Πρέβεζα: Προληπτικά μέτρα κατά της γρίπης των πτηνών

Στη λήψη προληπτικών μέτρων προχωρά η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, με αφορμή την ανίχνευση γρίπης των πτηνών σε βουβοκύκνο στο Δέλτα του Έβρου, αλλά και την εμφάνιση της νόσου σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, για να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά ή τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας, ήτοι :

απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κλπ.) :

α) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές, ήτοι :

Λιμνοθάλασσα Μαργαρώνας (περιοχές πόλης Πρέβεζας, Ψαθάκι Νεοχώρι), Λιμνοθάλασσα Ροδιάς (Νικόπολη, Μιχαλίτσι, Φλάμπουρα, Μάζωμα Άγιος Νικόλαος, Νέα Σαμψούντα, δεξιά της εθνικής οδού Πρέβεζα – Φιλιππιάδα, Ηλιοβούνια, Πέτρα, Νέα Κερασούντα, Άγιο Σπυρίδωνα), Λίμνη Ζηρού (Ρωμιά) Ποταμός Λούρος (Φιλιππιάδα, Καμπή, Παντάνασσα, Ανώγειο, Άγιος Γεώργιος) Βάλτος Καλοδικίου (Αγία Κυριακή, Ελευθέρι, Βρύσες, Λιβαδάρι)

β) σε μη περιφραγμένους χώρους στην υπόλοιπη περιοχή της επικράτειας της χώρας.

Τα πουλερικά αυτά πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα (δίχτυ, πλέγμα κλπ) που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά.

Ωστόσο συστήνεται όλα τα εκτρεφόμενα πουλερικά που βρίσκονται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, σύμφωνα με τα παραπάνω.

γ) Να προστατεύουν τις εγκαταστάσεις παρασκευής ζωοτροφών καθώς και τα συστήματα παροχής τροφής και νερού από τυχόν προσεγγίσεις αγρίων πτηνών και άλλων ζώων (ποντίκια). Ειδικότερα, απαγορεύεται η χρήση πόσιμου νερού για τα εκτρεφόμενα πουλερικά, όταν αυτό προέρχεται από εξωτερικές δεξαμενές στις οποίες υπάρχει πρόσβαση σε άγρια πτηνά.

δ) Να διατηρούνται χωριστά οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των εκμεταλλεύσεών τους από τα άλλα είδη πουλερικών που εκτρέφουν.

Τέλος, επισημαίνεται πως μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον υπότυπο Η5Ν8 της γρίπης τύπου Α παρόλο το μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί σε αυτόν κατά τη διαχείριση κρουσμάτων στα πτηνά.

 

Πηγή: epiruspost.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοζάνη: Το μικρόβιο της βρουκέλλας σε μονάδα βοοειδών

Σέρρες: Φωτιά στο χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά

Έρχονται πολικές θερμοκρασίες – Χιόνια και στην Αθήνα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ