Συνελήφθη ο Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγος του

Της Άννας Κανδύλη

Για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος συνελήφθησαν και κρατούνται στην οικονομική αστυνομία με ένταλμα του ανακριτή διαφθοράς, Νίκου Τσιρώνη, ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγός του Γεωργία.

Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν χθες το βράδυ έφοδο στο σπίτι τους, όπου έκαναν εκτεταμένες έρευνες, ενώ τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στην ασφάλεια.

Η υπόθεση αφορά -σύμφωνα με την κατηγορία- μίζα περίπου 3,2 εκατομμυρίων μάρκων που φέρεται να εισέπραξε ο  πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν, από γερμανική εταιρεία που προμήθευσε το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό, η οποία κατέβαλε το ποσό της μίζας – σύμφωνα με τις αρχές- για να προτιμηθεί.

Η έρευνα ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου, στο πλαίσιο έρευνας περιουσιακής κατάστασης του ζεύγους Μαρτίνη.

Οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Γιάννης Δραγάτσης και Αντώνης Ελευθεριάνος, μέσω δικαστικών συνδρομών και εκτεταμένων ερευνών διαπίστωσαν τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ανδρέας και η Γεωργία Μαρτίνη θα οδηγηθούν το μεσημέρι στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών.

Τι προέκυψε από την έρευνα

Συγκεκριμένα, από την έρευνα προέκυψε πως το 1998 η επιτροπή προμηθειών του Ερρίκος Ντυνάν εισηγήθηκε την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Στο πλαίσιο αυτό έγινε σύμβαση με την Γερμανική εταιρία Χοσπιτάλια Ιντερνάσιοναλ με συνολικό κόστος 12 δισεκατομμύρια δραχμές, περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ. Οι εισαγγελείς διαπίστωσαν πως ο κ.Μαρτίνης ως πρόεδρος φέρεται να εξαπάτησε τα μέλη του ΔΣ για να δοθεί η προμήθεια στην εταιρεία, η οποία υπερκοστολόγησε τη σύμβαση. Το επιπλέον ποσό , σύμφωνα με τις εισαγγελικές εκτιμήσεις, ήταν η μίζα προς τον πρόεδρο του νοσοκομείου.

Η μίζα

Όπως προέκυψε, κατά τις αρχές, 3,2 εκ. μάρκα εκείνη την περίοδο έφυγαν από λογαριασμούς της εταιρείας και κατέληξαν σε λογαριασμό του ζεύγους Μαρτίνη σε Ελβετική Τράπεζα. Το 2001 ένα μέρος των χρημάτων, και συγκεκριμένα 1,1 εκατομμύρια μάρκα καταλήγουν στην οφσορ εταιρεία Στέιτ Εντερπράιζις με έδρα την Λιβερία. Σύμφωνα με την έρευνα ιδιοκτήτες της εταιρείας είναι ο Ανδρέας και η Γεωργία Μαρτίνη. Οι απαντήσεις αυτές έφτασαν στα εισαγγελικά γραφεία μετά από αιτήματα δικαστικών συνδρομών προς την Ελβετία.

Με το ποσό αυτό η εταιρεία φαίνεται να αγόρασε το κτίριο δίπλα στο Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο μεταξύ άλλων στεγάζει και έναν τηλεοπτικό σταθμό που ενοικιάζει αυτό τον χώρο. Το 2010 , σύμφωνα με την δίωξη, από την οφσορ εταιρεία αποκτά την ψιλή κυριότητα του κτιρίου η Γεωργία Μαρτίνη και την επικαρπία ο Ανδρέας Μαρτίνης.

Προθεσμία για την Παρασκευή πήραν ο Μαρτίνης και η σύζυγος του

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν την Παρασκευή ζήτησαν και έλαβαν ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγος του, Γεωργία, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά από εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε ο ανακριτής διαφθοράς, Νίκος Τσιρώνης.

Οι δυο κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες. Σε δήλωση τους αρνήθηκαν ότι πήραν μίζα και η Γεωργία Μαρτίνη υποστήριξε ότι τα χρήματα που μπήκαν στους λογαριασμούς της προέρχονται από την οικογενειακή της περιουσία και είναι νόμιμα και φορολογημένα.

“Ο κύρος και κυρία Μαρτίνη κλήθηκαν από ανακριτή διαφθοράς και όπως ήταν φυσικό εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης. Ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για την Παρασκευή. Η μια κατηγορία είναι σοβαρή το ξέπλυμα, την οποία αρνούνται. Τα χρήματα εστάλησαν από περιουσία της συζύγου από γνωστό δικηγόρο” δήλωσε ο δικηγόρος του ζεύγους, Γιάννης Θωμάς.

Διαβάστε επίσης:

Ποινική δίωξη στον Μαρτίνη για το Ερρίκος Ντυνάν

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.