Στον κλοιό της “Όμικρον” – Στα ύψη τα κρούσματα, ανησυχία για την “έκρηξη” των εισαγωγών και την πίεση στα νοσοκομεία

Η παραλλαγή “Όμικρον” του κορονοϊού “καλπάζει” στη χώρα μας, προκαλώντας την εκτίναξη του αριθμού των νέων κρουσμάτων , όπως καταγράφεται και στις καθημερινές εκθέσεις του ΕΟΔΥ. Ένα νέο στοιχείο, όμως, που έρχεται να προστεθεί στα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία και προβληματισμό για τις επιπτώσεις στο σύστημα Υγείας. Και αυτό το στοιχείο δεν είναι άλλο από τις νέες εισαγωγές, οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση, όπως επιβεβαίωσε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα “ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 στα νοσοκομεία έδειξε σημαντική επιδείνωση της τάξης του 34%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων ανέβηκε στο 1,4%”. Ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται υπό παρακολούθηση στις ΜΕΘ κατέγραψε μία μικρή μείωση της τάξης του 4% και οι σκληροί δείκτες δείχνουν σταθεροποίηση, πρόσθεσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Υπογράμμισε, όμως, ότι η πίεση πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή.

“Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε την μαζική διασπορά που προκαλείται από την ‘Όμικρον»’ και η οποία μπορεί να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία κρίσιμων δομών, αλλά και να αποβεί θανατηφόρα σε μη εμβολιασμένους”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Νοσοκομείο

“Έκρηξη” των εισαγωγών στα νοσοκομεία

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται σταθερή αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας ως αποτέλεσμα της “επέλασης” της “Όμικρον”, ενώ “έκρηξη” καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι εισαγωγές από τις 413 στις 28 Δεκεμβρίου, ανέβηκαν στις 442 στις 31 Δεκεμβρίου και στις 452 στις 3 Ιανουαρίου, ενώ χθες 4 Ιανουαρίου εκτοξεύτηκαν στις 641, αυξημένες κατά 42% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη ημέρα. Απ’ αυτές, οι περίπου 270 εισαγωγές έγιναν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής.

Σύμφωνα με στοιχεία της γενικής γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας, έχουν γίνει δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε 441 ασθενείς που εισήχθησαν στα νοσοκομεία από 29 Δεκεμβρίου μέχρι 3 Ιανουαρίου και από αυτά τα 185 φαίνεται ότι ήταν με “Όμικρον”, δηλαδή ποσοστό 42%.

Συνολικά, πάντως, στα νοσοκομεία της επικράτειας νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 4.318 ασθενείς με κορονοϊό, εκ των οποίων οι 3.314 είναι σε απλές κλίνες και 1.004 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και ειδικές κλίνες. Η πίεση δε είναι εντονότερη στις απλές κλίνες και στα επείγοντα περιστατικά, ενώ όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα η μετάλλαξη “Όμικρον” δε φαίνεται να πιέζει τις ΜΕΘ.

 

Τα κρούσματα στους υγειονομικούς και η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Την ίδια στιγμή, το φως της δημοσιότητας βλέπουν στοιχεία για επιβεβαίωση κρουσμάτων μεταξύ των εργαζομένων στα νοσοκομεία, που υποχρεώνονται έτσι να βγουν εκτός “μάχης”. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας έκανε λόγο για χιλιάδες εργαζόμενους, που είναι όμως ένα σχετικά μικρό ποσοστό των υγειονομικών.

“Οι χιλιάδες εργαζόμενοι είναι ένα σχετικά μικρό ποσοστό των υγειονομικών, δηλαδή είναι ανάλογα με το νοσοκομείο από 1,2% έως 2%. Δεν
έχει φτάσει στο 4% γενικά. Άρα δεν είναι πάρα πολύ μεγάλο το ποσοστό. Φυσικά χρειάζονται όλοι αυτή τη στιγμή, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό και για την ασφάλεια των ασθενών και για την ασφάλεια του προσωπικού. Δηλαδή το να μπορούν να δουλεύουν σε συνθήκες καλές”, είπε η Μίνα Γκάγκα κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πανδημία.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, διαμηνύοντας ότι “θα ξεκινήσουν τώρα” ώστε να καλυφθούν τα κενά και οι επιπλέον ανάγκες που δημιουργούνται από το μεγάλο κύμα της “Όμικρον”. Εξήγησε ότι τα φύλλα πορείας “αν δεν ξεκινήσουν την Παρασκευή, σίγουρα έως τη Δευτέρα θα έχουν ξεκινήσει”.

Μίνα Γκάγκα

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι υπάρχει αυξημένη πίεση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων και κάλεσε τους πολίτες που έχουν θετικό rapid να μην σπεύδουν στα δημόσια νοσοκομεία για να κάνουν μοριακό τεστ, καθώς μπορούν να χρησιμοποιούν τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως τα Κέντρα Υγείας κ.ά.

“Και βοηθάει επίσης και ο ιδιωτικός τομέας με κλίνες για νοσηλείες ασθενών με Covid. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό που πιέζεται πάρα πολύ είναι τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων. Πιέζονται πάρα πολύ. Και είναι σημαντικό, να παρακαλέσω και πάλι, όταν έχουμε rapid test θετικό, δεν χρειάζεται να πάμε στο νοσοκομείο για PCR. Μπορούμε να κάνουμε rapid test σε οποιαδήποτε δομή και να μην πιέσουμε τα νοσοκομεία παραπάνω για πράγματα που δεν χρειάζονται. Όταν χρειάζεται, φυσικά, θα πάμε στο νοσοκομείο. Όταν έχουμε συμπτώματα, όταν χρειαζόμαστε νοσηλεία εννοείται ότι θα πάμε στο νοσοκομείο και είναι εκεί το προσωπικό να μας παραλάβει.
Αλλά αυτή τη στιγμή, η πίεση είναι πάρα πολύ μεγάλη για τεστ, που πραγματικά μπορούμε να τα αποφύγουμε”, είπε χαρακτηριστικά η Μίνα Γκάγκα.

Εννέα στα 10 κρούσματα είναι από την παραλλαγή της “Όμικρον”

Νωρίτερα, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με την πανδημία και την “επέλαση” της “Όμικρον”, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε ότι εννέα στα 10 κρούσματα, πλέον, αφορούν στη συγκεκριμένη παραλλαγή και στη χώρα μας.

Αναλυτικά ανέφερε ότι “στις 30/12, η αναλογία δειγμάτων Όμικρον ήταν 82% και στις 31/12 η αναλογία της Όμικρον ήταν 89% στα δείγματα που ελέγχθηκαν, άρα ανεβαίνει και πιθανότατα σήμερα θα έχει ξεπεράσει το 90% του συνόλου των κρουσμάτων, που φαίνεται ότι επικρατεί στην κοινότητα” σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Παράλληλα, η κυρία Γκάγκα παρατήρησε ότι η θετικότητα έχει φτάσει πλέον στο 10,4 σε όλη τη χώρα, ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή εικόνα των κρουσμάτων καλύτερη από τη χθεσινή με δεδομένο ότι έγιναν περισσότερα τεστ.

Η ίδια συνέστησε να συνεχίσουμε να προσέχουμε με χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, να προσέχουμε τις επαφές μας, να βλέπουμε λιγότερους ανθρώπους, να τηρούμε τα μέτρα και να ελεγχόμαστε με rapid τεστ εάν εμφανίσουμε συμπτώματα.

κρούσματα - κορονοϊός - μέτρα

Στα ύψη παραμένουν οι ημερήσιες μολύνσεις, αύξηση στους διασωληνωμένους

Τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού παραμένουν στα ύψη. Όπως γνωστοποίησε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 43.386 νέα κρούσματα, ενώ ακόμη 62 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανήλθαν σε 628, έναντι 619 που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.

Στην Αττική επιβεβαιώθηκαν 17.526 νέες μολύνσεις. Ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι και η Θεσσαλονίκη, η οποία μετρά 4.877 νέα κρούσματα. Τετραψήφιος αριθμός καταγράφηκε επίσης στην Αχαΐα (1.366), στο Ηράκλειο (1.259) και τη Λάρισα (1.035).

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορονοϊό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ