Συναγερμός για τις e-απάτες: “Λεία” 150.000 ευρώ την ημέρα – Πώς δρουν οι επιτήδειοι

Στις e-απάτες που κάνουν οι επιτήδειοι  μέσω των τραπεζικών λογαριασμών των πολιτών αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας  “ΤΑ ΝΕΑ”.

Για να γίνει η απάτη απαιτείται η συμμετοχή του θύματος, καθώς δεν είναι δυνατή η παράκαμψη των συστημάτων ασφαλείας των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, οι επιτήδειοι για να πετύχουν τον σκοπό τους και να κάνουν μια μεταφορά χρημάτων χρειάζονται τα εξής:

– Τα στοιχεία για την είσοδο στο e-banking του θύματος,

-Τον κωδικό μιας χρήσης που αποστέλλεται με SMS στο κινητό του.

– Αν η επιβεβαίωση των συναλλαγών γίνεται μέσω ειδοποίησης στο mobile banking , πρέπει να πείσουν το θύμα να τη δώσει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, τα μισά περιστατικά απάτης αφορούν στην κλασική μέθοδο του ψαρέματος (phishing) των στοιχείων.

Στην προκειμένη περίπτωση οι δράστες αποστέλλουν ένα απατηλό e-mail ή ακόμα και SMS με το οποίο ενημερώνουν τον παραλήπτη ότι πρέπει να μπει στον λογαριασμό του στο e-banking πατώντας συγκεκριμένο link προφασιζόμενοι ένα πρόβλημα πχ ότι μπλόκαρε η κάρτα του ή πάγωσε ο λογαριασμός του.

Αν το θύμα πατήσει το link εισέρχεται σε μια ιστοσελίδα που μοιάζει με το e-banking της τράπεζας του. Εφόσον πληκτρολογήσει εκεί τα στοιχεία εσόδου του, αυτά περιέχονται στην κατοχή των δραστών.

Στη συνέχεια οι τελευταίοι ζητούν από τα θύματα να τους αποκαλύψουν τον κωδικό μιας χρήσης που εστάλη στο κινητό τους, ώστε να εκτελέσουν τη μεταφορά που θέλουν.

Για την απόκτηση των στοιχείων στο e-banking χρησιμοποιείται και η ακόλουθη μέθοδος:

Οι δράστες τηλεφωνούν στο θύμα υποτίθεται εκ μέρους της Microsoft για την επίλυση ενός ζητήματος στον υπολογιστή .

Αν τους δοθεί η απαραίτητη εξ αποστάσεως πρόσβαση εγκαθιστούν προγράμματα παρακολούθησης και με τον τρόπο αυτόν μαθαίνουν τους κωδικούς e-banking.

 

e-απάτες

 

Συναγερμός για την αύξηση της λείας από ηλεκτρονικές απάτες

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία, την Τράπεζα της Ελλάδας και πιστωτικά ιδρύματα μετά την κατακόρυφη αύξηση της λείας από ηλεκτρονικές απάτες κατά 515% το 2021.

e-απάτες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 6,5 εκατ, ευρώ στο 9μηνο του 2020, την αντίστοιχη φετινή περίοδο το ποσό που έχει κλαπεί από τραπεζικούς λογαριασμούς, διαμορφώθηκε στα 40 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή κατά μέσο όρο οι δράστες σήκωναν το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2021 καταθέσεις της τάξεως των 150. 000 ευρώ την ημέρα.

Όπως επισημαίνουν σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, η στροφή των επιτηδείων στην εξαπάτηση καταθετών μέσω του e-banking οφείλεται σε δύο λόγους:

-Πρώτον στην αύξηση των δικλίδων ασφαλείας στις πληρωμές με κάρτες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας που ανάγκασε τους e-ληστές να στραφούν στις υπηρεσίες e-banking.

-Και δεύτερον στον μεγάλο αριθμό νέων χρηστών ηλεκτρονικής τραπεζικής (συν 20% τον τελευταίο 1,5 χρόνο) οι οποίοι αποτελούν τα πιο εύκολα θύματα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος συγκάλεσε χθες ευρεία σύσκεψη για το θέμα, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμανλής και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Βασίλης Ράπανος.

Νέα στρατηγική για να αντιμετωπιστούν οι απάτες

Όλα τα μέρη συμφώνησαν στη δημιουργία ενός κοινού συντονιστικού κέντρου, στο οποίο θα συμμετέχουν ανώτατα στελέχη κρατικών και μη φορέων (υπουργείο, πιστωτικά ιδρύματα, κεντρική τράπεζα κλπ).
Το όργανο που θα συσταθεί με υπουργική απόφαση θα έχει δύο βασικούς στόχους:
-Πρώτον, την προώθηση μιας ενημερωτικής εκστρατείας για την εκπαίδευση των πολιτών και την πρόληψη του φαινομένου.
-Δεύτερον, την άμεση επέμβαση τη στιγμή της απάτης, μέσω της αναβάθμισης των συστημάτων ασφαλείας των τραπεζών.
Πηγή: enikonomia.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ