Σπείρα είχε «ρημάξει» σπίτια σε Αττική και Πιερία: Ο «χάρτης» των διαρρήξεων – Είχε «χτυπήσει» και το σπίτι του Φιντιρίκου

Είχαν σκορπίσει τον τρόμο σε περιοχές της Αττικής και της Πιερίας τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που από τα τέλη Μαρτίου του 2023 «χτυπούσαν» με διαρρήξεις σπιτιών. Η σπείρα που εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία, είχε χτυπήσει και στο σπίτι του Δημήτρη Φιντιρίκου στην Βούλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο τις πρωινές προς μεσημβρινές ώρες όσο και απογευματινές προς βραδινές ώρες, προσέγγιζαν τις οικίες – στόχους επιβαίνοντες σε «επιχειρησιακά οχήματα» και αφού παραβίαζαν τις πόρτες και τα παράθυρα έμπαιναν σε αυτές και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και τιμαλφή μεγάλης χρηματικής και ιδιαίτερα συναισθηματικής αξίας.

Πριν εισβάλουν στα σπίτια, οι δράστες χτυπούσαν επανειλημμένα τα κουδούνια αυτών και όταν αντιλαμβάνονταν ότι οι ένοικοι απουσιάζουν, «χτυπούσαν». Επιπρόσθετα, στο στάδιο της κατόπτευσης εφόσον διαπίστωναν ότι υπήρχε τοποθετημένο σύστημα συναγερμού ή κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, προχωρούσαν στην αποκόλληση  και την καταστροφή τους. Σκοπός των ενεργειών τους ήταν να μην ειδοποιηθούν οι ιδιοκτήτες των κατοικιών και μετέπειτα οι Αστυνομικές Αρχές, αλλά και να μην καταγραφούν οι κινήσεις και τα χαρακτηριστικά τους, όσο δρούσαν εντός των σπιτιών.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάπραξη των κλοπών λάμβαναν  υψηλότατα μέτρα αυτοπροστασίας, καθώς φρόντιζαν να καλύπτουν όλα τα μέρη του σώματός τους, χρησιμοποιώντας διάφορα αξεσουάρ (μακρυμάνικες μπλούζες, μακριά παντελόνια, γάντια, μάσκες μίας χρήσης, καπέλα) αφήνοντας ακάλυπτο μόνο μέρος του προσώπου τους. Η κίνηση τους αυτή, αφενός ελαχιστοποιούσε τις πιθανότητες αναγνώρισής τους σε μεταγενέστερο χρόνο και αφετέρου, εκμηδένιζε την πιθανότητα εγκατάλειψης βιολογικού υλικού ή αποτυπωμάτων στο χώρο των κλοπών, δυσχεραίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις προσπάθειες ταυτοποίησης τους από τις Διωκτικές Αρχές.

Η δράση της οργάνωσης ήταν διαρκής και αδυσώπητη και κρίνοντας τόσο από τους στόχους που επέλεγαν να «χτυπήσουν» όσο και από το μέγεθος της λείας που αποκόμισαν, θεωρείται βέβαιο ότι αποτελούσε τη μοναδική πηγή εισοδήματος των μελών της.

Τα μέλη της οργάνωσης συνδέονταν με στενές φιλίες, ενώ πέραν αυτών, η κοινή καταγωγή και οι πολιτισμικές καταβολές, ενίσχυαν την πίστη και υποταγή των μελών στη βούληση της ομάδας, σε βαθμό τέτοιο που ουδείς προέβαινε σε οποιαδήποτε ενέργεια, δίχως τη σύμφωνη γνώμη και συγκατάθεση του Αρχηγού της οργάνωσης, ο οποίος οργάνωνε τη δράση της και ήταν ενεργό μέλος της κατά την τέλεση των αξιόποινων πράξεων.

Για την επίτευξη του κεντρικού τους στόχου που ήταν ο παράνομος πλουτισμός, χρησιμοποιούσαν «επιχειρησιακά» οχήματα, τα οποία είτε ήταν μισθωμένα από εταιρείες ενοικιάσεων, είτε ήταν καταχωρημένα σε άλλα άτομα της φυλής «ΡΟΜ». Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις αφαιρούσαν από αυτά τις κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας έχοντας ως απώτερο σκοπό να παραπλανήσουν τις Αστυνομικές Αρχές, ενώ σε περίπτωση που γίνονταν αντιληπτοί, να καταστεί δυσχερής η ταυτοποίηση τους και η διασύνδεση τους με τις αξιόποινες πράξεις

Από όλα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με το ποινικό παρελθόν των κατηγορουμένων, εξάγεται το ασφαλές συμπέρασμα ότι πρόκειται για άτομα με υψηλό επαγγελματισμό και πείρα, καταδεικνύοντας πως από τη συχνότητα διάπραξης των αξιόποινων πράξεων έχουν αποκτήσει μεγάλη επιχειρησιακή ετοιμότητα και ιδιαίτερη εξοικείωση με αυτές. Διαφαίνεται πως έχουν σταθερή ροπή στη διάπραξη κλοπών, με σκοπό το βιοπορισμό τους, καθώς ουδέποτε έχουν εξασκήσει αποδεδειγμένα κάποιο επάγγελμα, ενώ τα παράνομα εισοδήματα που αποκόμιζαν από τις παράνομες δραστηριότητές τους προσπαθούσαν να τα επενδύσουν σε αγορά κρυπτονομισμάτων, καθώς επίσης σε αγορές ακινήτων και κινητών όπως Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα.

Το συνολικό οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση, ξεπερνά το χρηματικό ποσό των 344.500 ευρώ.

Πέραν των «επιχειρησιακών» οχημάτων, η οργάνωση χρησιμοποιούσε επιπλέον και οχήματα «δορυφόρους», τα οποία εξασφάλιζαν την ασφαλή μεταφορά των μελών της, τόσο στα προκαθορισμένα σημεία που ελάμβαναν χώρα οι συναντήσεις τους, όσο και στο «ορμητήριο», όπου βρισκόταν το εκάστοτε «επιχειρησιακό» όχημα της οργάνωσης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δυσχεραίνονταν στον απόλυτο βαθμό οι προσπάθειες εντοπισμού του «επιχειρησιακού» οχήματος και διασύνδεσης των μελών της με αυτό, δημιουργώντας μία δικλείδα ασφαλείας δύο σταδίων.

Από τη σταχυολόγηση του προανακριτικού υλικού (μαρτυρίες παθόντων, ανάλυση βιντεοληπτικού υλικού, άρση απορρήτου, ειδικές ανακριτικές πράξεις), την αξιοποίηση του πληροφοριακού δικτύου και σε συνδυασμό με τη φυσική επιτήρηση των δραστών, η Αστυνομία κατάφερε να αποσαφηνίσει τον τρόπο δράσης και να ταυτοποιήσει τους δράστες των κατά περίπτωση κλοπών.

Πότε και πού είχαν «χτυπήσει»

 1η Περίπτωση:

Το μεσημέρι της 23-03-2023, στις 13:45 αποπειράθηκαν να εισβάλουν σε σπίτι επί της οδού Ψηλορείτη στις Αφίδνες Αττικής, όμως αντιλαμβανόμενοι την παρουσία της συζύγου του ιδιοκτήτη  εντός αυτής, τράπηκαν σε φυγή χωρίς να αφαιρέσουν κάτι.

 2η Περίπτωση:

Στις  10:50 της 25ης Μαρτίου 2023, αφού παραβίασαν την κεντρική είσοδο στην επί της οδού Γαληνού οικία στις Αφίδνες Αττικής μπήκαν σε αυτήν και αφαίρεσαν κοσμήματα και τιμαλφή συνολικής αξίας 20.000 ευρώ, καθώς και μία δερμάτινη τσάντα, η οποία περιείχε ένα  ζευγάρι γυαλιά και 80 δηνάρια Ιορδανίας.

 3η Περίπτωση:

Κατά το χρονικό διάστημα από τις 11:30 έως τις 18:00 της 25ης Μαρτίου 2023, αφού παραβίασαν παράθυρο κουζίνας στην οικία επί της οδού Παλαμά στις Αφίδνες Αττικής, μπήκαν σε αυτήν και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 700 ευρώ, καθώς και κοσμήματα συνολικής αξίας 200 ευρώ.

 4η Περίπτωση:

Κατά το χρονικό διάστημα από τις 11:00 έως τις 18:00 της 25Ης Μαρτίου 2023, αφού παραβίασαν παράθυρο καθιστικού οικίας πρώτου ορόφου που βρίσκεται επί της οδού Παλαμά, στις Αφίδνες Αττικής, εισήλθαν σε αυτή και αφαίρεσαν κοσμήματα συνολικής αξίας 350 ευρώ.

 5η Περίπτωση:

Κατά το χρονικό διάστημα από τις 10:30 έως και τις 11:30 στις 25 Μαρτίου 2023, αφού παραβίασαν παράθυρο τουαλέτας στην επί της συμβολής των οδών Αρχιμήδους και Ευκλείδου στις Αφίδνες Αττικής οικία, εισήλθαν σε αυτήν και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ, καθώς και κοσμήματα συνολικής αξίας 4.000 ευρώ.

 6η Περίπτωση:

Στις  12:40 την 25η Μαρτίου 2023, αφού έκοψαν τα καλώδια του συστήματος συναγερμού, στη συνέχεια παραβίασαν την μπαλκονόπορτα σαλονιού στην οικία επί της οδού Ιπποκράτους στις Αφίδνες Αττικής, μπήκαν σε αυτήν και αφαίρεσαν κοσμήματα συνολικής αξίας 1.000 ευρώ.

 7η Περίπτωση:

Στις 21:30 στις 25 Μαρτίου 2023, αφού παραβίασαν την εξωτερική αυλόπορτα και εν συνεχεία έσπασαν τον υαλοπίνακα μπαλκονόπορτας σαλονιού στην οικία επί της συμβολής των οδών Αναπαύσεως και Τυρταίου στις Αφίδνες Αττικής, εισήλθαν σε αυτήν και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 100.600 ευρώ, καθώς επίσης και κοσμήματα συνολικής αξίας 5.000 ευρώ.

 8η Περίπτωση:

Στις 22:00 της 13ης-04-2023, αφού έσπασαν τον υαλοπίνακα μπαλκονόπορτας διαμερίσματος δευτέρου ορόφου της οικίας επί της Λ. Πεντέλης στο Χαλάνδρι Αττικής, μπήκαν και αφαίρεσαν κοσμήματα και διάφορα τιμαλφή συνολικής αξίας 3.000 ευρώ.

 9η Περίπτωση:

Στις 23:00 το βράδυ της 5ης Αυγούστου 2023, αφού παραβίασαν παράθυρο σαλονιού στο σπίτι επί της οδού Ψαρρέα στην Παλαιά Πεντέλη Αττικής, μπήκαν και αφαίρεσαν κοσμήματα και τιμαλφή συνολικής αξίας 1.000 ευρώ.

 10η Περίπτωση:

Στις 23:00 της 22ας Σεπτεμβρίου 2023, αφού παραβίασαν την κεντρική θύρα στην οικία επί της συμβολής των οδών Βενιζέλου και Θουκιδίδου στα Σπάτα Αττικής, , εισήλθαν σε αυτήν και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 900 ευρώ και κοσμήματα συνολικής αξίας 1.500 ευρώ.

​11η Περίπτωση:

Κατά το χρονικό διάστημα από την 08:30 έως την 16:20 της 28-09-2023, αφού παραβίασαν την μπαλκονόπορτα της κουζίνας του επί της οδού Κονταξάκη σπιτιού στο Σβορώνο Πιερίας, εισήλθαν σε αυτό και αφαίρεσαν κοσμήματα συνολικής αξίας 5.240 ευρώ.

 12η Περίπτωση:

Στις  14:15 της 24ης-08-2023, αποπειράθηκαν να εισέλθουν στην οικία επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Γλυφάδα Αττικής, και αφού δεν τα κατάφεραν αποχώρησαν από το σημείο.

 13η Περίπτωση:

Κατά το χρονικό διάστημα από τις 23:00 έως τις 00:15 στις 15 και 16 Απριλίου, αφού παραβίασαν μπαλκονόπορτα πρώτου ορόφου μονοκατοικίας, στην οδό Φράντζη στη Γλυφάδα εισέβαλαν σε αυτή και αφαίρεσαν κοσμήματα και αντικείμενα συνολικής αξίας 73.000 ευρώ.

14η Περίπτωση:

Στις  21:25, στις 17 Απριλίου 2023, αφού παραβίασαν παράθυρο υπνοδωματίου στην διώροφη μονοκατοικία επί της οδού Τροίας στη Βούλα, μπήκαν και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ και τέσσερα ρολόγια συνολικής αξίας 130.000 ευρώ. Ήταν το σπίτι του επιχειρηματία Δημήτρη Φιντιρίκου.

Από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και ειδικά από τις συνομιλίες δύο κατηγορουμένων που καταγράφηκαν στις 14-08-2023 και στις 23-08-2023, αντίστοιχα, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας διέπραξαν δύο επιπλέον αξιόποινες πράξεις, οι οποίες από τη διενεργηθείσα προανάκριση δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθούν – ταυτοποιηθούν.

Η σχηματισθείσα δικογραφία, υπεβλήθη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και εν συνεχεία παραπέμφθηκε για Κύρια Ανάκριση στο 32ο Ανακριτικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών. Εκδόθηκαν σχετικά εντάλματα σύλληψης σε βάρος δύο κατηγορουμένων. Επιπρόσθετα, εκδόθηκε σχετική παραγγελία για τη διενέργεια ερευνών στις οικίες των κατηγορουμένων, την έρευνα και κατάσχεση των «επιχειρησιακών» οχημάτων και την κατάσχεση αποδεικτικών στοιχείων σχετιζομένων με τις διερευνώμενες αξιόποινες πράξεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ