Ρόδος: Παράνομο και «σφραγισμένο» από το 2016 το beach bar

Δικογραφία έχει σχηματιστεί για την υπόθεση του beach bar Santa Marina στην Καλλιθέα της Ρόδου, που έγινε γνωστό  μετά την αποκάλυψη του enikos.gr για τον σερβιτόρο-κολυμβητή και έχει μπει στο στόχαστρο της Επιθεώρησης Εργασίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η σφράγιση του καταστήματος έχει διαταχθεί ήδη από το 2016, έχει σφραγιστεί επανειλημμένως.

Ρόδος: Στο μικροσκόπιο οι συνθήκες ασφαλείας του beach bar – Γεωργιάδης: 10 ελεγκτές το «ξεσκόνιζαν» επί 7 ώρες

Ωστόσο με μία ανάκληση της σφράγισης το 2021 το κατάστημα συνεχίζει έως σήμερα να λειτουργεί χωρίς άδεια, μέσα σε αιγιαλό και αρχαιολογικό χώρο. Αυτή η ανάκληση ερευνάται ποινικά και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η άσκηση διώξεων, αναφέρει η «Καθημερινή».

Το χρονικό

Ρόδος: Το βίντεο του σερβιρίσματος δια θαλάσσης που έχει στα χέρια του ο εισαγγελέας – Η ανακοίνωση των εργαζομένων

Το 2014 και το 2015 η επιχείρηση «Διαφήμιση και Τροφοδοσίες Ε.Ε.» μίσθωσε τμήμα του αιγιαλού με δικαίωμα τοποθέτησης τροχήλατης καντίνας.

Ηδη από το 2015 η επιχείρηση ξεκίνησε να επεκτείνεται παράνομα, με αυθαίρετες κατασκευές. Το 2016 εκδίδονται τα πρώτα πρωτόκολλα κατεδάφισης, τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο. Το 2016 ο Δήμος Ρόδου αποφάσισε για πρώτη φορά την οριστική διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης (απόφαση 160/16). Η σφράγιση πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2017 (γιατί η επιχείρηση προσπάθησε να ανακόψει δικαστικά, χωρίς επιτυχία, την απόφαση) και, όπως προκύπτει από αναφορές του αστυνομικού τμήματος Ρόδου, χρειάστηκε να επαναληφθεί γιατί παραβιάστηκε.

Ρόδος: «Το νερό έφτασε στο στήθος του γιατί είναι κοντός» λέει ο ιδιοκτήτης του beach bar για τις εικόνες ντροπής με τον σερβιτόρο

Το 2017 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έλαβε απόφαση κατεδάφισης, η οποία δεν εκτελέστηκε ποτέ.

Το 2017-2018 η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου συνεχίζει να καταγράφει σε εκθέσεις αυτοψίας τόσο την παράνομη κατάληψη αιγιαλού και παραλίας όσο και τις παράνομες κατασκευές.

Το 2018 λαμβάνεται νέα απόφαση οριστικής διακοπής λειτουργίας (62/18) από τον Δήμο Ρόδου. Ωστόσο η σφράγιση της επιχείρησης γίνεται τον… Οκτώβριο, όταν έχει πλέον τελειώσει η σεζόν.

Το 2020 η επιχείρηση (που έως τότε λειτουργούσε χωρίς άδεια) υποβάλλει στον δήμο γνωστοποίηση λειτουργίας. Η γνωστοποίηση είναι φυσικά παράνομη, καθώς η επιχείρηση δεν είχε μισθωτήριο από το Δημόσιο, ενώ διαπιστωμένα έχει παράνομες κατασκευές.

Το 2021 ανακαλείται η άδεια λειτουργίας και λαμβάνεται νέα απόφαση οριστικής διακοπής λειτουργίας από τον Δήμο Ρόδου (41/21). Για ακόμη μία φορά η σφράγιση προγραμματίζεται να εκτελεστεί τον Οκτώβριο. Η επιχείρηση ειδοποιείται στις 14 Οκτωβρίου ότι θα σφραγιστεί στις 22 Οκτωβρίου.

Η επιχείρηση υποβάλλει στις 20 Οκτωβρίου αίτημα ανάκλησης της απόφασης σφράγισης, υποστηρίζοντας ότι μετά τη διακοπή λειτουργίας της δεν συντρέχει λόγος. Στις 21 Οκτωβρίου, νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου γνωμοδοτεί ότι επειδή η γνωστοποίηση (άδεια λειτουργίας) έχει ακυρωθεί, πρέπει να ανακληθεί και η απόφαση σφράγισης. Στις 22 Οκτωβρίου, την ημέρα που έπρεπε να εκτελεστεί, η σφράγιση ανακαλείται με απόφαση του Δήμου Ρόδου. Για την υπόθεση αυτή έχει σχηματιστεί δικογραφία: συγκεκριμένα ερευνάται ποινικά γιατί ενώ το κατάστημα είχε σφραγιστεί από το 2016, συνέχισε να λειτουργεί και μάλιστα από το 2021 ανακλήθηκε η σφράγιση. Παράλληλα ερευνώνται και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις ανάκλησης σφραγίσεων.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων διαπιστώνει και αυτή «εκτεταμένες αυθαίρετες επεμβάσεις» στον αιγιαλό και στην παραλία, σημειώνοντας ότι η περιοχή βρίσκεται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Ρόδου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ