Έτσι θα γίνονται οι μετακινήσεις προς τα νησιά – Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και οι εξαιρέσεις

Τα μέτρα που θα ισχύουν για τις μετακινήσεις των πολιτών προς τα νησιά, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Πέμπτης, και αφού είχε προηγηθεί η εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, που συνεδρίασε σήμερα. Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται:

– Για τους ενήλικες: πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

– Για τους ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.

– Οι ανήλικοι έως 12 ετών θα ταξιδεύουν ελεύθερα.

Σχετικά με την επιστροφή των πολιτών από τα νησιά, συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσους είναι άνω των 12 ετών.

Οι εξαιρέσεις

Όπως υπογράμμισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα. Εξαιρούνται επίσης όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών περιφερειακών ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση. Αυτοί οι πολίτες θα μετακινούνται με την υποχρέωση διενέργειας εβδομαδιαίου self test όπως ήδη ισχύει, αλλά και όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης. Και αυτοί θα μετακινούνται με τη διενέργεια εβδομαδιαίου self test, αν πρόκειται για εργαζομένους.

Σε ό,τι αφορά στις χερσαίες μετακινήσεις, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, τόνισε ότι “αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα στην ηπειρωτική χώρα και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί σύντομα”.

Αυτός είναι ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας – Ποιες περιοχές αλλάζουν επίπεδο Τις αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, γνωστοποίησε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Πέμπτης, ανακοινώνοντας ποιες Περιφερειακές Ενότητες ανεβαίνουν επίπεδο, λόγω της αυξητικής τάσης της πανδημίας, και ποιες πέφτουν επίπεδο.

Αναλυτικά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανακοίνωσε τα εξής:

– Η ΠΕ Μυκόνου ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο “πορτοκαλί” (Επίπεδο 3).

– Οι ΠΕ Λάρισας, Ευβοίας και Δυτικής Αττικής πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται από το “πορτοκαλί” στο “κίτρινο” (Επίπεδο 2).

– Οι ΠΕ Δράμας, Καβάλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Φλώρινας, Τρικάλων, Κερκύρας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο “πράσινο” (Επίπεδο 1).

– Ο Δήμος Λειψών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο “κίτρινο” (Επίπεδο 2).

– Οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ευβοίας και Δυτικής Αττικής πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο “κίτρινο” (Επίπεδο 2).

– Οι Δήμοι Σκύρου και Σαλαμίνας πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο “πράσινο” (Επίπεδο 1).Χαρδαλιάς: Τι είπε για το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown

Στο ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά οριζόντια περιοριστικά μέτρα. «Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. «Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη» συμπλήρωσε.

Οι εμβολιασμένοι ανακτούν σταδιακά την κανονικότητά τους

«Οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. «Ας μην αφήσουμε αυτό το καλοκαίρι να περάσει ανεκμετάλλευτο. Ας εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό όσοι ακόμα το σκέφτονται, ώστε να περάσουμε στο φθινόπωρο όσο πιο προστατευόμενοι και ενωμένοι γίνεται απέναντι στον ιό” κατέληξε.

Παπαευαγγέλου: Κατά 100% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη “Δέλτα” – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας δείχνουν μια σταθεροποίηση της πανδημίας στη χώρα μας. Φαίνεται σαν να ανακόπηκε η καθοδική πορεία που παρατηρούσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες» σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

«Ο μέσος κυλιόμενος των τελευταίων επτά ημερών είναι στα 442 νέα κρούσματα ανά ημέρα ενώ το κύριο χαρακτηριστικό της προηγούμενης εβδομάδας είναι η σημαντική περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που έπεσε μόλις σε μια εβδομάδα κατά 5 χρόνια, δηλαδή βρίσκεται τώρα η διάμεση ηλικία στα 27 έτη» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Εντυπωσιακό είναι ότι η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά κατά κύριο λόγο τους νέους μας 18-24 ετών και στη συνέχεια την ηλικιακή ομάδα των 25-34 ετών» υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, προσθέτοντας ότι «σήμερα, αυτές οι ηλικίες αφορούν το 60% των νέων κρουσμάτων».

Παράλληλα, σε κάποιες περιοχές, κυρίως νησιωτικές, παρατηρείται «μια μικρή αλλά σαφής αύξηση» των νέων κρουσμάτων, είπε το μέλος της Επιτροπής, ενώ για τον δείκτη θετικότητας η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι παρουσιάζει «σταθεροποίηση στο 1,1%».

Κατά 100% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα

«Το κύριο θέμα των συζητήσεών μας είναι η μετάλλαξη Δέλτα και πώς θα μπορέσουμε να καθυστερήσουμε την ευρεία διασπορά της στην κοινότητα μέχρι να αυξηθεί περαιτέρω η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας», σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, αναφέροντας πως περιστατικά έχουν καταγραφεί σε Κρήτη, Αττική και Θεσσαλονίκη.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το ECDC υπολογίζουν ότι το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος του κορονοϊού θα επικρατήσει σε όλον τον πλανήτη μέσα στον Αύγουστο» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου. Και συμπλήρωσε: «Η μετάλλαξη Δέλτα είναι κατά 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό που εντοπίστηκε στην Ουχάν, στην Κίνα και κατά 40% με 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη του ιού».

Υψηλός κίνδυνος για μη εμβολιασμένους «Η επικράτηση της μετάλλαξης θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων», πρόσθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου, υπογραμμίζοντας πως τα νέα κρούσματα θα αφορούν κυρίως σε ανεμβολίαστους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα. «Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός για τους πλήρως εμβολιασμένους, αλλά υψηλός έως πολύ υψηλός για πολίτες μη πλήρως εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους” τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας. Υπογράμμισε, επίσης, ότι σε χώρες που η μετάλλαξη έχει επικρατήσει και παρά τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων δεν έχουν αυξηθεί οι νοσηλίες ή οι θάνατοι, λόγω της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ