Προσλήψεις στην Υγεία και άσκηση διαχείρισης κρουσμάτων Έμπολα

Προσλήψεις στην Υγεία και άσκηση διαχείρισης κρουσμάτων Έμπολα

Στην άμεση πρόσληψη 30 υγειονομικών προκειμένου να μεταβούν στα σημεία που παρατηρείται ενισχυμένη είσοδος παράτυπων μεταναστών, προχωρά το υπουργείο Υγείας με στόχο να υπάρξει έλεγχος των εισερχομένων, μια πρώτη επαφή, με τους συγκεκριμένους ανθρώπους για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων.

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες εξάλλου θα γίνει και περαιτέρω εκπαίδευση του προσωπικού που υπηρετεί στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει άσκηση στη διαχείριση τυχόν κρούσματος του ιού Έμπολα. Η άσκηση θα γίνει σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ.

Ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες, για την πιθανή εμφάνιση του ιού Έμπολα και τα μέτρα για την αντιμετώπισή του, ο υπουργός Υγείας ενημερώνει αυτή την ώρα την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής συνεπικουρούμενος από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ.

Για τις πιθανότητες εμφάνισης του ιού ‘Εμπολα και τα μέτρα για την αντιμετώπισή του, συνεδριάζει, αύριο, στις Βρυξέλλες η Επιτροπή Υπουργών Υγείας των χωρών μελών.

Ο κ. Βορίδης ενημέρωσε τους βουλευτές-μέλη της επιτροπής ότι εκδόθηκε κάρτα που θα διανέμεται από τις αεροπορικές εταιρείες και θα διανέμεται και στα λιμάνια. Με την κάρτα θα υποβάλλεται ένα ερωτηματολόγιο, από το οποίο θα προκύπτει η χώρα προέλευσης του επιβάτη, ο χρόνος αναχώρησης από τη χώρα προέλευσης, ενώ θα υπάρχουν και ερωτήματα για την κατάσταση της υγείας του. Στόχος είναι, να αυξηθεί ο βαθμός εγρήγορσης του ίδιου του ταξιδιώτη, όπως είπε ο κ. Βορίδης επισημαίνοντας ότι η κάρτα αυτή έχει ήδη διανεμηθεί στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Υγείας, ένα μέτρο που προτείνεται από διάφορες χώρες, αφορά στην εγκατάσταση θερμικών καμερών στις πύλες εισόδου. «Θεωρείται όμως ένα μέτρο αμφιλεγόμενο, διότι δείχνει τον πυρετό που μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε αιτία. Αντιθέτως φαίνεται να κρίνεται επαρκέστερο ένα ηπιότερο screening» είπε ο κ. Βορίδης.

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε, επίσης, ότι η χώρα μας θα στηρίξει τη δήλωση Ομπάμα ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει κάνει αρκετά πάνω στο θέμα αυτό. «Είναι σημαντικό για λόγους ανθρωπιστικούς και λόγους ασφάλειας της παγκόσμιας κοινότητας, να ληφθούν μέτρα στις χώρες που υπάρχουν κρούσματα του ιού Έμπολα» είπε ο κ. Βορίδης για τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που παρατηρείται το πρόβλημα, ενώ ζήτημα είναι πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους υγειονομικούς που μετέβησαν στις χώρες εκδήλωσης του ιού και νόσησαν.

Όπως εξήγησε, η ΕΕ έχει μεγάλη δυσκολία να αποδεχθεί να επιστρέφει το προσωπικό αυτό, στη χώρα από την οποία πήγε στην Αφρική, και φαίνεται πως κυρίαρχη τάση είναι το υγειονομικό προσωπικό να μένει και να αντιμετωπίζεται στη χώρα που νόσησε. Στην Ελλάδα υπάρχουν υγειονομικοί που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να πάνε στις χώρες που εξαπλώθηκε η νόσος. Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο Έλληνες υπήκοοι οι οποίοι όμως δεν συμμετέχουν με ελληνική αποστολή, αλλά συμμετέχουν στο πλαίσιο διεθνούς αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ειδικότερα ως προς τη χώρα μας, έχουν δοθεί οδηγίες που κωδικοποιούν ποιο μπορεί να θεωρηθεί ύποπτο κρούσμα και πως πρέπει να γίνει η διαχείρισή του. Έχει ήδη οριστεί ένα εργαστήριο αναφοράς, το οποίο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και το υπουργείο ενεργεί προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δεύτερο εργαστήριο σε αυτό το επίπεδο βιοασφάλειας στην Αθήνα. Εκεί θα γίνει η εξέταση αίματος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει ύποπτο κρούσμα. Στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ που προβλέπεται η υγειονομική αντιμετώπιση κρούσματος, έχει οριστεί το προσωπικό και έχει εξοπλιστεί με την κατάλληλη στολή και έχει εκπαιδευτεί για την ασφαλή διαχείριση τυχόν περιστατικού.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και σε «ευχάριστα νέα» καθώς «κατά πάσα πιθανότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα θεωρήσει ότι η Νιγηρία βγαίνει από το επίπεδο ελέγχου, γιατί εδώ και 21 μέρες δεν έχει εμφανίσει κρούσμα». Σύμφωνα πάντως με στοιχεία που έδωσε ο κ. Βορίδης συνολικά στην ΕΕ, κατά το τελευταίο διάστημα, 19 άτομα έχουν μπει από τις χώρες της Αφρικής που υπάρχει το πρόβλημα.

Οσον αφορά το ζήτημα της διαχείρισης και της λήψης των απαιτούμενων μέτρων, δεν συναντά πρόβλημα οικονομικής στενότητας, έσπευσε να υπογραμμίσει ο κ. Βορίδης σχολιάζοντας όσα λέγονται για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού Έμπολα στην Ελλάδα λόγω λιτότητας και οικονομικής κρίσης.

Κλείνοντας την ενημέρωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε πως το υπουργείο Υγείας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, πως θα καλυφθούν οι ανάγκες και στο απαιτούμενο υγειονομικό προσωπικό που θα εκπαιδευτεί ειδικά για τη διαχείριση ύποπτων περιστατικών και κρουσμάτων, αλλά και οι ανάγκες στο υγειονομικό υλικό που τυχόν θα απαιτηθεί.

Είπε, επίσης, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι εκείνες που θα ορίσουν τα σημεία στα οποία θα μεταβεί εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό για την «πρώτη επαφή» με τυχόν ύποπτα κρούσματα και πρόσθεσε ότι θα δοθούν οδηγίες διαχείρισης ακόμη και στους στρατιώτες, από το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας.

 

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Υγείας επισήμανε με νόημα ότι οι συγκεκριμένες χώρες της Αφρικής που έχει εξαπλωθεί ο ιός βρίσκονται 5.500 χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα και συνεπώς κάποιος που θα θελήσει να μεταβεί εδώ θα πρέπει να έχει φύγει αεροπορικώς από την Αφρική και συνέχεια να μπει στη χώρα μας μέσω μιας γειτονικής χώρας.

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.