Πτώση μαχητικού F-4 Phantom: Εντοπίστηκαν συντρίμμια

Διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος F-4 Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε, σήμερα, Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, στις 10:30 π.μ. σε θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια της Ανδραβίδας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο πιλότων. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγο βρέθηκαν συντρίμμια κοντά στο σημείο της πτώσης.

Όπως έγινε γνωστό, το αεροσκάφος της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση «χαμηλής ναυτιλίας», δηλαδή σε χαμηλό ύψος και απογειώθηκε από την Ανδραβίδα στις 10:15 π.μ., ενώ έπεσε ένα τέταρτο μετά την απογείωση, δηλ. στις 10.30 π.μ.

Από την πρώτη στιγμή μετά την πτώση του Phantom στήθηκε μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης των δύο πιλότων, οι οποίοι δεν είχε γίνει γνωστό αν πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα αυτόματης εκτίναξης και να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει 2 ελικόπτερα Agusta ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 ελικόπτερo Σικορσκι S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικoύ, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται ένα C-130 και μια φρεγάτα.

Η επίσημη ανακοίνωση λίγο μετά την πτώση του αεροσκάφους ανέφερε ότι «την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, αεροσκάφος F-4 (διθέσιο) της 338Μ/117ΠΜ που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας».

Εκτιμήσεις για τεχνική βλάβη

Μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο αντιπτέραρχος ε.α. Βασίλης Γεωργούσης, εκτίμησε ότι μάλλον υπήρχε τεχνική βλάβη, η οποία δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

«Υποθέτω λόγω του σημείου πως ήταν σε κάθοδο προς το αεροδρόμιο, λόγω του τεχνικού προβλήματος, επιδεινώθηκε η κατάσταση, και σε ασφαλές ύψος το εγκατέλειψαν» είπε ο κ. Γεωργούσης και πρόσθεσε:

«Μπορεί να είναι βλάβη κινητήρα, βλάβη πηδαλίου ή στα υδραυλικά συστήματα» πρόσθεσε τονίζοντας πως όταν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η βλάβη είναι υποχρεωμένοι οι πιλότοι να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ