Οδοιπορικό του enikos.gr στα καμένα της Βαρυμπόμπης – Συγκλονιστικές εικόνες – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Του Κυριάκου Μαντούβαλου

Το θερμόμετρο δείχνει 44 βαθμούς Κελσίου, αστυνομικά, πυροσβεστικά αλλά και συμβατικά οχήματα με φάρους διασχίζουν με ταχύτητα τους δρόμους της Βαρυμπόμπης. Οι εικόνες προκαλούν θλίψη, ενώ τα ρουθούνια γεμίζουν με τη μυρωδιά της καμένης γης που ακόμα δεν έχει ηρεμήσει. Η φωτιά έχει κατακάψει σπίτια και αυτοκίνητα στην οδό Χλόης, όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες ζημιές.

Συγκλονίζει η εικόνα του καμένου κορμού με τη φλόγα να είναι «ζωντανή» εκεί, δίπλα από τα καμένα αυτοκίνητα. Ακριβώς απέναντι, ένας πυλώνας της ΔΕΗ και από κάτω οχήματα που παραδόθηκαν στις φλόγες. Ο ανατριχιαστικός ήχος που ακούγεται από τον πυλώνα, θυμίζει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει ανάφλεξη.

Η ταβέρνα, όπως και πολλά σπίτια, έχουν καταστραφεί, ενώ τα αυτοκίνητα παραμένουν στον δρόμο, παρκαρισμένα και καμένα. Οι εικόνες προκαλούν θλίψη, καθώς χάθηκαν περιουσίες, όπως και στρέμματα δάσους που αποτελούσαν πνεύμονες πρασίνου για την ευρύτερη περιοχή.

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στην πλατεία της Βαρυμπόμπης. Και εκεί υπάρχουν ζημιές, ενώ έχει καεί και ένα σπίτι ακριβώς πάνω στην πλατεία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για τη μεγάλη φωτιά στην Αττική, 12,5 χιλιάδες στρέμματα στη Βαρυμπόμπη έχουν καεί, ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί και η υπηρεσία Κοπέρνικος της ΕΕ για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής που επλήγη. Ως προς τις ζημιές, μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 18 μερικές, ενώ 27 επιχειρήσεις έχουν σοβαρές ζημιές. Επίσης, 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 64 έχουν υποστεί μερικές ζημιές.

Το οδοιπορικό του enikos.gr προσπαθεί να καταγράψει τις εικόνες από την επόμενη μέρα της καταστροφικής φωτιάς. Ο συγκλονιστικός ήχος από τον μετασχηματιστή στη βάση του οποίου υπάρχουν καμένα αυτοκίνητα είναι χαρακτηριστικός. Η μυρωδιά του καμένου όμως, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσε να είναι ο ορισμός του φόβου, ότι η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα, αν και η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική.

Δείτε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ