Σε σκληρό lockdown Φωκίδα και Ανώγεια – Για ποιες περιοχές έκρουσε “καμπανάκι” ο Χαρδαλιάς

Αισθητή επιδημιολογική επιβάρυνση καταγράφεται σε κάποιες περιοχές της χώρας τα τελευταία 24ωρα. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αυτό συμβαίνει στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και στον Δήμο Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, που σε συνέχεια της σημερινής σύσκεψης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων κατατάσσονται από τις 6 το πρωί του Σαββάτου στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο “βαθύ κόκκινο”, συνεπώς ισχύει σκληρό lockdown.

Σύμφωνα με το κ. Χαρδαλιά, τα κρούσματα στον δήμο Ανωγείων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε δύο ημέρες, ενώ ο 14ημερος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους είναι 588 ο δείκτης όταν το όριο συναγερμού του ευρωπαϊκού ΕCDC είναι το 150. Στη Φωκίδα τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 19 στις 27 Φεβρουαρίου σε 59 την Πέμπτη, ενώ το εβδομαδιαίο ποσοστό αύξηση έχει φτάσει το 240%.

Ακόμη, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, αναστέλλεται η ένταξη της περιφερειακής Ενότητας Λάρισας από αύριο στο “βαθύ κόκκινο” λόγω του δεύτερου και εξίσου ισχυρού σεισμού των 5,9 ρίχτερ που σημειώθηκε χθες. “Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, εξετάζουμε τα δεδομένα, ενημερωνόμαστε διαρκώς για την πορεία των ελέγχων και της αποκατάστασης των ζημιών στην ευρύτερη περιοχή και είμαστε σε διαδικασία μελέτης εντός του Σαββατοκύριακου ενός ειδικού πλαισίου με έμφαση φυσικά στα ζητήματα δημόσιας υγείας, αντιλαμβανόμενοι όμως και τις ιδιαίτερες περιστάσεις και ανάγκες. Πλαίσιο που σκοπεύουμε να ανακοινώσουμε από Δευτέρα”, υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Την ίδια στιγμή το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης (ιδιαίτερα στους δήμους Εορδαίας και Κοζάνης), Καστοριάς, Ιωαννίνων, Καβάλας, Ημαθίας (ιδιαίτερα στον δήμο Αλεξάνδρειας), Σερρών, Κιλκίς, Ζακύνθου, Χανίων και Ρεθύμνης. “Σε αυτές τις περιοχές οι δείκτες του μέσου όρου των 14 ημερών καθώς και των 7 ημερών σιγά σιγά επιδεινώνονται και πλησιάζουν το σημείο συναγερμού” είπε ο κ. Χαρδαλιάς, και απηύθυνε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων ειδικά σε αυτές τις περιοχές.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι μέχρι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, πρέπει να δείξουμε όλοι προσοχή. “Όμως ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό”, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο φειδωλοί στις μετακινήσεις μας.

Διευκρινίσεις για τα ΚΤΕΟ – Ανατροπή με τους γάμους

Διευκρινίσεις σχετικά με τη μετάβαση στα ΚΤΕΟ έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Συγκεκριμένα, όπως είπε, για τη μετάβαση σε ΚΤΕΟ δεν υφίστανται οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν για τον κωδικό 2 – μετακίνηση εντός οικείου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την κατοικία – επισημαίνοντας ότι «για τη μετακίνηση απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή έντυπη βεβαίωση καθώς και αποδεικτικό του ραντεβού με το ΚΤΕΟ». Ταυτόχρονα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπεται η τέλεση πολιτικών και θρησκευτικών γάμων με την παρουσία αυστηρά έως 9 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού καθώς και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού.

Η άρση της αναστολής των τελετών γάμων προέκυψε, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της επιτροπής υπέρ του αιτήματος του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εφαρμογή ίδιων όρων στην τέλεση πολιτικών και θρησκευτικών γάμων.

“Παλεύουμε να αποκρούσουμε το τρίτο κύμα”

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι την ίδια ώρα που σε όλο τον κόσμο, χώρες προσπαθούν να αντισταθούν στο 4ο κύμα, “εμείς παλεύουμε για να αποκρούσουμε το 3ο κύμα. Κάτω από δύσκολες επιδημιολογικές συνθήκες και με την κούραση να συνοδεύει την καθημερινή προσπάθεια όλων μας. Και με τις μεταλλάξεις να δυσχεραίνουν και να επιβαρύνουν την καθημερινότητά μας”. Επίσης, σημείωσε ότι οι μεταλλάξεις επιταχύνουν την μετάδοση του ιού, επιβαρύνοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας από άκρη σε άκρη.

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη που υπάρχει για τον περιορισμό των μετακινήσεων ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού από περιοχή σε περιοχή, από γειτονιά σε γειτονιά, από παρέα σε παρέα, από οικογένεια σε οικογένεια. “Πέρσι τον Μάρτιο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη συγκυρία. Και τότε, για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας, γίναμε ιδιαίτερα προσεκτικοί, έτσι καταφέραμε και κάναμε τη διαφορά. Έτσι πρέπει να παραμείνουμε και τώρα, που πλησιάζουμε πια στο τέλος της περιπέτειας αυτής. Γιατί πλέον έχουμε στη διάθεσή μας τα εμβόλια που με τόση προσμονή περιμέναμε. Και γνωρίζουμε ότι λειτουργούν. Και αφού μας παρέχεται η δυνατότητα, πλέον είναι θέμα ατομικής υπευθυνότητας να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας, κάνοντας το εμβόλιο. Η αντίστροφη μέτρηση για να επιστρέψουμε με ασφάλεια στην προ-covid καθημερινότητα, έχει ξεκινήσει. Με την επιχείρηση «Ελευθερία» κάνουμε κάθε μέρα και ένα βήμα προς το τέλος της πανδημίας και την άρση των περιορισμών που μας έχει επιβάλλει. Προς εκείνη τη στιγμή που θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σταδιακά στις συνήθειες μας, στις καθημερινές -μικρότερες και μεγαλύτερες- απολαύσεις που έχουμε στερηθεί -και θα μπορέσουμε να το κάνουμε παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, χωρίς φόβο” συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ