«Σύνθημα» για συνέχεια των κινητοποιήσεων από τους αγρότες – Πού στήνουν μπλόκα

«Σύνθημα» συνέχειας των κινητοποιήσεων από τους αγρότες. Μπορεί μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, να δόθηκε το μήνυμα ότι «δεν επιδιώκουμε την ένταση, ακούμε τα αιτήματα», ωστόσο οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να υπάρξουν λύσεις, όπως υποστηρίζουν.

Στους δρόμους οι αγρότες: Βγήκαν με τα τρακτέρ και απέκλεισαν την Ε.Ο. Τρικάλων-Λάρισας – ΦΩΤΟ

Η χθεσινή «απόβαση» των αγροτών που έγινε με περισσότερα από 150 τρακτέρ στην πόλη της Λάρισας ήταν ξεκάθαρο μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα τους, με το 24ωρο συλλαλητήριο να ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι στις 12. Στην Κεντρική Πλατεία θα υπάρξει ενημέρωση των πολιτών και των φορέων για τα αιτήματά τους και κάλεσμα στήριξης στον αγώνα τους.

Στο κέντρο της Λάρισας βρέθηκαν οχήματα από 28 χωριά με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να αγωνιούν για το μέλλον τους. Το κόστος παραγωγής, η νέα ΚΑΠ, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και στη Θεσσαλία, οι καταστροφές που άφησε πίσω η κακοκαιρία «Daniel», τους έχει φέρει σε μία κατάσταση απόγνωσης. Συγχρόνως, βλέπουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει υλοποίηση τις δεσμεύσεις της αν και δηλώνει «ανοιχτή» για διάλογο.

Αμετακίνητοι οι αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη την χώρα – «Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε» λέει ο Αυγενάκης

Μετά την ολοκλήρωση του αγροτικού συλλαλητηρίου, τα τρακτέρ θα πάρουν τον δρόμο προς τον Πλατύκαμπο, εκεί όπου στον κόμβο και δίπλα από την Εθνική Οδό βρίσκονται οχήματα από την περασμένη Τετάρτη. Αγρότες και κτηνοτρόφοι ετοιμάζονται να δημιουργήσουν ένα ισχυρό μπλόκο που θα απαρτίζεται από οχήματα από όλη την Π.Ε. Λάρισας που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μπορεί και να ξεπεράσουν τα 500 τρακτέρ.

Ίδια όμως αναμένεται να είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα μπλόκα σε ολόκληρη την Θεσσαλία, με τους αγρότες που δεν είχαν βγει τις πρώτες μέρες να ακολουθούν τώρα στο νέο κάλεσμα.

Θεσσαλονίκη: Φραγμός της ΕΛ.ΑΣ. σε δεκάδες τρακτέρ – Αντιδράσεις από τους αγρότες

Έτσι για ακόμη μία φορά θα είναι δυναμική η παρουσία στον Ε65 στην Καρδίτσα, όπου συμμετέχουν πέρα από τους αγρότες της περιοχής και αυτοί από τα Φάρσαλα. Περισσότερα από 30 οχήματα αναμένεται να βγουν στον Ριζόμυλο, ενώ παραταγμένα οχήματα βρίσκονται και στα Τρίκαλα στο μπλόκο στο Ζάρκο.

Βόλος: Στην ΠΑΘΕ ανέβηκαν με τα τρακτέρ οι αγρότες του Αλμυρού

Οι αγρότες του Αλμυρού ανέβηκαν σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες σε κλειστό σημείο της ΠΑΘΕ, με τριάντα τρακτέρ, στο σημείο που γίνονται τα έργα στην κατεστραμμένη γέφυρα, με την αστυνομία να τους προειδοποιεί με δικογραφίες και κατάσχεση μηχανημάτων, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Βόλου ο αγρότης Χρήστος Πάντζιος. Οι υπόλοιποι αγρότες βρίσκονται στη θέση «Πλατάνια».

Απηύθυνε για άλλη μια φορά έκκληση για ενίσχυση με περισσότερα τρακτέρ και επισήμανε ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού χθες «δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τα δικά τους αιτήματα».

αγρότες - Βόλος
Πηγή: ΕΡΤ

Ο κ. Πάντζος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα κάνουν πίσω και παρακολουθούν τις εξελίξεις από κοντά. «Δεν είναι δυνατόν παντού σε Γαλλία, Βέλγιο, από χθες Ιταλία, Γερμανία οι αγρότες να είναι στους δρόμους και να διαδηλώνουν και σε μας να μην μας επιτρέπεται να διαδηλώσουμε. Πρέπει να εκλείψει αυτός ο κοινωνικός αυτοματισμός. Είμαστε κατεστραμμένοι».

Μάλιστα τόνισε ότι πλέον οι αγρότες δεν εμπιστεύονται αυτά που τους υπόσχονται. «Ξέρετε ότι αυτοί που υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά δεν έχουν πάρει ούτε προκαταβολή από την αποζημίωση ούτε έχουν ολοκληρωθεί οι καταγραφές και τα πορίσματα;» επισήμανε.

Βόλος- αγρότες- κινητοποιήσεις

Εορδαία: Μπλόκο στήνουν οι αγρότες στον κόμβο του Φιλώτα

Τον κόμβο του Φιλώτα, στα όρια Φλώρινας- Εορδαίας,  επέλεξε ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας για να στήσει σήμερα, Δευτέρα 29-1-2024, στις 14:00, μπλόκο παρατάσσοντας 50 και πλέον τρακτέρ καθώς και άλλα γεωργικά μηχανήματα.

Σε σχετική ενημέρωση αναφέρεται πως «τα προβλήματα είναι αυτά που μας βγάζουν στο δρόμο. Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας επιβίωσης της κοινωνίας και μας αφορά όλους. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας όπως οι συνάδελφοι μας σε όλη την Ελλάδα».

Ο Σύλλογος ζητεί από την τοπική κοινωνία, τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς Συλλόγους, τους Συνεταιρισμούς και τους παντός είδους Συλλογικούς φορείς,  να σταθούν στο πλευρό τους στηρίζοντας  την κινητοποίηση τους.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι επαφές και με Αγροτικούς Συλλόγους της Καστοριάς, όπως και με την πανελλήνια επιτροπή μπλόκων, στην προοπτική να προστεθούν δυνάμεις και από τις γύρω περιοχές.

Διεκδικούν:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές μας ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.
  • ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
  • Να μην περάσουν τα σχέδια της Κυβέρνησης για αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλα τα αλλά προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.
  • Να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από τη νέα ΚΑΠ. Να παραμείνουν οι συνδεδεμένες στα ροδάκινα, στους καρπούς με κέλυφος και σε όλα τα μήλα. Να μπουν οι περιοχές της Εορδαίας και του Αμυνταίου στην συνδεδεμένη καλαμποκιού.
  • Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουμε να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.
  • Σύγκληση έκτακτου περιφερειακού συμβουλίου με αποκλειστικά αγροτικά θέματα.
Μπλόκα έχουν στηθεί επίσης:
  • στην περιοχή Κοίλα της Κοζάνης,
  • στην είσοδο της Καστοριάς,
  • στη Μυρσίνα Γρεβενών,
  • στη Θεσσαλονίκη
  • στη Επανομή
  • στη Θέρμη
  • στο δημαρχείο Χαλκηδόνας και το δέκατο χιλιόμετρο της οδού Θεσσαλονίκης -Καβάλας,
  • στην είσοδο της πόλης της Νάουσας,
  • στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών,
  • στην Εθνική οδό Άρτας-Πρέβεζας

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ