Τα γεγονότα… σαν σήμερα

Σαν σήμερα, 28 Ιουλίου, το 1914 η Αυστροουγγαρία κηρύσσει τον πόλεμο στη Σερβία. Είναι η αρχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1364 – Τα στρατεύματα της Δημοκρατίας της Φλωρεντίας νικούν τα στρατεύματα της Δημοκρατίας της Πίζας στη μάχη της Κασίνα.

1586 – Ο τυχοδιώκτης σερ Τόμας Χάρριοτ εισάγει τις πρώτες πατάτες στην Αγγλία από τη Κολομβία.

1794 – Ο πρωτεργάτης της γαλλικής επανάστασης Ροβεσπιέρος οδηγείται στη γκιλοτίνα.

1823 – Ελληνική Επανάσταση του 1821 – Δύναμη 400 Ευβοέων αγωνιστών πέφτουν ηρωικά μέχρις ενός αντιμετωπίζοντας επίθεση 17.000 Τούρκων.

1913 – Με το παλαιό ημερολόγιο που ακολουθούσε ακόμα η Ελλάδα, υπογράφεται η Ειρήνη του Βουκουρεστίου που τερμάτισε το Β’ Βαλκανικό πόλεμο μεταξύ αφενός της Ελλάδος, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της Ρουμανίας και αφετέρου της Βουλγαρίας. Με το νέο ημερολόγιο ήταν 10 Αυγούστου.

1914 – Η Αυστροουγγαρία κηρύσσει τον πόλεμο στη Σερβία. Έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

1920 – Ο Ελευθέριος Βενιζέλος συνυπογράφει στις Σέβρες την ομώνυμη συνθήκη ειρήνης συμμάχων Αντάντ (συνολικά 18 κρατών), με τη Τουρκία, που πληρούσε όλες τις ελληνικές επιδιώξεις, αλλά που το μέρος που αφορούσε την Ελλάδα ουδέποτε ίσχυσε, λόγω των επακόλουθων ατυχών γεγονότων. (Λόγω των ημερολογιακών διαφορών μεταξύ παλαιού και νέου ημερολογίου, η Συνθήκη των Σεβρών φέρεται και με ημερομηνία 10 Αυγούστου).

1940 – Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Ρώμης αναγγέλλει την κατάργηση του φασισμού (ως στρατιωτικής προπαρασκευής) στην Ιταλία.

1941 – Στη ρηματική ανακοίνωση του πληρεξουσίου του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα προς την κυβέρνηση των Αθηνών αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα παρακάτω: «Η Τράπεζα της Ελλάδος δέον όπως ρυθμίζει κατά τοιούτον τρόπον την επάρκειαν του χαρτονομίσματος εις δραχμάς, ώστε να εξασφαλίζει μηνιαίως διά τας ανάγκας του γερμανικού στρατού ποσόν μέχρις 25 εκατομμυρίων μάρκων».

1945 – Αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-52 προσκρούει λόγω ομίχλης στον μεγαλύτερο ουρανοξύστη στη Νέα Υόρκη, το “Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ”. Νεκροί 14.

1968 – Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ανακοινώνει την μετονομασία των Ομάδων Εθνικής Αντιστάσεως σε “Σώματα Τακτικού Στρατού”.

1974 – Κυπριακό – Οι Τούρκοι επιδρομείς στην Κύπρο συνεχίζουν έργα διασφάλισης του προγεφυρώματος, αποκόπτοντας το οδικό δίκτυο Λευκωσίας – Κυρήνειας.

2002 – Διασώζονται 9 εργάτες ορυχείων στην Πενσυλβάνια που είχαν παγιδευτεί για τρεις ημέρες σε υπόγεια στοά, με νερό μέχρι το λαιμό τους μετά από κατάρρευση τοίχου.

2003 –  Η Κύπρος υπογράφει τη συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

2004 – Παγιδευμένο minibus κοντά σε αστυνομικό τμήμα της ιρακινής πόλης Μπακούμπα σκορπά το θάνατο σε 68 άτομα.

2005 – Η οργάνωση «Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός» ανακοινώνει αφενός τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα εναντίον της βρετανικής παρουσίας στη Βόρειο Ιρλανδία ύστερα από 36 χρόνια δράσης και αφετέρου τη δέσμευσή της για αποκλειστική χρήση πολιτικών διαδικασιών για την επίτευξη των στόχων της.

(Με πληροφορίες από τη Wikipedia)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ