Στρατηγός Φλώρος: Από τα Γιάννενα στις Διαποντίους Νήσους και στην «φωλιά» του Ηνίοχου – ΦΩΤΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Διήμερη περιοδεία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, την Τρίτη και Τετάρτη, στα σημεία που χτυπά η καρδιά των ενόπλων δυνάμεων στην Δυτική Ελλάδα.

Ξεκίνησε από την Περιοχή Ευθύνης της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού «VIII ΜΠ ΗΠΕΙΡΟΥ», στα Ιωάννινα και στις Διαποντίους Νήσους. Επίσης επισκέφθηκε την Αεροπορική Βάση στο Άκτιο και την 117 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στην Ανδραβίδα, η οποία αποτελεί την βάση των αεροπορικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «ΗΝΙΟΧΟΣ 21».

Συγκεκριμένα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε το Στρατηγείο της VIII ΜΠ ΗΠΕΙΡΟΥ, όπου του έγινε ενημέρωση για τα τρέχοντα επιχειρησιακά θέματα και τις δραστηριότητες των Μονάδων της. Επίσης επισκέφθηκε το Επιτηρητικό Φυλάκιο ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΟΥ, συγχαίροντας το προσωπικό για το έργο που επιτελεί εκεί. Κατά την παραμονή του στους Οθωνούς των Διαποντίων Νήσων επισκέφθηκε τους οικισμούς Άμμος και Αυλάκια, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους κατοίκους του νησιού, και μετέβη στο αγροτικό ιατρείο της περιοχής που στελεχώνεται από οπλίτη θητείας ιατρό, ο οποίος με τις υπηρεσίες που προσφέρει εμπεδώνει το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας στον τοπικό πληθυσμό. Επιπλέον επισκέφθηκε το οίκημα στο οποίο θα εγκατασταθεί το Επιτηρητικό Φυλάκιο μονίμου επανδρώσεως, καθώς και το Τμήμα Καταδρομών που εδρεύει στη νήσο εξαίροντας την σημασία της εκεί παρουσίας τους.

Επιπρόσθετα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Μωυσή Ελισάφ, τον Δήμαρχο Κόνιτσας κ. Νικόλαο Εξάρχου, τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο και τον Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιάνης και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα ενώ επισκέφθηκε και το Στρατιωτικό Μαυσωλείο Πεσόντων στην Κόνιτσα, καθώς και το Κοινοτικό Κατάστημα Οθωνών, όπου συναντήθηκε με τοπικούς φορείς. Οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και θέματα συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Θρησκευτικές Αρχές, εμπεδώνοντας έτσι τις εξαιρετικές σχέσεις αυτών με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Κατά την επίσκεψη του στην 117 Πτέρυγα Μάχης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε από αρμόδιους Επιτελείς για την εξέλιξη της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ 21. Σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε σε Έλληνες και ξένους ασκούμενους αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής φίλων και σύμμαχων χωρών στην εν λόγω δραστηριότητα, γεγονός που ενδυναμώνει τη συνεργασία και τη διαλειτουργικότητα μέσω της συνεκπαίδευσης και ενισχύει την ανταλλαγή πολύτιμων εμπειριών. Ειδικά σε ότι αφορά στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των συμμετεχόντων χωρών, τόνισε ότι συνιστά την έμπρακτη επιβεβαίωση της αξίας και του εκπαιδευτικού οφέλους του ΗΝΙΟΧΟΥ, καθιερώνοντας τον ως μία εκ των σημαντικότερων ασκήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απευθυνόμενος στο στρατιωτικό προσωπικό των μονάδων που επισκέφθηκε, εξήρε το πολύτιμο έργο που επιτελούν με την άοκνη, συνεχή φύλαξη και επιτήρηση της παραμεθορίου, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν αναληφθεί για την περαιτέρω ενίσχυση των ΕΔ και έδωσε κατευθύνσεις για συνεχή ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στον επαγγελματισμό, στην αποφασιστικότητα, στην διακλαδική λειτουργία και στην ευελιξία που πρέπει να επιδεικνύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση των νέων υβριδικών απειλών που αναδεικνύονται τα τελευταία χρόνια στα χερσαία και θαλάσσιά μας σύνορα, με σκοπό την σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφέρθηκε επίσης στην συνδρομή των ΕΔ στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 καθώς και στην αδήριτη απαίτηση πιστής τήρησης των οδηγιών που έχουν δοθεί στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της.

Δείτε φωτογραφίες:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ