Predator: Αιφνιδιαστική έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. σε 6 εταιρείες

Εφόδους σε τουλάχιστον έξι εταιρείες που φέρεται να σχετίζονται με το παράνομο λογισμικό predator, πραγματοποίησαν οι εισαγγελικές αρχές στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

της Άννας Κανδύλη

Στις έξι εταιρείες που έγιναν έφοδοι περιλαμβάνονται η Intellexa και η Krikel. Στις υπόλοιπες, οι έφοδοι έγιναν είτε διότι έχουν κοινή έδρα με τις επίμαχες δυο, είτε διότι στη μετοχική τους σύνθεση εντοπίστηκαν ίδια πρόσωπα Οι έφοδοι έγιναν από το ηλεκτρονικό έγκλημα με εισαγγελική εντολή σε γραφεία και σπίτια στελεχών των εν λόγω εταιριών.

Η Εισαγγελία υπέβαλε αίτημα στην ΕΥΠ να επιβεβαιώσει ή όχι την παρακολούθηση πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και άλλων που αναφέρονται σε δημοσιεύματα του Τύπου.

Η εφημερίδα «Καθημερινή» σε σημερινό δημοσίευμα κάνει λόγο για προϊόντα διττής υπόστασης της εταιρείας Intellexa. Πέρα από τη Μαδαγασκάρη δόθηκαν άδειες εξαγωγής σε δύο ακόμα αφρικανικές χώρες, από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση για την Οικονομική Διπλωματία. Πρόκειται για μία χώρα στην ανατολική και μία στη νοτιοανατολική Αφρική, περίπου την ίδια περίοδο (Νοέμβριος 2021).

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας δεν υπάρχουν ενδείξεις για άλλες εξαγωγές, αν και τα προϊόντα λογισμικού διττής υπόστασης που λαμβάνουν τέτοιες άδειες από την αρμόδια Γ.Γ. του υπουργείου Εξωτερικών ανέρχονται σε κάποιες εκατοντάδες. Από τις άδειες δεν προκύπτει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ποιο είναι το προς εξαγωγή λογισμικό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ