Στο “κόκκινο” η ενδοοικογενειακή βία: 2.828 αδικήματα μέσα σε 5 μήνες

Του Θάνου Σωτήρη

Σε κατεπείγουσα έκδοση ειδικού οδηγού διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, προς τους αστυνομικούς όλων των υπηρεσιών, υποχρεώθηκε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά τις συζυγοκτονίες που σόκαραν το Πανελλήνιο, αλλά και την καταγεγραμμένη αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η Realnews, τα καταγεγραμμένα περιστατικά σε όλη τη χώρα, όπως καταχωρίστηκαν μετά την τελική τους επεξεργασία από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες, προκαλούν έντονη ανησυχία, καθώς, μάλιστα, οι ειδικοί τα συσχετίζουν και με τον παρατεταμένο εγκλεισμό των πολιτών λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Από την άλλη πλευρά, οι επιτελείς του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι από το περιστατικό της συζυγοκτονίαςστη Δάφνη, καθώς, ενώ οι γείτονες που άκουσαν τις κραυγές για βοήθεια από την άτυχη γυναίκα ειδοποίησαν το Κέντρο της Άμεσης Δράσης, το πλήρωμα του περιπολικού δεν πραγματοποίησε τον απαιτούμενο έλεγχο στο διαμέρισμα όπου τελικά διαπράχθηκε η δολοφονία. Γι’ αυτό τον λόγο στο συγκεκριμένο εγχειρίδιο υπάρχει εκτενής αναφορά στις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβαίνουν οι αστυνομικοί σε ανάλογες περιπτώσεις, που χαρακτηρίζονται «ιδιαίτερα ευαίσθητες και επικίνδυνες».

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα επεξεργασμένα στοιχεία κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας, που δημοσιεύει για πρώτη φορά η «R», μόνο το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2021 καταγγέλθηκαν 2.119 περιστατικά σε όλη την Ελλάδα, κατά τα οποία προέκυψε η διάπραξη συνολικά 2.828 αδικημάτων σε βάρος μελών της οικογένειας.

Πρόκειται για αδικήματα που αφορούν απειλές, άσκηση βίας, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, σωματικές βλάβες, ακόμη και βιασμό ατόμων με νοητικά προβλήματα! Σε αυτόν βέβαια τον δραματικό κατάλογο ήλθαν να προστεθούν και οι δολοφονίες που διαπράχθηκαν μέσα στο καλοκαίρι. Στα ίδια στοιχεία καταγράφονται ως δράστες των παραπάνω περιπτώσεων 1.843 άνδρες με θύματα γυναίκες και παιδιά και 405 γυναίκες με θύματα κατά κανόνα παιδιά.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληροτο δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ