Τα «χτυπήματα» της συμμορίας εκβιαστών – Ξυλοδαρμοί, “ντου” σε μαγαζιά και απειλές

Σε μία σειρά από ξυλοδαρμούς είχε προχωρήσει η συμμορία των εκβιαστών που εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ.

Του Μίλτου Σακελλάρη

Σύμφωνα με πληροφορίες με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικό συνδυασμό οι δράστες είχαν κάνει τις εξής ενέργειες.

  • Στις 17 Σεπτεμβρίου του 2022, πέντε μέλη της οργάνωσης, έχοντας κρύψει τα χαρακτηριστικά τους, μπήκαν σε κατάστημα στη Γλυφάδα και ξυλοκόπησαν τον ιδιοκτήτη αλλά και έναν υπάλληλο. Παράλληλα, «έσπασαν» το μαγαζί και μπήκαν στα αυτοκίνητά τους και εξαφανίστηκαν.
  • Στις 13 Φεβρουαρίου του 2023 εννέα μέλη της ομάδας μπήκαν σε κλαμπ στην Αργυρούπολη. Ένας από αυτούς μίλησε για λίγα δευτερόλεπτα με τον ιδιοκτήτητ και στη συνέχεια ένας άλλος τον γρονθοκόπησε. Οι υπόλοιποι στη συνέχεια άρχισαν να προκαλούν φθορές στο κατάστημα, πετώντας σκαμπό προς τον χώρο του μπαρ με αποτέλεσμα να σπάσουν μπουκάλια.
  • Στις 12 Φεβρουαρίου μπήκαν σε ένα άλλο μαγαζί και χτύπησαν τον ιδιοκτήτη τους.

Οι αστυνομικοί έχουν συγκεντρώσει στοιχεία πως παρείχαν «προστασία» σε τουλάχιστον εννέα μαγαζιά. Αυτός ήταν και ο λόγος που τοποθετούσαν μέλη της ομάδας τους, τα οποία ήταν χαμηλά στην ιεραρχία, για να «φυλάνε» τα καταστήματα.

Το χρονικό της εξάρθρωσης της συμμορίας

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες χθες, Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023 συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθησαν 7 μέλη της οργάνωσης.

Σε βάρος τους καθώς και σε βάρος ακόμη 3 μελών σχηματίσθηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, βαριά σωματική βλάβη, επικίνδυνη σωματική βλάβη, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, βία κατά των υπαλλήλων και για παράβαση των νόμου για τα όπλα, καθώς και του νόμου του Ε.Ο.Φ σε συνδυασμό με περί συμπληρωμάτων διατροφής και της καταπολέμησης της φαρμακοδιέγερσης.

Συγκεκριμένα, έπειτα από πολύμηνη συστηματική έρευνα και αξιοποίηση του συλλεχθεντος προανακριτικού υλικού διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν συντονισμένα και συγκροτημένα τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2021 σε περιοχές της νοτιοανατολικής Αττικής.

Ο τρόπος δράσης της συμμορίας

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με το πρόσχημα “παροχής προστασίας” και της “κατά παραγγελίας και έναντι αμοιβής”, προκαλώντας επικίνδυνες και βαριές σωματικές βλάβες σε άτομα, εισπράττοντας χρηματικά ποσά.

Επίσης, απαιτούσαν από τα θύματά τους, να απευθύνονται σε αυτή «για την διευθέτηση οποιουδήποτε θέματος» αντικαθιστώντας ουσιαστικά το ρόλο των εκ του νόμου αρμόδιων διωκτικών Αρχών

Μάλιστα, τα μέλη της οργάνωσης σε πολλές περιπτώσεις διακρίνονταν από σκληρότητα, αυξημένη απαξία και αντικοινωνικότητα, ενώ έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 9 σπίτια των μελών της οργάνωσης καθώς και σε εννιά 9 οχήματα, τα οποία αποτελούν μέσα τέλεσης των έκνομων ενεργειών τους (τέσσερις μοτοσικλέτες και πέντε αυτοκίνητα) βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

  • πλήθος ειδών ένδυσης και υπόδησης, τα οποία τα φορούσαν κατά τη διάρκεια των περιστατικών/αδικημάτων,
  • 8 κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM,
  • 3.860 ευρώ,
  • 2 αλεξίσφαιρα,
  • 31 κυνηγετικά φυσίγγια,
  • κυνηγητικό όπλο,
  • σουγιάς,
  • σιδερογροθιά,
  • αναδιπλούμενο μαχαίρι,
  • ζευγάρι χειροπέδες,
  • 3 ενέσεις περιέχουσες αναβολική ουσία άγνωστης μάρκας 2,5 ml,
  • φιαλίδια περιέχοντα αναβολικές ουσίες,
  • 41 δισκία αναβολικών ουσιών καθώς και
  • ατζέντες-ημερολόγια με σημειώσεις που αφορούσαν την εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι, κατά την επιχείρηση, μέλος της οργάνωσης στη θέα των αστυνομικών τράπηκε σε φυγή ωστόσο ακινητοποιήθηκε παρότι αντιστεκόταν με κλωτσιές και γροθιές, ενώ έτερο μέλος συνελήφθη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων στα Χανιά.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός ακόμη ατόμου για υπόθαλψη εγκληματία.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί 9 περιπτώσεις εκβίασης με κατά περίπτωση επιθέσεις σε βάρος καταστηματαρχών ενώ διακριβώθηκε η «παροχή προστασίας» από τα μέλη της οργάνωσης σε 9 καταστήματα.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για ομοειδή αδικήματα, θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ