Σαρηγιάννης: Τι δείχνει ο δείκτης θετικότητας για την πορεία της πανδημίας

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του αποκωδικοποιούν καθημερινά για το enikos.gr την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Η ανάλυση που κάνουν για το enikos.gr ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ο αριθμός κρουσμάτων της Τετάρτης ανέρχεται στα 15.557 νέα κρούσματα με τον αντίστοιχο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών να διαμορφώνεται στα 14.406. Οι προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2) είναι 13.905 (ημερήσια νέα κρούσματα) και 14.558 (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) αντίστοιχα. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 297.556 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 5,2 %. Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 150.000 την ημέρα, συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στην ανάσχεση ή έστω στον μετριασμό πιθανής έξαρσης που μπορεί να συμβεί λόγω της εμφάνισης ολοένα και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ανοίγματα. Σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 αποτελούν εκτός από τα rapid και τα self test, για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE.

Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (57) που καταγράφηκε την Τετάρτη είναι αυξημένος σε σχέση με την Τρίτη (52). Όπως είχαμε προβλέψει ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που την Τετάρτη είναι 60,1 και παραμένει υψηλός, ιδιαίτερα σε σχέση με τον αριθμό των νοσηλειών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ).

Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), ο αριθμός είναι μειωμένος  σε σχέση με την Τρίτη (399 από 408). Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ με βάση τις προσομοιώσεις της πλατφόρμας CORE, παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, των ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στο Σχήμα 2, ενώ η εκτίμησή μας για την πορεία των θανάτων ανά ημέρα παρουσιάζεται στο Σχήμα 3.

Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σχήμα 2. Αριθμός κρουσμάτων σε σοβαρή κατάσταση (νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σχήμα 3. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Η πορεία της μέσης εβδομαδιαίας τιμής των κρουσμάτων, καθώς και του κυλιόμενου μέσου όρου 7 ημερών του αριθμού των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, όπως έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ και η αναμενόμενη πορεία τους, όπως προδιαγράφεται από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE για την Ελληνική επικράτεια (όπως και στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη) μέχρι τις 15 Μαρτίου, αποτυπώνονται στο Σχήμα 4. Αυτή η προβλεπόμενη πορεία, που αφορά τα κρούσματα, τους νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες, όσο και σε ΜΕΘ, καθώς επίσης και τους θανάτους, βασίζεται στις ακόλουθες παραδοχές:

– 360.000 self-test πραγματοποιούνται ημερησίως κατά μέσο όρο πλέον και περίπου 320.000 rapid και PCR test, και οι φορείς που εντοπίζονται θετικοί και θα επιβεβαιώνονται και με τεστ του ΕΟΔΥ, θα εισέρχονται σε καραντίνα 14 ημερών και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών τους. Σε αυτή τη βάση πιστεύουμε να γίνεται κατανοητή η σημασία του μέτρου, αφού συντελεί αποφασιστικά στη διακοπή αλυσίδων μετάδοσης από ασυμπτωματικούς και προσυμπτωματικούς που χωρίς να έχουν αντιληφθεί ότι είναι φορείς, θα μετέδιδαν τον ιό.

– Τα ισχύοντα ανοίγματα δραστηριοτήτων πραγματοποιούνται με τους προγραμματισμένους όρους προφύλαξης, λαμβάνοντας υπόψη και τα πιο πρόσφατα μέτρα που ισχύουν από 19/02/2022, ενώ ταυτόχρονα δε θα παρατηρηθούν εικόνες αδικαιολόγητης συρροής. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή, υπευθυνότητα και σύνεση ώστε να τηρηθούν οι παραπάνω όροι.

– Ο ρυθμός εμβολιασμών θα συνεχιστεί με το ρυθμό που πραγματοποιείται τώρα, δηλαδή περίπου 25.000 ημερησίως, και θα περιλαμβάνει τόσο νέους εμβολιασμούς, όσο και αναμνηστικές δόσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του ρυθμού εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση, συντελεί καθοριστικά στην επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, και ότι η διατήρηση του τείχους ανοσίας, είναι υψίστης σημασίας για την πορεία της πανδημίας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που παρατηρείται, είναι σημαντικά υψηλότερος από αυτόν που αναμέναμε όταν ξεκίνησε η αποκλιμάκωση του 5ου κύματος και υποδηλώνει διαφυγή ανοσίας. O κυρίως λόγος που συμβαίνει αυτή η διαφυγή ανοσίας, είναι η καθυστέρηση της εφαρμογής της αναμνηστικής δόσης, με δεδομένη τη σημαντική διαφορά στην αποτελεσματικότητα προστασίας μεταξύ εμβολιασμένων με 2 δόσεις και με 3. Παράλληλα, ανησυχία δημιουργεί και η παρουσία του νέου υποστελέχους της Ο, το οποίο εικάζεται ότι είναι ακόμη πιο μεταδοτικό από το αρχικό Ο κατά 33%. Συνεπώς, ο συνδυασμός  επιβράδυνσης της 3ης δόσης και της παρουσίας του νέου στελέχους, είναι πιθανό να καθυστερήσουν επιπλέον την ταχύτερη αποκλιμάκωση τις επόμενες ημέρες, η οποία όμως δείχνει να επανέρχεται, υποβοηθούμενη από τη φυσική ανοσία των νοσούντων τον τελευταίο μήνα (περίπου 1.000.000) και την άνοδο της θερμοκρασίας καθώς εισερχόμαστε στην άνοιξη.

Σχήμα 4. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Στις επιμέρους περιοχές με υψηλό υγειονομικό κίνδυνο, και την Τετάρτη  παρατηρείται μειωμένος αριθμός κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη με 1586 κρούσματα (1809 κρούσματα προχθές), όπως και στην Αττική, με 5442 κρούσματα (6283 κρούσματα προχθές). Η Αττική αντιπροσωπεύει περίπου το 35% των κρουσμάτων, και εμφανίζει σχεδόν 3,5 φορές περισσότερα κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη. Η ήπια ανοδική πορεία των κρουσμάτων στην Αττική, πλέον κάμπτεται (Σχήμα 5), και αυτός είναι ο λόγος για τη συνολικά ήπια πτωτική πορεία και στην Ελληνική επικράτεια, ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) παρουσιάζεται στο Σχήμα 6.

Σχήμα 5. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

Σχήμα 6. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στην Αττική

Η πορεία στη Θεσσαλονίκη είναι πλέον πτωτική, αν και παρουσιάζει επιβράδυνση (Σχήμα 7), ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται στο Σχήμα 8.

Σχήμα 7. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

Σχήμα 8. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στη Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά στη Θεσσαλία, μειωμένος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές παρατηρήθηκε στη Λάρισα με 350 κρούσματα και συνεχίζει (με σημαντική πλέον επιβράδυνση) η πτωτική πορεία (Σχήμα 9), ενώ στη Μαγνησία, όπου εντοπίστηκαν 283 κρούσματα  παρατηρείται ήπια ανοδική τάση (Σχήμα 10). Στην Καρδίτσα όπου εντοπίζονται 109 κρούσματα τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σταθεροποίηση (Σχήμα 11), ενώ σε πιο συστηματική αποκλιμάκωση έχουν περιέλθει τα Τρίκαλα, που εντοπίστηκαν 184 κρούσματα  (Σχήμα 12).

Σχήμα 9. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λάρισα

Σχήμα 10. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μαγνησία

Σχήμα 11. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καρδίτσα

Σχήμα 12. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Τρίκαλα

Στην Αχαΐα, παρουσιάζεται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές με 531 κρούσματα, και συνεχίζεται η πτωτική πορεία (Σχήμα 13), ενώ στη Λακωνία, όπου εντοπίστηκαν 92 κρούσματα παρατηρείται ανοδική αναστροφή που δε θα έχει μακρά διάρκεια (Σχήμα 15). Μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές παρουσιάστηκε στην Αργολίδα όπου εντοπίστηκαν 120 κρούσματα (Σχήμα 16) και συνεχίζει η πτωτική πορεία, όπως και στην Αρκαδία, όπου εντοπίσθηκαν 115 κρούσματα (Σχήμα 14). Στη Μεσσηνία στην οποία εντοπίστηκαν 258 κρούσματα συνεχίζει η πτωτική πορεία (Σχήμα 17), όπως και στην Ηλεία, όπου εντοπίστηκαν 146 κρούσματα (Σχήμα 18), αλλά και στην Κορινθία, όπου εντοπίστηκαν 179 κρούσματα (Σχήμα 19).

Σχήμα 13. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αχαΐα

Σχήμα 14. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λακωνία

Σχήμα 15. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αργολίδα

Σχήμα 16. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αρκαδία

Σχήμα 17. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μεσσηνία

Σχήμα 18. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ηλεία

Σχήμα 19. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κορινθία

Στην Αιτωλοακαρνανία όπου εντοπίσθηκαν 284 κρούσματα, παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές, και συνεχίζει η πτωτική πορεία, αλλά με σημαντική επιβράδυνση (Σχήμα 20), όπως και στην Εύβοια, με 358 κρούσματα (Σχήμα 21). Στη Βοιωτία, όπου εντοπίστηκαν 158 κρούσματα συνεχίζει η πτωτική πορεία (Σχήμα 22), ενώ στη Φωκίδα, όπου εντοπίστηκαν 40 νέα κρούσματα,  κάμπτεται η ήπια ανοδική (Σχήμα 23). Μικρότερος σε σχέση με προχθές ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στη Φθιώτιδα όπου εντοπίσθηκαν 183 κρούσματα και διαμορφώνεται πτωτική πορεία (Σχήμα 24), ενώ συνεχίζει η ανοδική πορεία στην Ευρυτανία, όπου σήμερα εντοπίστηκαν 41 νέα κρούσματα (Σχήμα 25).

Σχήμα 20. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αιτωλοακαρνανία

Σχήμα 21. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Εύβοια

Σχήμα 22. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Βοιωτία

Σχήμα 23. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φωκίδα

Σχήμα 24. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φθιώτιδα

Σχήμα 25. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ευρυτανία

Αναφορικά με τις περιοχές της Ηπείρου, μειωμένος σε σχέση με προχθές ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στα Ιωάννινα με 289 κρούσματα όπου παρουσιάζεται πτωτική πορεία (Σχήμα 26), όπως και στη Θεσπρωτία όπου εντοπίστηκαν 41 κρούσματα (Σχήμα 27). Πτωτική είναι πλέον η πορεία στην Άρτα όπου εντοπίστηκαν 66 νέα κρούσματα (Σχήμα 28), όπως και στην Πρέβεζα, στην οποία εντοπίστηκαν 86 νέα κρούσματα, παρά τη διακύμανση που παρατηρείται (Σχήμα 29).

Σχήμα 26. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Ιωάννινα

Σχήμα 27. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσπρωτία

Σχήμα 28. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Άρτα

Σχήμα 29. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πρέβεζα

Όσον αφορά τις πόλεις της Βορείου Ελλάδας, αύξηση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων παρατηρήθηκε στη Φλώρινα με 80 κρούσματα (Σχήμα 33), στην Πιερία με 97 κρούσματα (Σχήμα 37), στην Καβάλα με 191 κρούσματα (Σχήμα 36), στη Δράμα με 117 κρούσματα (Σχήμα 34), στα Γρεβενά με 23 κρούσματα (Σχήμα 38) και στο Κιλκίς με 103 κρούσματα (Σχήμα 35). Αντίθετα, μείωση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων παρατηρήθηκε στην Ημαθία με 86 κρούσματα (Σχήμα 30), στις Σέρρες με 121 κρούσματα (Σχήμα 39), στην Πέλλα με 122 κρούσματα (Σχήμα 31), στην Κοζάνη με 255 κρούσματα (Σχήμα 32), στην Καστοριά με 60 κρούσματα (Σχήμα 40) και στη Χαλκιδική με 126 κρούσματα (Σχήμα 41). Σε όλες σχεδόν τις περιοχές παρατηρείται ήπια  αποκλιμάκωση, στη Φλώρινα, συνεχίζει η ήπια ανοδική πορεία, ενώ ήπια ανοδική πορεία διαμορφώνεται στην Κοζάνη. Στις Σέρρες και τη Χαλκιδική παρατηρείται πολύ έντονη επιβράδυνση.

Σχήμα 30. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ημαθία

Σχήμα 31. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πέλλα

Σχήμα 32. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κοζάνη

Σχήμα 33. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φλώρινα

Σχήμα 34. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Δράμα

Σχήμα 35. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Κιλκίς

Σχήμα 36. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καβάλα

Σχήμα 37. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πιερία

Σχήμα 38. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Γρεβενά

Σχήμα 39. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στις Σέρρες

Σχήμα 40. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καστοριά

Σχήμα 41. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χαλκιδική

Όσον αφορά στη Θράκη, στη Ροδόπη εντοπίστηκαν 73 κρούσματα (Σχήμα 42), παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές, και συνεχίζει η πτωτική πορεία, όπως και στη Ξάνθη, όπου εντοπίστηκαν 115 κρούσματα  (Σχήμα 33), αλλά και στον Έβρο, όπου εντοπίσθηκαν 139 κρούσματα (Σχήμα 44).

Σχήμα 42. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ροδόπη

Σχήμα 43. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ξάνθη

Σχήμα 44. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στον Έβρο

Στο Ηράκλειο, όπου εντοπίστηκαν 911 κρούσματα παρατηρείται μικρότερος αριθμός σε σχέση με προχθές, και συνεχίζει η πτωτική πορεία με σημαντική επιβράδυνση (Σχήμα 45), ενώ στα Χανιά με 217 κρούσματα, συνεχίζει η πτωτική πορεία με μικρή επιβράδυνση (Σχήμα 46). Μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων παρατηρείται στο Ρέθυμνο με 177 κρούσματα, όπου η επιβράδυνση της πτωτικής πορείας έχει αναστραφεί σε ανοδική (Σχήμα 47), ενώ στο Λασίθι όπου παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές καθώς εντοπίστηκαν 128 κρούσματα, συνεχίζει η πτωτική πορεία, επίσης όμως με επιβράδυνση (Σχήμα 48).

Σχήμα 45. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ηράκλειο

Σχήμα 46. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Χανιά

Σχήμα 47. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ρέθυμνο

Σχήμα 48. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Λασίθι

Στη Λέσβο  εντοπίστηκαν 108 νέα κρούσματα, η πορεία είναι πλέον πτωτική (Σχήμα 49), όπως και στην Κέρκυρα, όπου εντοπίστηκαν 114 κρούσματα (Σχήμα 50). Στη Χίο, όπου εντοπίστηκαν 98 νέα κρούσματα, η πορεία είναι πτωτική (Σχήμα 51), ενώ στη Θάσο, όπου εντοπίστηκαν 13 νέα κρούσματα, παρατηρείται μικρής διάρκειας αναστροφή (Σχήμα 52). Στη Ζάκυνθο, όπου εντοπίστηκαν 57 κρούσματα, η πτωτική πορεία επιβραδύνεται (Σχήμα 53), στην Πάρο, όπου εντοπίστηκαν 27 νέα κρούσματα, παρατηρείται συστηματική αποκλιμάκωση (Σχήμα 54). Στη Μύκονο, όπου εντοπίστηκαν 19 νέα κρούσματα, η πορεία είναι και πάλι πτωτική (Σχήμα 55), όπως και στη Σαντορίνη όπου εντοπίστηκαν 18 νέα κρούσματα (Σχήμα 56), αλλά και στη Ρόδο, όπου εντοπίστηκαν 170 κρούσματα (Σχήμα 57).

Σχήμα 49. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λέσβο

Σχήμα 50. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κέρκυρα

Σχήμα 51. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χίο

Σχήμα 52. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Θάσο

Σχήμα 53. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ζάκυνθο

Σχήμα 54. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πάρο

Σχήμα 55. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μύκονο

Σχήμα 56. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Σαντορίνη

Σχήμα 57. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ρόδο 

Συμπεράσματα: Με βάση τα  αποτελέσματα, σε σχέση με προχθές, παρατηρήθηκε μικρότερος αριθμός ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), και υψηλότερος αριθμός θανάτων από COVID-19. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 5,2% (η ημερήσια τιμή την Τετάρτη είναι 5,2%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) διατηρήθηκε στο 0,88 (Rt κάτω από τη μονάδα υποδηλώνει καθαρή μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα).

O πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt ανά περιφερειακή ενότητα της χώρας παρουσιάζεται στο Σχήμα 58.

Σχήμα 58. Πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt

Πλέον όλες σχεδόν οι περιοχές, μετά από σχεδόν 4 εβδομάδες σε σταθεροποίηση είναι σε πτωτική πορεία που αντικατοπτρίζεται και στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών), ο οποίος βρίσκεται κάτω από τις 15.000 (14.406). Για να επανέλθει η ταχεία αποκλιμάκωση της πανδημίας, πέρα από την εφαρμογή των μέτρων (σε συνδυασμό με την σημαντική συνειδητοποίηση εκ μέρους του πληθυσμού ότι χρειάζεται προσοχή και σύνεση για την αντιμετώπιση της διασποράς της παραλλαγής Ο), θα πρέπει να στοχεύσουμε στη διατήρηση και την επέκταση της επίκτητης ανοσίας του πληθυσμού, αλλά και στον πολύ μεγάλο αριθμό των τεστ συνολικά (μοριακά, rapid και self-test) που πραγματοποιούνται καθημερινά, των οποίων ο αριθμός έχει φθάσει σε ημερήσια βάση τις 700.000. Αυτά σε συνδυασμό με τη φυσική ανοσία του πληθυσμού μετά από νόσηση, θα συντελέσουν στην συστηματική αποκλιμάκωση της πανδημίας. Αντίθετα, με τον υπάρχοντα ρυθμό εμβολιασμού αναμνηστικών δόσεων, έχει ήδη καθυστερήσει να επέλθει η πορεία αποκλιμάκωσης, στην οποία διαφαίνεται να εισερχόμαστε πλέον, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σύνεση στην εφαρμογή των υπαρχόντων μέτρων. Εφιστούμε την προσοχή μας ιδιαίτερα στο τελευταίο, γιατί σε κάποιες περιοχές, λόγω της χαλάρωσης των μέτρων στην εστίαση, παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού αποκλιμάκωσης, με ποιο έντονα τα φαινόμενα αυτά στο σύνολο της Κρήτης, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε επιμέρους άλλες περιοχές. Παρόλο που η συνολική δυναμική της πανδημίας δε θα μπορούσε να αναστραφεί με τη δεδομένη ανοσία, αριθμό τεστ και μετεωρολογικές συνθήκες, χρειάζεται ακόμα σύνεση στην εφαρμογή των μέτρων για να αποφευχθεί περαιτέρω καθυστέρηση της συστηματικής αποκλιμάκωσης.

Όσον αφορά στη διαμόρφωση της ανοσίας, αξίζει να επισημανθεί ότι μέχρι χθες φτάσαμε στο να είναι πλήρως εμβολιασμένοι με 2 δόσεις το 70% του πληθυσμού. Αντίστοιχα όμως, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η διατήρηση της ανοσίας στους ήδη εμβολιασμένους που έχουν ξεπεράσει το εξάμηνο από τον εμβολιασμό και με τη δεύτερη δόση με τη χορήγηση της ενισχυτικής τρίτης δόσης, έτσι ώστε να μην αντισταθμιστούν οι νέοι εμβολιασμοί, από άτομα στα οποία θα έχει παρέλθει η ανοσία. Σήμερα έχει εμβολιαστεί με 3 δόσεις περίπου το 48% του πληθυσμού. Είναι κρίσιμο για την επιτυχή αντιμετώπιση της κλιμάκωσης της διασποράς του στελέχους Ο να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός με τη 3η δόση και ο εμβολιασμός των παιδιών σχολικής ηλικίας (5-18). Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα των συνδυαστικών αυτών εργαλείων πρόληψης της διασποράς, θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για την αντιμετώπιση του κύματος της μετάλλαξης Ο. Υπολογίζουμε ότι αν συνεχιστεί ο χαμηλότερος ρυθμός εμβολιασμού με την τρίτη δόση που παρατηρείται τις τελευταίες 15 ημέρες θα έχουμε γύρω στους 2600 θανάτους περισσότερους από COVID-19 μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σχέση με τους θανάτους που θα είχαμε αν ο ρυθμός χορήγησης της τρίτης δόσης παρέμενε στα υψηλά επίπεδα που βρέθηκε στις αρχές του έτους και στο τέλος του 2021.

Η επιδημιολογική εικόνα σήμερα σε σχέση με την προηγούμενη Τετάρτη, παρουσιάζεται στα συγκριτικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα που δίνονται στο Σχήμα 59.

Σχήμα 59. Συγκριτικά αποτελέσματα της επιδημιολογικής εικόνας της σημερινής Τετάρτης (02/03/2022) σε σχέση με την προηγούμενη (23/02/2022)

Όσον αφορά επιμέρους περιοχές, όλες βρίσκονται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχές ανησυχίας. Η συγκεντρωτική εικόνα των επιμέρους περιοχών παρουσιάζεται στο Σχήμα 60.

Σχήμα 60. Συγκεντρωτική εικόνα των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών

Η αποτύπωση των τάσεων στις επιμέρους περιοχές, παρουσιάζεται στο Σχήμα 61, όπου παρουσιάζεται ο ρυθμός μεταβολής των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών. Θετικές τιμές του ρυθμού μεταβολής υποδηλώνουν άνοδο, ενώ αρνητικές τιμές υποδηλώνουν πτωτική πορεία.

Σχήμα 61. Συγκεντρωτική εικόνα του ρυθμού μεταβολής των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών

Με βάση το Σχήμα 61, αλλά και τη συνολικότερη πορεία των τελευταίων ημερών όπως αυτή αποτυπώνεται στο Σχήμα 58 (πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt ανά περιοχή), όλες σχεδόν οι περιφερειακές ενότητες της χώρας χαρακτηρίζονται από πτωτικές τάσεις, με εξαίρεση την Ευρυτανία, και σε πιο ήπιο βαθμό τη Φλώρινα, την Κοζάνη και τη Μαγνησία, ενώ οι περιοχές με την εντονότερη πτώση είναι ο Έβρος, η Ροδόπη, το Κιλκίς, η Αχαΐα, η Θεσπρωτία, η Χίος, η Πάρος και η Μύκονος. Όσον αφορά τις μεγαλύτερες πόλεις, στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζει η πτωτική πορεία, αλλά με σημαντική επιβράδυνση ενώ στην Αθήνα, η ήπια ανοδική των τελευταίων ημερών περιέρχεται σε ήπια πτωτική.

Για να περιοριστεί ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας της παραλλαγής Ο και να επιταχυνθεί η αποκλιμάκωση, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

(α) να συνεχισθεί με υψηλό ρυθμό τόσο ο εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση όσο και να ολοκληρωθεί γρήγορα ο εμβολιασμός των παιδιών σχολικής ηλικίας, και

(β) να συνεχιστεί η τήρηση με υπευθυνότητα των μέτρων που ισχύουν σήμερα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ