Σε «αναβρασμό» οι αγρότες: Μπλόκα και διαμαρτυρίες μία ημέρα πριν από το ραντεβού με τον Μητσοτάκη – Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Συνεχίζουν να δίνουν «σύνθημα μάχης» οι αγρότες μία ημέρα πριν από τη συνάντηση της 15μελούς Επιτροπής με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα και προχωρούν σε διαμαρτυρίες και κλείσιμο δρόμων για κάποιες ώρες, περιμένοντας να λάβουν ενημέρωση από όσους τους εκπροσωπήσουν στο «ραντεβού» με τον πρωθυπουργό για το εάν και ποια αιτήματά τους θα ικανοποιηθούν ώστε να αποφασίσουν και τις επόμενες κινήσεις τους.

Αγρότες: Μπλόκα και διαμαρτυρίες στην τελική ευθεία για την συνάντηση της Τρίτης – Η ένταση στην Αλεξανδρούπολη

Στο μεταξύ ένταση επικράτησε χθες όταν αγρότες «εισέβαλαν» στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης προκειμένου να δουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς όπως είπαν υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση μαζί του, η οποία δεν έγινε.

Ο πρωθυπουργός με αποκλειστικές δηλώσεις του στην Realnews, στέλνει το μήνυμα πως «ο ανοιχτός διάλογος προϋποθέτει ανοιχτούς δρόμους και διάθεση συνεννόησης και όχι εμμονή σε μαξιμαλιστικά αιτήματα», ενώ ξεκαθαρίζει πως η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να κατανέμει δίκαια τα κονδύλια ώστε να διατηρείται η κοινωνική συνοχή: «Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να κατανέμει δίκαια τους πόρους που δημιουργεί η ελληνική οικονομία, για να διατηρείται η κοινωνική συνοχή και να μη νιώθουν άλλες κοινωνικές ομάδες που δεν διαδηλώνουν ή δεν έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον των ΜΜΕ ότι αδικούνται».

Κελέτσης για αγρότες: Τόσο ο υπουργός όσο κι εγώ δεν στήσαμε κανέναν

Κινητοποιήσεις αγροτών

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Στο κλείσιμο του δρόμου Φλώρινας – Θεσσαλονίκης σήμερα, Δευτέρα 12/02/24 από τις 16:00 έως τις 17:00 στο κόμβο του Φιλώτα, προχωρούν οι αγρότες της περιοχής.

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες – Συμβολικές διαμαρτυρίες και διαβουλεύσεις ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: «Παραμένουμε σε θέση μάχης ενόψει της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, η οποία είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη. Μετά το κλείσιμο του δρόμου θα πραγματοποιηθεί συνέλευση στο μπλόκο ώστε να αποφασίσουμε πώς θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τον εμπορικό κόσμο και όλη την τοπική κοινωνία να συμπαρασταθούν και να ενισχύσουν τον αγώνα των αγροτών. Διεκδικούμε την επιβίωσή μας ως αγρότες, να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειες μας».

Σε στάση αναμονής οι αγρότες της ΠΕ Κοζάνης που από χθες το απόγευμα έφτασαν από τον κόμβο των Κοίλων στο κτίριο της Περιφερειακής Αρχής στην ΖΕΠ.

Εβδομήντα περίπου τρακτέρ παρατάχθηκαν με τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους να μεταφέρουν πλέον το μπλόκο των Κοίλων στην περιφέρεια, τονίζοντας ότι θα παραμείνουν στο σημείο αναμένοντας την ενημέρωση των εκπροσώπων τους, τόσο από την σύσκεψη με τον πρωθυπουργό αλλά και την επιστροφή του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας από την Αθήνα με τις απαντήσεις στα ζητήματα που έχουν θέσει και αφορούν στην περιοχή.

Οι αγρότες τονίζουν ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους θα σκληρύνουν την στάση τους και θα προχωρήσουν ακόμη και σε κατάληψη της περιφέρειας.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας με το συμβολικό κλείσιμο των συνόρων με τη Βόρεια Μακεδονία στο Τελωνείο Νίκης στη Φλώρινα από τις 12:00 έως τις 3 μετά το μεσημέρι, σήμερα Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου.

Καθοριστική χαρακτηρίζεται η  συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες οι οποίοι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου συνέχισαν τον αγώνα  τους για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς και  μελισσοκόμοι. Διεκδικούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές και αποζημιώσεις από φυσικές ή άλλες καταστροφές.

Για σήμερα 12 Φεβρουαρίου η  κοινή επιτροπή Αγώνα του Νομού Ιωαννίνων  οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 πρωί έξω από το κτίριο του ΟΠΕΚΕΠΕ και της εφορίας και καλεί όλους τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά  στην συγκέντρωση.

Την ίδια στιγμή, τρακτέρ των αγροτών της Θεσπρωτίας παραμένουν παραταγμένα στην είσοδο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζουν από κοινού με αγρότες των Ιωαννίνων να ανοίξουν σήμερα  τις μπάρες των διοδίων της Εγνατίας Οδού.

Η ένταση στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης και η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Το απόγευμα της Κυριακής (11/2) επικράτησε ένταση με αγρότες στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Πληροφορίες της ιστοσελίδας thesstoday.gr αναφέρουν ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ επρόκειτο να συναντήσει αντιπροσωπεία αγροτών, τελικά αρνήθηκε με αποτέλεσμα δεκάδες άτομα να κατευθυνθούν με τα τρακτέρ τους προς το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Εκεί, οι αγρότες επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με συνέπεια να ξεκινήσει ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι ίδιοι νωρίτερα είχαν κατασκηνώσει έξω από το ξενοδοχείο, όπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με τον υφυπουργό, Σταυρό Κελέτση, είχαν συνάντηση με τοπικούς φορείς.

Η ανακοίνωση

Αργά το βράδυ της Κυριακής το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για το αν υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση με τους αγρότες στην Αλεξανδρούπολη, στην οποία αναφέροντα τα εξής:

«Η προγραμματισμένη συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών του Έβρου πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης καθώς η προηγούμενη ευρεία σύσκεψη που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή με εκπροσώπους φορέων αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, διήρκησε, πολύ παραπάνω από το προγραμματισμένο, περισσότερες από 3,5 ώρες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμα του Υπουργού.

Στη συνάντηση που έγινε με πυρόπληκτους ελαιοπαραγωγούς και εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών, μεταξύ των οποίων ο Νικόλαος Γρηγοριάδης Διευθυντής της Ένωσης αγροτικού συνεταιρισμού Αλεξανδρούπολης, ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης Γιώργος Πιστόλας αλλά και εκπρόσωποι του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης, παρουσία του Υφυπουργού Σταύρου Κελέτση, του ΓΓ Γιώργου Στρατάκου και του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλου Τοψίδη, συζητήθηκαν θέματα που τους απασχολούν και κυρίως ζητήματα που άπτονται της κρατικής αρωγής.

Κατατέθηκαν υπομνήματα και υπήρξαν διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους, κάνοντας πράξη ό,τι είναι δυνατό για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφθεί εκ νέου την περιοχή και επανέλαβε ότι η πόρτα του υπουργείου είναι πάντα ανοιχτή».

Οι αγρότες επρόκειτο να συναντηθούν με τον υπουργό το απόγευμα, ο ίδιος όμως δεν μπόρεσε να φτάσει στην Αλεξανδρούπολη λόγω της σύσκεψης που είχε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κομοτηνή με αγρότες, κτηνοτρόφου και μελισσοκόμους της Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Στην σύσκεψη συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης, Χριστόδουλος Τοψίδης».

Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ότι ακυρώθηκε κάποιο ραντεβού του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Αγροτών της Αλεξανδρούπολης κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης μιλώντας στο OPEN και στην ΕΡΤ.

Όπως εξήγησε ο κ. Κελέτσης, η σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας στην Κομοτηνή, ξεκίνησε στις 3.30 μ.μ. και είχε διάρκεια πέρα του αναμενομένου.

«Η συζήτηση με τους θεσμικούς έγινε σε πάρα πολύ ωραίο κλίμα να ανταλλάσσουμε απόψεις πάνω στα αγροτικά ζητήματα», σημείωσε και τόνισε ότι στη σύσκεψη της Κομοτηνής «υπήρχαν και εκπρόσωποι και των συγκεκριμένων αγροτών από την Αλεξανδρούπολη που τοποθετήθηκαν».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ