Πυρόπληκτα ζώα: Τα προβλήματα με όσα δεν έχουν μικροτσίπ και τα παράπονα για την περισυλλογή

Μετά την καταστροφική φωτιά στην Αττική, έχει ξεκινήσει μία μεγάλη κινητοποίηση για τα πυρόπληκτα ζώα, με συγκινητική προσπάθεια από εθελοντές και οργανώσεις. Στο παλιό λατομείο στο Γαλάτσι έχει στηθεί ένας προσωρινός χώρος φιλοξενίας, με στόχο τη φροντίδα τους και την επανένωση με τους ιδιοκτήτες τους. Για τα ζώα που είχαν μικροτσίπ, όπως προβλέπει ο νόμος, η διαδικασία ανεύρεσης και επικοινωνίας με τους ιδιοκτήτες ήταν εύκολη, όμως για κάποια άλλα είναι πιο περίπλοκη, καθώς λείπουν στοιχεία για την ταυτοποίησή τους. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι κάτοικοι των βορείων προαστίων εκφράζουν παράπονα, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να πάρουν πίσω τα ζώα που φρόντιζαν, ενώ παράλληλα καταγγέλλουν ότι υπήρξε αδικαιολόγητη περισυλλογή ζώων από περιοχές που κινδύνευαν από την πυρκαγιά.

Η κ. Μαρούσα Φαμέλλη που ζει στον Άγιο Στέφανο, έχει στο σπίτι της γάτες και σκύλους. Ορισμένα από τα ζώα, είναι αδέσποτα, ζουν έξω από το σπίτι, και τα φροντίζει σε συνεργασία με τον δήμο Διονύσου. “Κάποια μέλη φιλοζωικής που είχαν έρθει, τα πήραν, χωρίς να μας δώσουν στοιχεία και τηλέφωνα, ούτε μας είπαν πού θα πάνε. Έλειψα για μια ώρα για να μεταφέρω τα δύο σκυλιά που έχω στο σπίτι, σε χώρο ασφαλή στα Βριλήσσια και μέχρι να γυρίσω, μου είχαν παραβιάσει το σπίτι, και μου είχαν πάρει γάτες. Χωρίς σημείωμα, χωρίς τίποτα. Είχε βανδαλιστεί το σπίτι, και είχαν πετάξει μέσα τροφές. Με άλλους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σε συνεργασία με τον δήμο Διονύσου, τη φιλοζωική, προσπαθούμε να βγάλουμε μια άκρη. Θεωρώ ότι έγινε μια μεγάλη περισυλλογή ζώων, χωρίς να υπάρχει λόγος να γίνει. Δεν υπήρχε ειδοποίηση από το κράτος για εκκένωση. Είχε στείλει ειδοποίηση για δύο περιοχές και δεν ανήκαμε σε αυτές, που έπρεπε να εκκενωθούν και άρα θα κινδύνευαν τα ζώα μας. Μπήκαν στο σπίτι μας και μας τα πήραν” κατήγγειλε, μιλώντας, στον Realfm 97,8.

“Τις γάτες τις βρήκαμε την Παρασκευή το βράδυ στο ΟΑΚΑ, σε χάλια κατάσταση. Πήρα τα ζώα, μετά από προπηλάκιση γιατί ήμουν σε κατάσταση σοκ. Φώναζα επειδή δεν ήξερα αν είχαν πάρει κάτι άλλο από το σπίτι” είπε η κ. Φαμέλλη.

“Όταν ήρθα στον Άγιο Στέφανο, ήταν αδέσποτα του Αγίου Στεφάνου. Πέθανε η μητέρα τους και έπρεπε να τα μεγαλώσω. Ήταν λοιπόν μέσα στο σπίτι γιατί ήταν μωρά. Δεν ήταν δικά μου ακριβώς, αλλά ήταν μέσα στο σπίτι μου. Τα φροντίζουμε σε συνεργασία με τον δήμο. Τα έχουμε στειρώσει όλα και είναι εμβολιασμένα. Κάποια έχουν μικροτσίπ, τα μωρά δεν έχουν. Εγώ ήμουν τυχερή γιατί φώναζα και μου τα έδωσαν. Σε κάποιους άλλους, που ήμουν μπροστά, δεν τα έδιναν, παρότι είχαν μικροτσίπ. Και κάποια που μπορεί να μην είχαν μικροτσίπ, και οι άνθρωποι τους έδειχναν φωτογραφίες από κινητά και τους έλεγαν ότι το ζώο ονομάζεται έτσι, επίσης δεν τα έδιναν. Στο ΟΑΚΑ δεν υπήρχε οργάνωση, δεν υπήρχε υπεύθυνος να συντονίσει. Είχαν μαζέψει από τα βόρεια προάστια ζώα, τα είχαν μέσα σε κλουβιά και δεν γνώριζαν πού ήταν τα ζώα μου. Εμένα μου είπαν “κάντε βόλτα μήπως και τα βρείτε”. Μετά τα ζώα πήγαν στο Γαλάτσι και σε σπίτια φιλοξενίας, και ψάχνουν οι άνθρωποι με φωτογραφίες να βρουν τα ζώα τους. Μπορεί να έχουμε κάνει λάθος και να μην έχουμε βάλει τσιπάκι σε όλα μας τα ζώα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι δεν είναι δικά μας τα ζώα. Είναι λάθος και τώρα, όσοι έχουμε καεί, σε όποια ζώα δεν έχει μπει τσιπάκι, θα μπει, αλλά δεν πιστεύω ότι δεν ταλαιπωρήθηκαν, κάνοντας τον γύρο της Αθήνας και χωρίς ο κόσμος να ξέρει που έχουν πάει τα ζώα του. Έχει κάνει και ο δήμος πολλές ενέργειες. Από τη Δευτέρα έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες, γιατί δέχονται ακόμα καταγγελίες” τόνισε.

Αναφερόμενη στον χώρο φιλοξενίας στο Γαλάτσι, υποστήριξε: “Όταν πήρα τηλέφωνο τη Δευτέρα, δεν είχαν ενημέρωση και στις φωτογραφίες που μου έδειξαν δεν υπήρχαν τα σκυλιά μέσα. Απλά πάλι με φασαρία και φωνές, με βοήθησαν να δουν πού αλλού μπορεί να βρίσκονται τα ζώα. Στο τέλος τα βρήκαμε σε ένα σπίτι φιλοξενίας στην Κηφισιά, τα είχε μια εξαιρετική κυρία. Δεν έχω παράπονο από την κυρία, έχω παράπονο για όσους ήρθαν και τα μάζεψαν χωρίς λόγο και αιτία. Έχω μάθει επίσης ότι τους λένε ότι το σκυλί σου είναι αδύνατο, ότι έχει ψύλλους… Είναι κρίμα εδώ και μια εβδομάδα να ταλαιπωρούνται τόσα ζώα, να μην είναι στο περιβάλλον τους, να είναι κάπου αλλού και εμείς που τα φροντίζουμε και τα αγαπάμε, να μην μπορούμε να τα έχουμε κοντά μας” συμπλήρωσε η κ. Φαμέλλη.

Διαφορετική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η Έλενα Δέδε, πρόεδρος της Dog’s Voice, που έχει την ευθύνη για τη φροντίδα των ζώων και τη διαχείριση του καταφυγίου, με αρωγό τον δήμο Γαλατσίου. “Όταν ένα ζώο έχει μικροτσίπ καταχωρισμένο στα στοιχεία του ιδιοκτήτη, νομικά κανείς δεν μπορεί να μην του το επιστρέψει, παρά μόνο αν υπάρχει μια βεβαιωμένη εικόνα κακοποίησης, όπου εκεί έρχεται η αστυνομία, τη βεβαιώνει και γίνεται αφαίρεση του ζώου από τον ιδιοκτήτη μέσω του εισαγγελέα. Εμείς τέτοια πράγματα δεν κάνουμε. Εάν ένα ζώο έχει μικροτσίπ, καταρχήν χειροκροτούμε γιατί στη χώρα μας δεν τσιπάρουμε τα ζώα μας, γι’ αυτό και βλέπετε όλον αυτόν τον χαμό, με τις επανενώσεις και ανθρώπους που τα ψάχνουν. Αν είχαν, δεν τα ψάχναμε, θα τους τα είχαμε γυρίσει στα δέκα πρώτα λεπτά, όπως έχει γίνει. Όταν ένα ζώο έχει μικροτσίπ καταχωρισμένο στα στοιχεία του ιδιοκτήτη, είμαστε υποχρεωμένοι να του το επιστρέψουμε και αυτό γίνεται. Στο Γαλάτσι, όπου βρισκόμαστε, δεν έχει υπάρξει περιστατικό με ζώο που είχε και αρνηθήκαμε να του το δώσουμε” τόνισε η κ. Δέδε, μιλώντας στον Realfm 97,8.

“Το πρόβλημα ξεκινάει όταν το ζώο δεν έχει μικροτσίπ και ο ιδιοκτήτης έρχεται χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Δηλαδή αν μου έρθει κάποιος και μου πει ότι έχω έναν μαύρο σκύλο, δεν του έχει βγάλει όνομα, δεν έχει βιβλιάριο υγείας, ξεκινάει και κάνει τη ζωή τη δική μας δύσκολη. Διότι για να δώσουμε έναν σκύλο στον οποιονδήποτε θα πρέπει να ταυτοποιήσουμε ότι αυτός είναι ο ιδιοκτήτης. Κανονικά, βάσει νόμου, αν ήμασταν πολύ τυπικοί, θα έπρεπε να φέρουμε την αστυνομία και να βεβαιώσουμε πρόστιμο που ο σκύλος δεν έχει μικροτσίπ. Δεν το κάνουμε αυτό, σεβόμενοι ότι ο κόσμος περνάει μια δύσκολη κατάσταση και έχουν καεί τα σπίτια του. Δεν υπάρχει λοιπόν η άρνηση κανενός να επανενώσει ζώα με τους ιδιοκτήτες του. Επίσης, να σημειώσω ότι ναι μεν η dog voice χειρίζεται τον μεγαλύτερο όγκο πυρόπληκτων ζώων, αλλά δεν τον χειρίζεται αποκλειστικά, που σημαίνει ότι υπάρχουν άνθρωποι που μόνοι τους έχουν πάρει ζώα και αποφασίζουν εκείνοι, σαν να είναι Θεοί για εκείνα, χωρίς να έχουν καταγραφεί πουθενά, και χωρίς να είναι υπό τη σκέπη μιας οργάνωσης, που προσπαθεί να κάνει ένα σοβαρό έργο” υπογράμμισε.

“Στο Γαλάτσι παρακολουθούμε όλες τις αναρτήσεις των ανθρώπων που ψάχνουν τα ζώα τους, προσπαθούμε να κάνουμε επανενώσεις, δεν έχουμε μεγαλύτερη χαρά από το να βλέπουμε το ζώο να βρίσκει τον ιδιοκτήτη του και μάλιστα καλύπτουμε το κόστος για να βάλουν τα μικροτσίπ στα ζώα τους. Εμείς το δίνουμε και χωρίς μικροτσίπ, αν αποδείξει ότι είναι δικό του, και τον υποχρεώνουμε να βάλει μέσα σε δύο εβδομάδες τσιπ, το οποίο και πληρώνουμε. Δεν το δίνουμε σε ανθρώπους που έρχονται και ζητάνε έναν σκύλο γενικά και δεν έχουν αποδεικτικά στοιχεία για να ταυτοποιηθούν ως ιδιοκτήτες και δεν το δίνουμε προστατεύοντας τους πραγματικούς ιδιοκτήτες” συμπλήρωσε η κ. Δέδε.

Τα προβλήματα στην περισυλλογή

Σε ό,τι αφορά το θέμα της περισυλλογής από τα μέτωπα της φωτιάς, η πρόεδρος της dog’s voice επισημαίνει ότι η οργάνωση δεν κάνει περισυλλογές, αλλά ασχολείται με μακροδιαχείριση κρίσεων. “Δεν έχουμε διασώστες εθελοντές στο πεδίο και δεν έχουμε και αυτή την εξειδίκευση. Όταν υπάρχουν φωτιές, και εκκενώνεται ένας οικισμός, οι άνθρωποι που φεύγουν δεν ξέρουν αν τελικά το σπίτι τους θα καεί. Αρκετοί ιδιοκτήτες άφησαν τα ζωάκια τους, χωρίς να τα δέσουν απαραίτητα, με νερό και φαγητό, θεωρώντας ότι δεν θα καεί το σπίτι του. Έφυγαν οι ίδιοι γιατί ήταν υποχρεωμένοι από την αστυνομία. Όταν περνούν λοιπόν οι εθελοντές διασώστες και τα βλέπουν μόνα τους, προφανώς και τα παίρνουν. Όταν έχουν σβήσει οι φωτιές, και βλέπουμε ανθρώπους να μπαίνουν σε αυλές και σπάνε σπίτια, αυτό είναι λάθος. Αυτό δεν είναι ένα ζώο που κινδυνεύει, είναι ένα ζώο που το έχουν αφήσει σε μια αυλή, οι ιδιοκτήτες λείπουν και μένουν κάπου αλλού και έρχονται και το ταΐζουν. Δεν είμαι οπαδός αυτής της τακτικής, παρ’ όλα αυτά δεν είναι διάσωση ζώου γιατί δεν κινδυνεύει. Και σε αυτό και εγώ η ίδια, επειδή το έχω συναντήσει πολλές φορές αυτές τις μέρες δυστυχώς δημιουργεί προβλήματα” επισήμανε η κ. Δέδε.

“Υπάρχει σαν φαινόμενο, δεν το αρνούμαι, δεν είναι όμως η πλειοψηφία της τεράστιας εθελοντικής προσφοράς ανθρώπων που πήγαν να διασώσουν ζώα. Γιατί και στις επανενώσεις που κάνουμε πολλοί ιδιοκτήτες μας ευχαριστούν που τα φροντίσαμε, όσο εκείνοι έπρεπε να κάνουν κάτι άλλο για να σώσουν τις ζωές και τις περιουσίες τους. Οι προθέσεις τις περισσότερες φορές είναι καλές. Για περιπτώσεις που έγιναν περισυλλογές σε άκαιρο χρόνο, όταν δεν υπήρχε φωτιά, ήταν από υπερβάλλοντα ζήλο, δημιουργήθηκαν όμως τεράστια προβλήματα. Να τονίσω όμως ότι αν είχαν μικροτσίπ δεν θα υπήρχαν αυτά τα προβλήματα και θα είχαν επανενωθεί σε λίγα λεπτά” προσέθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Δέδε, από τον χώρο φιλοξενίας στο Γαλάτσι έχουν περάσει 260 ζώα, δεν βρίσκονται όμως όλα εκεί, γιατί δεν είναι βιώσιμο. “Προσπαθούμε να τα πηγαίνουμε σε σπίτια για φιλοξενία, να είναι ασφαλή, να κοινωνικοποιούνται και να ηρεμήσουν. Στο Γαλάτσι βρίσκονται τα ζώα του νοσηλευτηρίου, τα ζώα που περιμένουν τους ιδιοκτήτες τους- οι οποίοι έχουν ταυτοποιηθεί- να έρθουν να τα πάρουν και κάποια ζώα που δεν είναι για φιλοξενία, είναι πιο άγρια. Έχουμε δεσμευτεί ότι κανένα ζώο δεν θα μείνει στον δρόμο, ήδη δουλεύονται από εκπαιδευτές της δομής και θα προωθηθούν εν καιρώ μόλις βεβαιωθεί ότι είναι αδέσποτα, σε ασφαλείς υιοθεσίες, με τη συνεργασία των δήμων.

Δεν θα βασανίζαμε ποτέ ένα ζώο, να το αποκόβαμε από τον ιδιοκτήτη του, για ένα γραφειοκρατικό θέμα” κατέληξε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ