Πώς ξέφυγε η φωτιά στα Δερβενοχώρια – «Πυριτιδαποθήκη» το δάσος που καίγεται επί τρεις ημέρες

Κινητοποιήθηκε μόλις είδε καπνό, έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο, αλλά η φωτιά πήρε γρήγορα «διαστάσεις τρέλας». «Να βλέπεις να καίγεται το πεύκο και να πετάγονται τα κουκουνάρια 30 και 40 μέτρα μακριά, σαν χειροβομβίδες» λέει ο Χρήστος Λίγγος, δασοφύλακας εδώ και 17 χρόνια στα Δερβενοχώρια, που σάρωσε η φωτιά.

Φωτιά στα Δερβενοχώρια: Συναγερμός για τις νέες αναζωπυρώσεις – Μάχη να μην περάσουν στην Πάρνηθα οι φλόγες

Περιγράφει, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας μέσα στο δάσος, στα 15 μέτρα μακριά από αγροτοδασικό δρόμο, νότια του χωριού Πάνακτος Βοιωτίας. Κατέκαψε πρώτα πουρνάρια και προχώρησε γρήγορα σε συμπαγές, παρθένο δάσος χαλεπίου πεύκης.

Με τη συνδρομή του ανέμου πέρασε στα σημεία που δεν είχαν καθαριστεί από καύσιμη ύλη, «πυριτιδαποθήκες» όπως τις αποκαλεί ο δασοφύλακας και ξέφυγε. Μπήκε στην Αττική, έφτασε μέχρι την Μάνδρα και για τρίτη ημέρα χθες συνέχιζε απτόητη το καταστροφικό έργο της υπό τον φόβο μην επεκταθεί και στην Πάρνηθα.

Θλιβερό ΒΙΝΤΕΟ: Η απόγνωση ενός μελισσοκόμου που η φωτιά κατέκαψε τα μελίσσια του

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πρώτη ειδοποίηση για τη φωτιά στα Δερβενοχώρια έφτασε στις 17.08 της 17ης Ιουλίου και στις 17.13 καταγράφηκε η άφιξη του πρώτου οχήματος από το κλιμάκιο της περιοχής. Βάσει της ίδιας ενημέρωσης ακολούθησαν δύο λεπτά αργότερα άλλα δύο πυροσβεστικά οχήματα. Δεν έχει διευκρινιστεί στην «Καθημερινή» τι εικόνα συνάντησαν, για πόση ώρα μπορεί να έκαιγε ήδη η φωτιά πριν από το πρώτο σήμα ή πώς επιχείρησαν στο πεδίο να αντιμετωπίσουν τις φλόγες, η πυρκαγιά πάντως ξέφυγε.

«Πήρε μεγάλες διαστάσεις σε χρόνο – μηδέν και μέχρι σήμερα δεν μπορούμε να τη θέσουμε υπό έλεγχο, κάνει συνέχεια αναζωπυρώσεις» είπε ο κ. Λίγγος.

Φωτιά στην Μάνδρα: Αποκαρδιωτική εικόνα – Κοιμήθηκε πάνω στο καμένο του σπίτι

«Σβήναμε ένα μέτωπο και φούντωνε ξανά, αυτή η δουλειά γινόταν συνεχώς» παρατήρησε πυροσβέστης που έχει εικόνα των επιχειρήσεων. «Άλλαζε και η φορά του ανέμου και μετέφερε τη φωτιά αλλού» πρόσθεσε.

«Ξεκίνησε σε άκαυτο δάσος, υπήρχαν λίγες προσβάσεις, απέκτησε μεγάλη ένταση και δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί μετά» είπε υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η δασολόγος στο Δασαρχείο Θηβών, Μαργαρίτα Μαρίνου παρατηρεί ότι υπήρχε συσσωρευμένη καύσιμη ύλη. Οι βροχές του Ιουνίου είχαν συμβάλει σε αυτό, ενώ όπως είπε η ίδια, ο καύσωνας των προηγούμενων ημερών και ο αέρας δημιούργησαν πιο ευνοϊκές συνθήκες εξάπλωσης μιας πυρκαγιάς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ