«Σαφάρι» για πλαστά rapid test – Μυστικές παρακολουθήσεις από την ΕΛ.ΑΣ.

Διαστάσεις επιδημίας παίρνουν τα κρούσματα ψευδών δηλώσεων rapid test από φαρμακεία. Μυστικές παρακολουθήσεις περιλαμβάνει η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.

Του ΘΑΝΟΥ ΣΩΤΗΡΗ

«Πρόκειται για την πλέον δύσκολη διερεύνηση περιπτώσεων έκδοσης εικονικών βεβαιώσεων για τον κορωνοϊό. Οι στόχοι για την Aστυνομία είναι πολλοί και διάσπαρτοι σε όλη τη χώρα και γι’ αυτό χρειάζεται συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς».

Με αυτά τα λόγια, στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας αποκαλύπτει στη Realnews τη νέα μεγάλη έρευνα που πραγματοποιούν οι υπηρεσίες της για τον εντοπισμό των φαρμακείων, οι ιδιοκτήτες των οποίων καταχωρίζουν εικονικά αρνητικά rapid tests πολιτών που δεν εμφανίζονται καν για τη σχετική εξέταση.

Το φαινόμενο φαίνεται πως έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, λόγω των νέων μέτρων που απαιτούν συνεχή rapid tests, ειδικά από τους ανεμβολίαστους. Ετσι, η συντονισμένη επιχείρηση των Αρχών εξαπλώνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας, περιλαμβάνοντας την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων που καταχωρίζονται, τη συμμετοχή πολλών διευθύνσεων της ΕΛ.ΑΣ., αλλά ακόμα και μυστικές παρακολουθήσεις από άνδρες και γυναίκες της Ασφάλειας.

Η τελευταία περίπτωση που αποκαλύφθηκε αφορά μεγάλο φαρμακείο της Αττικής. Μετά από σχετική καταγγελία που έγινε στα μέσα του Δεκεμβρίου, κλιμάκιο επιθεωρητών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σε συνεργασία με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, πραγματοποίησε έλεγχο στο φαρμακείο και διαπίστωσε ότι από το σύνολο των rapid tests που είχαν δηλωθεί στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 είχαν γίνει 2.198 καταχωρίσεις, για τις οποίες δεν αποδείχθηκε η προμήθεια του αντίστοιχου αριθμού τεστ. Η υπόθεση έχει διαβιβαστεί στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, όμως, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι η μοναδική, καθώς αυτού του είδους η απάτη έχει παρατηρηθεί, κυριολεκτικά, από τον Εβρο έως την Κρήτη. Πριν από έναν μήνα

Η αρχή έγινε πριν από έναν μήνα, όταν η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων ενημερώθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης για πληροφορίες που ανέφεραν ότι ιδιοκτήτης φαρμακείου στο Πρωτοκκλήσι Σουφλίου χορηγεί ψευδείς βεβαιώσεις αρνητικών τεστ σε κατοίκους της περιοχής, που δεν εξετάζονται, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας είχαν διαπιστώσει πως το φαρμακείο ανήκε σε φαρμακοποιό που έχει αποβιώσει και συνέχισε να το λειτουργεί ο σύζυγός της, ο οποίος είναι πολιτικός υπάλληλος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και υπηρετεί σε στρατιωτική υπηρεσία στο Σουφλί.

Για δύο 24ωρα παρακολούθησαν την κίνηση στο συγκεκριμένο φαρμακείο, ενώ παράλληλα επικοινώνησαν με την ΗΔΙΚΑ και ζήτησαν όλες τις καταχωρίσεις που έγιναν τις δύο αυτές ημέρες με αρνητικά rapid tests.

rapid test
Negative test result by using rapid test device for COVID-19, novel coronavirus 2019 found in Wuhan, China

Ήταν στην υπηρεσία τους

Οπως διαπιστώθηκε, είχε εκδοθεί αρνητική βεβαίωση για δύο αστυνομικούς που υπηρετούν στην περιοχή, οι οποίοι, την ώρα που έγινε η καταχώριση στο σύστημα, ήταν στην υπηρεσία τους. Ετσι, οι άνδρες της Ασφάλειας αποφάσισαν να παρακολουθήσουν και πάλι το συγκεκριμένο φαρμακείο και διαπίστωσαν ότι, σε χρόνο κατά τον οποίο ήταν κλειστό, εξακολουθούσαν οι καταχωρίσεις αρνητικών τεστ στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ!

Από αυτό το σημείο και μετά, ανέλαβαν οι Εσωτερικές Υποθέσεις και τελικά εντοπίστηκαν και κατηγορούνται, εκτός από τον ιδιοκτήτη, συνολικά 13 άτομα που έκαναν τα εικονικά rapid tests, μεταξύ των οποίων αστυνομικοί και στρατιωτικοί. Αυτή η υπόθεση ήταν η αφορμή αφενός να κινητοποιηθούν οι υπηρεσίες Aσφαλείας σε όλη τη χώρα, προκειμένου να συλλεγούν πληροφορίες για ανάλογα περιστατικά, και αφετέρου, η δημοσιοποίησή της να προκαλέσει καταγγελίες πολιτών που ανέφεραν πως σε κάποια φαρμακεία εκδίδονται βεβαιώσεις, χωρίς την εξέταση αυτών στους οποίους χορηγούνται.

Rapid Test

Μέσω της συλλογής πληροφοριών από πολίτες, κινητοποιήθηκαν και οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου στην Κρήτη. Η αναφορά που είχαν έλεγε πως ένας 62χρονος φαρμακοποιός, στο κέντρο της πόλης, καταχώριζε στο σύστημα αρνητικά rapid tests σε όσους πολίτες του το ζητούσαν, έναντι 7 ευρώ. Σε πρώτη φάση, οι αστυνομικοί άρχισαν να παρακολουθούν το συγκεκριμένο φαρμακείο, όμως και σε αυτή την περίπτωση υπήρχε το πρόβλημα ότι δεν ήταν δυνατόν να διαπιστώσουν από απόσταση το είδος της συναλλαγής που είχε ο πελάτης με τον φαρμακοποιό μέσα στο κατάστημα.

Ετσι, άνδρας της Ασφάλειας εμφανίστηκε ως πελάτης στο φαρμακείο και ζήτησε από τον 62χρονο να του χορηγήσει βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος, χωρίς να υποβληθεί στην επιβαλλόμενη εξέταση. Μαζί του είχε και δύο χαρτονομίσματα, ένα των 10 και ένα των 20 ευρώ, που είχαν προσημειωθεί. Οταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία ψευδούς καταχώρισης στο σύστημα του αρνητικού τεστ και ο φαρμακοποιός πήρε το χαρτονόμισμα των 10 ευρώ, άλλοι αστυνομικοί, που περίμεναν έξω από το κατάστημα, τον συνέλαβαν.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η έρευνα για τις περιπτώσεις που υπάρχουν καταγγελίες ή υποψίες για ανάλογες υποθέσεις είναι εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά εάν πρόκειται για μεγάλη πόλη ή -ακόμη περισσότερο- για την Αττική. Οπως λένε, στην περίπτωση του Σουφλίου επρόκειτο για ένα χωριό «όπου όλοι γνωρίζουν όλους» και η αστυνομική έρευνα πραγματοποιήθηκε σχετικά εύκολα.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ