Σε λειτουργία το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα – Δείτε εικόνες από τις εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν στη Ριτσώνα

Σε λειτουργία έχει τεθεί εδώ μερικές ημέρες το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα. Ο χώρος και οι υποδομές κατασκευάστηκαν στη Ριτσώνα, έπειτα από προσπάθειες που ξεκίνησαν το 1996. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση εκτός από τους δύο κλιβάνους περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χώρο αναμονής για τους συγγενείς, σημείο πώλησης τεφροδόχων και αναψυκτήριο.

Ήδη, από τις 30 Σεπτεμβρίου έχουν ξεκινήσει οι αποτεφρώσεις σορών, όπως ενημέρωσε κατά την επίσημη παρουσίαση το μέλος του ΔΣ του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης, Αντώνης Αλακιώτης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την έναρξη λειτουργίας του αποτεφρωτηρίου ως «ιστορική στιγμή» καθώς η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στον κόσμο που αποκτά την συγκεκριμένη υποδομή.

Σημειώνεται πως ο ισχύων νόμος για τη λειτουργία αποτεφρωτηρίου υιοθετήθηκε πριν από 13 χρόνια, ωστόσο, χρειάστηκε μια σειρά τροπολογιών προκειμένου να γίνει εφικτή η κατασκευή ιδιωτικού αποτεφρωτηρίου. Για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις η νομοθεσία προβλέπει περιοδικούς ελέγχους από την Περιφέρεια, ενώ για τους αέριους ρύπους ο έλεγχος θα είναι εξάμηνος.

Στο εξής, επισήμανε ο κ. Αλακιώτης, μειώνεται σημαντικά το κόστος για τις οικογένειες που προτίθενται να προχωρήσουν σε αποτέφρωση, σε σύγκριση με το κόστος που υπάρχει σήμερα για μεταφορά και αποτέφρωση στη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, το κόστος αναλύεται στα 600 ευρώ που ζητάει το αποτεφρωτήριο για την κάθε αποτέφρωση συν το κόστος από το γραφείο τελετών.

Οι οικογένειες θα πρέπει να προσκομίσουν και βεβαίωση ιατροδικαστή ότι δεν απαιτείται σχετική διερεύνηση, κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τον ενταφιασμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ