Σύνδρομο Ραπουνζέλ: Αυτή είναι η μάζα που αφαιρέθηκε από το στομάχι της 14χρονης – Η κίνηση που υποψίασε την γιατρό της

Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση για την 14χρονη από την Θεσσαλονίκη, η οποία κινδύνευσε από το «σύνδρομο Ραπουνζέλ». Από το στομάχι του κοριτσιού αφαιρέθηκε μία τεράστια μάζα από τρίχες, κλωστές και κομμάτια από βαμβάκι, που ζύγιζε 700 γραμμάρια. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και πλέον η 14χρονη έχει αναρρώσει, είναι σπίτι της και λαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη.

Σύνδρομο Ραπουνζέλ: Τι είναι και πώς προκαλείται – Τα συμπτώματα και οι επιπλοκές

Η αποκάλυψη έγινε όταν το κορίτσι είχε πόνο στην κοιλιά. Κατά την εξέτασή της από χειρουργό παίδων, η γιατρός υποψιάστηκε τι συμβαίνει, εξαιτίας μιας συγκεκριμένης κίνησης που έκανε με τα μαλλιά της. Ζήτησε να γίνει απεικονιστικός έλεγχος, από τον οποίο προέκυψε η ύπαρξη μιας τεράστιας μάζας στο στομάχι της.

Όπως τελικά διαπιστώθηκε, η ανήλικη έτρωγε τις τρίχες των μαλλιών της τουλάχιστον για 12 χρόνια, κλωστές από κουρτίνες του σπιτιού της αλλά και βαμβάκι από μπατονέτες, χωρίς οι γονείς της να αντιληφθούν το παραμικρό. Η μάζα που σχηματίστηκε στην κοιλιά της είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως.

Έφηβη με σύνδρομο Rapunzel στην Θεσσαλονίκη: Έτρωγε τρίχες από τα μαλλιά της για τουλάχιστον 12 χρόνια

Δείτε την μάζα που αφαίρεσαν οι γιατροί από το στομάχι της ανήλικης:

 

Πώς αντιλήφθηκε η παιδοχειρουργός τι συμβαίνει στο κορίτσι

Η παιδοχειρουργός Κατερίνα Ραμματά, η οποία αντιλήφθηκε ότι η 14χρονη έπασχε από την σπάνια διαταραχή, δήλωσε πως στην ιατρική κοινότητα δεν χρησιμοποιείται τόσο ο όρος «σύνδρομο Ραπουνζέλ» αλλά «τριχοπίλημα».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως «αυτό είναι η κοσμική, η πιο γνωστή ορολογία. Οι ιδιαιτερότητες αυτού του περιστατικού ήταν ότι επρόκειτο για ένα παιδί το οποίο ήρθε από την οικογένειά του, από το σπίτι και όχι από κάποιο ίδρυμα που συνηθίζεται. Επίσης, η έκταση, δηλαδή το μέγεθος της μάζας και το ιστορικό του παιδιού, το οποίο ήταν πάρα πολύ άτυπο και ασαφές. Δηλαδή, δεν υποψιαζόταν κάποιος ή κάτι από το ιστορικό του ότι θα ήταν κάτι τέτοιο».

Μετά τη διάγνωση του προβλήματος και μετά την αντιμετώπιση, όπως είπε, «αναδρομικά, πηγαίνοντας προς τα πίσω και παίρνοντας το ιστορικό, θυμήθηκαν οι γονείς κάποιες εικόνες που είχαν από το παιδί σε ηλικία ήδη δύο ετών να τρώει κλωστές από τις κουρτίνες, βαμβάκι από τις μπατονέτες και τα μαλλιά του».

Εξήγησε στη συνέχεια πώς αντιλήφθηκε ότι η 14χρονη μπορεί να πάσχει από το «σύνδρομο Ραπουνζέλ». «Μέσα από μια εικόνα που είχα από το παιδί όταν το είχα απέναντί μου, μια κίνηση που έκανε με τα μαλλιά της, μου δημιουργήθηκε υποψία και έτσι φτάσαμε στη διάγνωση με απεικόνιση και απευθείας μετά οδηγηθήκαμε στο χειρουργείο. Τραβούσε από τα πλάγια τα μαλλιά και τα έβαζε στο στόμα. Σε στιγμές αμηχανίας, φόβου ή ανησυχίας», δήλωσε η κ. Ραμματά.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ