Τα γεγονότα… σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1821, αποφασίζεται στο Κισνόβιο της Βεσσαραβίας (σημερινό Κισινάου της Μολδαβίας) η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

1646 – Πραγματοποιείται η Μάχη του Τόρινγκτον στο Ντέβον της Αγγλίας, η τελευταία σημαντική μάχη του πρώτου Αγγλικού Εμφύλιου Πολέμου.

1821 – Αποφασίζεται στο Κισνόβιο της Βεσσαραβίας (σημερινό Κισινάου της Μολδαβίας) η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

1918 – Το Συμβούλιο της Λιθουανίας εγκρίνει ομόφωνα τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ανακηρύσσοντας τη Λιθουανία ανεξάρτητο κράτος.

1923 – Εφαρμόζεται στην Ελλάδα το γρηγοριανό ημερολόγιο. Η 16η Φεβρουαρίου γίνεται 1η Μαρτίου.

1923 – Ο Χάουαρντ Κάρτερ αποσφραγίζει το νεκρικό θάλαμο του φαραώ Τουταγχαμών.

1943 – Σφαγή του Δομένικου: Τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής στην περιοχή της Ελασσόνας εκτελούν 140 κατοίκους του Δομένικου και της γύρω περιοχής, λεηλατούν, πυρπολούν και καταστρέφουν εκ θεμελίων το χωριό αφήνοντας ανέπαφη μόνο την εκκλησία.

1960 – Υπογράφονται τα πρωτόκολλα της ελληνογιουγκοσλαβικής συμφωνίας για την ελεύθερη μετακίνηση των μεθοριακών πληθυσμών των δύο χωρών.

1962 – Το «Ποτέ την Κυριακή» τίθεται υπό απαγόρευση στην πολιτεία του Σασκάτσουαν του Καναδά με το σκεπτικό ότι “εκθειάζει τις γυναίκες ελευθερίων ηθών”.

1963 – Με αύξηση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης ανακοινώνεται πως θα απαντήσει η Αθήνα σε περίπτωση μονομερούς αύξησης της αντίστοιχης τουρκικής χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Ελλάδα.

1963 – Ολόκληρο το χωριό Νεράιδα Τρικάλων κατακρημνίζεται σε χαράδρα παρασέρνοντας τα κοπάδια των ζώων. Οι κάτοικοι διασώζονται την τελευταία στιγμή.

1985 – Εγκαινιάζεται από τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

2008 – Ο από Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος ενθρονίζεται Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

(Με πληροφορίες από τη Wikipedia)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ