Πώς θα ταξιδεύουν προς τα νησιά όσοι έχουν κάνει μόνο μία δόση εμβολίου – ΒΙΝΤΕΟ

Με νέα δεδομένα θα πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις και τα ταξίδια προς τα νησιά από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου. Οι εμβολιασμένοι πολίτες θα έχουν κάποιες διευκολύνσεις, με τους ανεμβολίαστους να πρέπει να ακολουθούν ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να ταξιδέψουν για τα νησιά της χώρας μόνο με αρνητικό rapid ή μοριακό τεστ.

Τι ισχύει για όσους έχουν κάνει μόνο μία δόση εμβολίου

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη μιλώντας στον ΑΝΤ1, όσοι πολίτες έχουν κάνει μόνο τη μία δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ενώ το εμβόλιο που έχουν επιλέξει απαιτεί δύο δόσεις για να παρέχει ανοσία, εντάσσονται στην κατηγορία των ανεμβολίαστων πολιτών.

“Όσοι πολίτες έχουν κάνει μόνο τη μία δόση δεν έχουν ολοκληρώσει την ανοσία τους και θα πρέπει να προστατευτούν. Επομένως όσα μέτρα ισχύουν για τους ανεμβολίαστους πολίτες ισχύουν και για αυτούς που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους” σημείωσε η υφυπουργός Υγείας.

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις προς τα νησιά από Δευτέρα

Από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να ταξιδέψουν για τα νησιά της χώρας μόνο με αρνητικό rapid ή μοριακό τεστ. Ανήλικοι από 12-17 ετών, μετακινούνται με οποιουδήποτε τύπου τεστ συμπεριλαμβανομένου και του self-test.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να ταξιδέψουν με Green Pass ( 14 ημερών από την τελευταία δόση) και επίσης όσοι νόσησαν με το αντίστοιχο πιστοποιητικό. Οι ανήλικοι ως 12 ετών θα ταξιδεύουν χωρίς πιστοποιητικά.

Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, καθώς και:

α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.

β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν από την μετακίνηση για τους υπόλοιπους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ