Σουρβίνος στον Realfm 97,8: Σε περίπου έναν μήνα θα ξέρουμε για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο στέλεχος Όμικρον

Ο καθηγητής κλινικής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος αναφέρθηκε στην εξάπλωση του κορονοϊού και στην Όμικρον σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8.

Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Αντώνη Δελλατόλα δήλωσε αρχικά ότι “τα στελέχη που προκύπτουν ονομάζονται παραλλαγές ή variant. Δεν μιλάμε για μία μετάλλαξη αλλά για ένα πλήθος μεταλλάξεων. Ακούμε για το στέλεχος Όμικρον που χαρακτηρίστηκε από τον ΠΟΥ ως στέλεχος ανησυχίας και έχει 51 μεταλλάξεις. Το ενδιαφέρον που έχει προκληθεί στην επιστημονική κοινότητα είναι γιατί η πλειοψηφία εμφανίζεται στην περιοχή της πρωτεΐνικής ακίδας, με την οποία ξεκινά η λοίμωξη στον οργανισμό μας”.

“Για το θέμα των εμβολίων και της αποτελεσματικότητάς τους χρειάζεται να έχουμε στοιχεία τόσο σε εργαστηριακό όσο και κλινικό επίπεδο. Σε εργαστηριακό επίπεδο οι εταιρείες πρέπει να ελέγξουν κατά πόσο τα αντισώματα που δημιουργούν τα εμβόλια τους μπορούν να εξουδετερώνουν το συγκεκριμένο στέλεχος. Χρειάζεται ένα διάστημα 2-4 εβδομάδων για να γίνουν οι εργαστηριακοί έλεγχοι. Από την άλλη, πρέπει να έχουμε στοιχεία από κλινικούς ασθενείς και εκεί θα χρειαστούμε περίπου έναν μήνα” πρόσθεσε.

“Το στέλεχος Όμικρον σχετίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα. Από την ίδια γεωγραφική περιοχή είχαν ξεπηδήσει τα στελέχη Βήτα και Γάμμα, τα οποία είχαν σχετιστεί με μειωμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού. Τα στελέχη που έχουν επικρατήσει όπως το Άλφα ή το Δέλτα έχουν συσχετιστεί με αυξημένη μεταδοτικότητα. Το Όμικρον είναι ένα τέτοιο στέλεχος. Στην Αφρική κατάφερε να εκτοπίσει το Δέλτα, δεν έχουμε δει σε άλλη περιοχή να εκτοπίζεται το Δέλτα” υπογράμμισε ο κ. Σουρβίνος.

“Η πλειοψηφία των νεκρών είναι ανεμβολίαστοι και εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια και αν χρειαστεί και πόρτα πόρτα” σημείωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ