Προβληματίζουν τα κρούσματα και τα ποσοστά εμβολιασμού – Τα βήματα για να αποφευχθεί το τέταρτο κύμα

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές έπειτα από την “έκρηξη” που καταγράφηκε στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού και τα ανησυχητικά στοιχεία για τη θετικότητα στα τεστ και το ιικό φορτίο στα λύματα. Εν μέσω του φόβου για ενδεχόμενο 4ο κύμα πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι και επικράτησης της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης “Δέλτα”, η κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή σχέδιο, ώστε να πειστούν οι πολίτες που είναι διστακτικοί να σπεύσουν για τον εμβολιασμό τους. Το σχέδιο θα προβλέπει στοχευμένα μέτρα σε 82 δήμους που έχουν ποσοστό εμβολιασμού κάτω του 30%, ενώ η προσοχή θα στραφεί κατά κύριο λόγο, σε 50 από αυτούς τους δήμους που καταγράφουν ποσοστό κάλυψης κάτω του 25%.

Παράλληλα προχώρησε σε αυστηροποίηση των μέτρων που ισχύουν στα κέντρα διασκέδασης. Έτσι, από τις 8 Ιουλίου μπαίνει τέλος στους όρθιους πελάτες σε μπαρ και κλαμπ, όπου παρατηρούνται εικόνες συγχρωτισμού. Εξάλλου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι νέοι άνθρωποι, που συχνάζουν στα κέντρα διασκέδασης, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της επιδημίας με τον μέσο όρο των κρουσμάτων να έχει μειωθεί πλέον στα 27 έτη.

Το απόγευμα της Δευτέρας ανακοινώθηκαν 1.797 νέες μολύνσεις, αριθμός που είναι σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με την περασμένη Δευτέρα 28 Ιουνίου, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κάνοντας λόγο για “αλματώδη” και “ταχύτατη” άνοδο των κρουσμάτων. Η κατάσταση στην Αττική δείχνει σοβαρή, καθώς εντοπίστηκαν 1.026 νέα κρούσματα, ενώ καταγράφεται και αύξηση του ιικού φορτίου κατά 65% την περίοδο 28 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου, ενώ ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και για την Κρήτη, όπου εντοπίστηκαν 198 νέες μολύνσεις, και ειδικά στο Ηράκλειο σημειώθηκε “έκρηξη” του ιικού φορτίου στα λύματα, της τάξης του 171%.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι τα τελευταία 24ωρα καταγράφηκαν εκατοντάδες κρούσματα τα οποία κατόπιν διερεύνησης εστιάζονται σε χώρους διασκέδασης και ενδεικτικά ανέφερε ότι από τις σημερινές ανοικτές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ στο Νότιο Τομέα Αθηνών (όπου το 66% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 15-24 ετών) και πιο συγκεκριμένα στους Δήμους Αλίμου και Γλυφάδας προέκυψε θετικότητα 6,1% και 8,4% αντίστοιχα.

Στόχος της αυστηροποίησης των μέτρων στα κέντρα διασκέδασης, όπως υπογράμμισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, είναι “να περάσουμε όλοι ένα πιο ασφαλές και κυρίως, για ένα ελεύθερο καλοκαίρι”. Από την κυβέρνηση έχουν διαμηνύσει έως τώρα ότι ένα νέο lockdown δεν αποτελεί επιλογή, καθώς θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία, που επιχειρείται και με τη συνδρομή του τουρισμού να ανεβάσει στροφές, έπειτα από μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Ωστόσο, εφόσον τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων τοπικού χαρακτήρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν εξάρσεις και συρροές. Τα στοιχεία ανά περιοχή που συνθέτουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και η πορεία των εμβολιασμών σε κάθε περιφέρεια, αναμένεται να μπουν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που θα έχουν την Τετάρτη οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας. Πληροφορίες του ΟΡΕΝ αναφέρουν πως εάν τυχόν οι ειδικοί αποφασίσουν να εισηγηθούν τη λήψη νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αυτά θα είναι στοχευμένα και κυρίως τοπικού χαρακτήρα. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται να επανέλθουν οι μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα και χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού, να απαγορευτεί η μουσική στα καταστήματα, ακόμη και να επανέλθει το μέτρο της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε “αυτή τη φάση θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η έλευση του τέταρτου κύματος”, ενώ υπογράμμισε πως “είναι πολύ δύσκολο να δούμε πώς θα κινηθεί αυτός ο αριθμός των κρουσμάτων, θα ξεπεράσει τα 2.000 κρούσματα σίγουρα”. Τέλος οι όρθιοι σε μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης – Τσουχτερά πρόστιμα και “λουκέτo” από την πρώτη παράβαση

Νέα μέτρα για την αποφυγή του συγχρωτισμού που παρατηρείται στα κέντρα διασκέδασης και οδηγεί σε αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού, κυρίως μεταξύ ατόμων νεαρής ηλικίας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε έκτακτη ενημέρωση, μετά την “έκρηξη” με 1.797 νέα κρούσματα κορονοϊού, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύονται πλέον οι όρθιοι πελάτες σε εστίαση, κλαμπ, μπαρ και κέντρα διασκέδασης. Συγκεκριμένα, “από την Πέμπτη 8 Ιουλίου όλοι οι χώροι εστίασης, τα κλαμπ, τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να περιορίσουμε τον συγχρωτισμό για την υπερμετάδοση σε αυτούς τους χώρους”, είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεση απειλή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα.

Τα πρόστιμα

Τσουχτερά θα είναι τα πρόστιμα για όσους επιχειρηματίες παραβιάζουν τα μέτρα.

Συγκεκριμένα:

-για τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ., το πρόστιμο ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και θα γίνεται άμεση σφράγιση από την επόμενη ημέρα της παράβασης για επτά ημέρες

– για τα καταστήματα άνω 200τμ. το πρόστιμο ανέρχεται σε 5.000 ευρώ και θα γίνεται άμεση σφράγιση από την επόμενη ημέρα της παράβασης για επτά ημέρες

– σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινάει την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες

– σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια.

Όπως ξεκαθάρισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί τις επόμενες ώρες θα είναι δυνατή η επιβολή των κυρώσεων ακόμη και εκ των υστέρων και βάσει υλικού από το οποίο θα προκύπτει παράβαση. “Το μέτρο αυτό έχει στόχο να περιορίσει τη μεταδοτικότητα του ιού σε μικρότερες ηλικίες και να περάσουμε όλοι ένα πιο ασφαλές και κυρίως ένα πιο ελεύθερο καλοκαίρι”, είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν.

Έλεγχοι από ειδικές ομάδες της ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικές ομάδες συγκροτεί η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να γίνονται “σαρωτικοί έλεγχοι” σε μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης για το αν τηρούνται τα μέτρα. Οι ομάδες αυτές θα είναι έτοιμες μέχρι τη Δευτέρα για καθολικούς ελέγχους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΡΕΝ, σε κάθε αστυνομική διεύθυνση θα υπάρχει μία ομάδα από 5 έως 10 αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί αυτοί θα κάνουν ελέγχους σε εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και νυχτερινά καταστήματα, επιβάλλοντας τα πρόστιμα που θα προβλέπονται στην ΚΥΑ, η οποία θα δημοσιευτεί μέσα στις επόμενες ώρες. Επίσης, έχει δοθεί εντολή, ώστε να ελέγχονται κατά προτεραιότητα όλες οι καταγγελίες, ακόμα και ανώνυμων πολιτών στην Άμεση Δράση, για καταστήματα που παραβιάζουν τα μέτρα.

Ανησυχία για τους 82 δήμους με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη – Το σχέδιο της κυβέρνησης

Πέρα από την αυστηροποίηση των μέτρων που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης η Κυβέρνηση μέσω του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, στο προσκήνιο για το Μαξίμου παραμένει και η πορεία της επιχείρησης “Ελευθερία”. Τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά από τη στιγμή που το μεγάλο στοίχημα για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας παραμένει ένα τείχος ανοσίας της τάξης του 70% έως 75% μέχρι τις αρχές του Φθινοπώρου. Έτσι φαίνεται πως η Κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή την επιχείρηση πειθούς των πολιτών με μεσολαβητή την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν και παρουσίασε η ΕΡΤ, 82 δήμοι στην Επικράτεια παρουσιάζουν ποσοστό εμβολιασμού κάτω του 30%. Στοιχεία που ήρθαν στο προσκήνιο στη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ειδικοί και Κυβέρνηση εστιάζουν και σε 50 δήμους, όπου το ποσοστό εμβολιασμού κυμαίνεται κάτω του 25%.

Έτσι βάσει του ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η στρατηγική της Κυβέρνησης με αρωγό την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται κομμάτι-κομμάτι τις προσεχείς μέρες, προκειμένου να ανέβουν τα ποσοστά εμβολιασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, μέχρι το Σάββατο θα έρθουν στην Αθήνα δήμαρχοι από περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη για να συμμετάσχουν σε συσκέψεις, στις οποίες θα αναζητηθούν τρόποι για να ανέβουν τα ποσοστά εμβολιασμού.

Ταυτόχρονα, από την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ξεκινά περιοδείες σε περιφέρειες της χώρας. Η αρχή θα γίνει από τη Φθιώτιδα και από περιοχές, όπως η Μακρακώμη και η Αμφίκλεια. Παράλληλα, το πρώτο κύμα των περιοδειών θα συνεχιστεί σε Θεσσαλονίκη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δήμοι με ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης της τάξης του 20% και στις Σέρρες, όπου υπάρχει δήμος με ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης κάτω από 10%.

Το δεύτερο κύμα περιοδειών θα περιλαμβάνει την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Κατά κύριο λόγο, μάλιστα, περιοχές της Ροδόπης με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και την Πελοπόννησο, όπου, επίσης, υπάρχουν δήμοι που έχουν μείνει σημαντικά πίσω στους εμβολιασμούς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ