηριστικό ότι τελευταία φορά που έγινε βομβιστική επίθεση, ήταν τέτοιες ημέρες πριν από πέντε χρόνια.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός βρισκόταν μέσα σε ένα τάπερ, το οποίο με την σειρά του ήταν τοποθετημένο μέσα σε μία σακούλα σκουπιδιών, έξω από τον μαντρότοιχο του στρατοπέδου Μύτικα, όπου βρίσκεται η έδρα των ΜΑΤ, στην οδό Κοκκινοπούλου. Οι πυροτεχνουργοί, που έσπευσαν στο σημείο ύστερα από το προειδοποιητικό τηλεφώνημα, εξουδετέρωσαν την βόμβα και τα υπολείμματα έχουν ήδη σταλεί για αναλύσεις στα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Η βόμβα, που τοποθετήθηκε με προφανή στόχο την έδρα των ΜΑΤ, έχει θέσει σε συναγερμό την Αστυνομία και ειδικά την Αντιτρομοκρατική και παράλληλα εγείρει σειρά ερωτημάτων, στα οποία οι αρχές προσπαθούν να βρουν απάντηση.

Τα ερωτήματα

Ένα πρώτο ερώτημα, που παράλληλα αποτελεί και πολύ ανησυχητικό στοιχείο, είναι το γιατί επέλεξαν οι δράστες να τοποθετήσουν την βόμβα σε πολυσύχναστο σημείο και μάλιστα μέρα-μεσημέρι. Όσες βομβιστικές ενέργειες σημειώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, σε αστυνομικούς στόχους, γίνονταν είτε πολύ νωρίς το πρωί, όταν οι αστυνομικοί άλλαζαν βάρδια είτε κατά την αλλαγή στις 10 τη νύχτα της βραδινής βάρδιας. Αυτή είναι η πρώτη φορά, όπως έλεγαν στο enikos.gr αξιωματούχοι της αστυνομίας, που οι δράστες επιλέγουν αυτή την ώρα για την τοποθέτηση του μηχανισμού.

Ακόμη ένα ερώτημα έχει να κάνει με την ίδια την βόμβα και την συνδεσμολογία της. Μπορεί, όπως έλεγαν οι πυροτεχνουργοί που κλήθηκαν να την εξουδετερώσουν, να υπήρχε αστοχία υλικού πιθανότατα στη συνδεσμολογία και γι’ αυτό δεν εξερράγη από μόνη της, ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που βλέπουν στην Αντιτρομοκρατική να χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικές ύλες, συνδυαστικά, σε έναν εκρηκτικό μηχανισμό (δηλαδή, η ζελατοδυναμίτιδα και το πλαστικό C4). Και αυτό προκαλεί το ερώτημα, εάν πρόκειται για άτομα που έχουν γνώσεις στην κατασκευή βομβών ή για ανθρώπους που πειραματίζονται και χρησιμοποίησαν αυτές τις δύο εκρηκτικές ύλες μαζί για πρώτη φορά.

Το τρίτο και πλέον βασικό ερώτημα, είναι εάν πρόκειται για πρωτοεφανιζόμενη τρομοκρατική ομάδα ή για παλαιότερη που αποφάσισε να επαναδραστηριοποιηθεί. Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής συγκλίνουν περισσότερο στην εκδοχή να πρόκειται για νέους, που τώρα ξεκινούν την δράση τους στην τρομοκρατία. Και αυτό, γιατί όπως σημειώνουν στο enikos.gr, αν πίσω από την βομβιστική ενέργεια κρύβονταν παλαιότερα στελέχη θα είχαν κατασκευάσει έναν πιο αποτελεσματικό εκρηκτικό μηχανισμό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στην Αστυνομία πιστεύουν ότι η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα δοθεί είτε με κάποια προκήρυξη, που ενδεχομένως θα αποσταλεί και δημοσιευτεί το επόμενο διάστημα, είτε με ενδεχόμενη νέα τρομοκρατική ενέργεια, χωρίς να έχει γίνει πρώτα η ανάληψη της σημερινής επίθεσης.

Στην Αντιτρομοκρατική, βέβαια, δεν αποκλείουν και την περίπτωση να πρόκειται για μία κοινή ενέργεια τρομοκρατών και ποινικών, οι οποίοι επέλεξαν ως στόχο την έδρα των ΜΑΤ, θέλοντας να στείλουν μήνυμα στην αστυνομία μετά τα τελευταία επεισόδια έξω από του Ρέντη και τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού. Άλλωστε, όπως σημειώνουν στο enikos.gr στελέχη της Αστυνομίας, «τρομοκράτες, αντιεξουσιαστές και ποινικοί έχουν γίνει μία “παρέα”», λόγω της συνύπαρξής τους στις φυλακές.

Σχετικά με την πορεία των ερευνών, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής συλλέγουν βίντεο από κάμερες της περιοχής, προσπαθώντας να καταλήξουν στο δρομολόγιο των δραστών και να διαπιστώσουν από ποιους δρόμους πέρασαν μέχρι να φτάσουν έξω από την έδρα των ΜΑΤ. Παράλληλα, αναμένουν και τα αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια, καθώς πιστεύουν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός που διασώθηκε θα μπορέσει να τους δώσει πολλά στοιχεία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ