Στα «χαρτιά» οι περιοριστικοί όροι – 10.000 οι άφαντοι ποινικοί που είναι εκτός φυλακής

Σε τουλάχιστον 10.000 υπολογίζονται τα άτομα με ποινικές εμπλοκές που είναι εκτός φυλακών με περιοριστικούς όρους και έχουν… εξαφανιστεί. Συνολικά κατόπιν δικαστικών αποφάσεων, σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. υποχρεούνται να δίνουν το παρών περίπου 45.000 κατάδικοι και υπόδικοι, όμως, 20%-30% εξ αυτών, κυρίως αλλοδαποί, εξαφανίζονται από προσώπου γης, χωρίς να κινηθεί – ή να γίνει με καθυστέρηση- η κήρυξή τους ως καταζητούμενων.

Αιτία των παραπάνω, σύμφωνα με υπηρεσιακές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο κορεσμός του συστήματος ελέγχου των περιοριστικών όρων που συνδέεται με την αποδυνάμωση των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών κατά 60-80% αλλά και τη μη επαρκή στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών, όπου τα τελευταία χρόνια επίσης υπάρχει συρρίκνωση προσωπικού κατά 40%. Είναι ενδεικτικό ότι ετησίως η ΕΛ.ΑΣ. διακινεί περίπου 38.000 σχετικά διωκτικά έγγραφα, από τα οποία 18.000 στην Αττική και 3.500 στην Θεσσαλονίκη.

Έτσι, η περίπτωση του «δράκου των Εξαρχείων» που είχε παραβιάσει από τον Αύγουστο τους περιοριστικούς όρους για απόπειρα βιασμού αλλά ουδείς τον αναζητούσε, φαίνεται ότι δεν είναι μοναδική αλλά αντιπροσωπευτική μιας προβληματικής κατάστασης, με χιλιάδες ποινικούς να κυκλοφορούν ελεύθεροι και συχνά να επανέρχονται στην εγκληματική δράση, όπως ακριβώς συνέβη και με τον 23χρονο Σύρο.

Στον απόηχο του περιστατικού αυτού συγκεντρώνονται περαιτέρω στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν τα πολλά κενά στο σύστημα καταγραφής των ατόμων που υποχρεώνονται να δίνουν το «παρών» σε αστυνομικές υπηρεσίες.

Όπως σημειώνουν στα «ΝΕΑ» αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σε μηνιαία βάση σε κάθε αστυνομικό τμήμα έχουν την υποχρέωση να παρουσιάζονται από 200 έως 1.400 ιδιώτες με τα αστυνομικά τμήματα του κέντρου της Αθήνας (Ομόνοια, Κυψέλη, Άγιος Παντελεήμονας) να βρίσκονται στα πλέον «φορτωμένα», ενώ 40%-60% των εν λόγω καταδίκων – υποδίκων είναι αλλοδαποί.

Ψεύτικες διευθύνσεις

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «30%-40% των υποχρεούμενων για εμφάνιση δηλώνουν ψεύτικη διεύθυνση κατοικίας ή αλλάζουν τόπο διαμονής χωρίς να ενημερώσουν την αρμόδια αστυνομική υπηρεσία. Λόγω του πλήθους των ατόμων που έχουν περιοριστικούς όρους αλλά και εκείνων που τους παραβιάζουν, είναι πάγια πρακτική της ΕΛ.ΑΣ. να υπάρχει ενημέρωση των Εισαγγελιών ανά δύο- τρεις μήνες, όχι μόνο λόγω της αποδυνάμωσης των υπηρεσιών, αλλά και του ενδεχομένου ο ιδιώτης να εμφανιστεί με καθυστέρηση. Κάτι τέτοιο συνέβη και με τον 23χρονο στον Ωρωπό, όπου υπήρξε απόφαση ενημέρωσης των δικαστικών Αρχών στις 21 Νοεμβρίου γι’ αυτόν και άλλους 7 άφαντους αλλοδαπούς».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ