Πού οφείλεται η “έκρηξη” της φωτιάς στα Βίλια

«Ακραία συμπεριφορά πυρός εμφάνισε την Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021 η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021 στην περιοχή των Βιλίων, στη δυτική Αττική. Αιτία για αυτό αποτέλεσε η μεταβολή των ατμοσφαιρικών συνθηκών, η οποία σε συνδυασμό με την πλούσια και ξηρή καύσιμη ύλη οδήγησαν τελικά στη μεταβολή των διεργασιών που καθοδηγούν την εξάπλωση των πύρινων μετώπων», αναφέρει το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Ειδικότερα», σημειώνει, «η πυρκαγιά στα Βίλια αρχικά εξαπλώθηκε (Δευτέρα 16.08 και Τρίτη 17.08) καθοδηγούμενη από το συνοπτικό άνεμο που έπνεε στην περιοχή (wind-driven πυρκαγιά). Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 18 Αυγούστου 2021, η επικράτηση ασθενέστερων ανέμων και αστάθειας στην ατμόσφαιρα βοήθησε ώστε η πυρκαγιά να αναπτύξει ισχυρή επαγωγική στήλη (ισχυρά ανοδικά ρεύματα εξαιτίας της πολύ ισχυρής θέρμανσης του αέρα από την καύση της καύσιμης ύλης), οδηγώντας τελικά στην εμφάνιση πυροσωρείτη. Κατά τον τρόπο αυτό, η αρχικά καθοδηγούμενη από τον άνεμο (wind-driven) πυρκαγιά κατέστη “αυτοκαθοδηγούμενη” (plume-driven), όπως αντίστοιχα συνέβη κατά διαστήματα στις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου διαστήματος σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Ηλεία, Λακωνία, και Μεσσηνία».

 

 

 

 

Φωτογραφία πυροσωρείτη (pyroCu) στην δασική πυρκαγιά στα Βίλια, την Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021. Φωτογραφία της Μαρίας Λιόρη

 

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στα Βίλια: Κατευθύνεται προς τα Μέγαρα – Κάηκαν σπίτια και αποθήκες εκτός οικισμών

 

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην περιοχή των Βιλίων, η οποία εκτός των άλλων έχει καταστρέψει ή έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και σε σπίτια, στο τόξο Οινόη, Καραούλι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, ΤΙΤΑΝ, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη τη νύχτα, αλλά και από το πρωί, προκειμένου οι φλόγες να μην εισέλθουν στους οικισμούς. Ωστόσο, η πυρκαγιά στο πέρασμά της έκαψε σπίτια και αποθήκες που ήταν σε απόσταση από τους οικισμούς και μέσα στο δάσος, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει καταγραφή, κάτι που θα συμβεί αφού ελεγχθεί η φωτιά. 

Από το μεσημέρι φαίνεται πως η πυρκαγιά δεν είναι επικίνδυνη προς την πλευρά των οικισμών, ωστόσο ένα μεγάλο μέτωπο κατακαίει στο όρος Πατέρα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η πυρκαγιά κατευθύνεται προς το Πεδίο Βολής στο Κανδήλι Μεγάρων, όπου έχει φτάσει περίπου στα 5-6 χιλιόμετρα, καθώς πνέουν βόρειοι- βορειοανατολικοί άνεμοι που ωθούν τις φλόγες προς αυτή την κατεύθυνση. 

Όπως ανέφεραν στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, στην περιοχή αυτή αρχίζει μια βραχώδης έκταση χωρίς βλάστηση και εκτιμούν ότι η φωτιά θα σταματήσει εκεί. Επίσης, βοηθάει το γεγονός ότι στο σημείο αυτό πνέουν ασθενείς άνεμοι (2 μποφόρ στα Μέγαρα), ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι, πιο βόρεια προς την Οινόη, έχει κατά διαστήματα ριπές 4 έως 6 μποφόρ. Αυτό που απασχολεί τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ότι τις απογευματινές ώρες προβλέπεται από την ΕΜΥ ασθενής βροχή, που όμως θα συνοδεύεται από ανέμους, οι οποίοι θα φουντώσουν τις ήδη ενεργές εστίες στην περιοχή. 

Στην πυρκαγιά παραμένουν και επιχειρούν όλες οι επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 12 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη. 

Κάτοικος ξεσπά σε δάκρυα – Κάηκε ολοσχερώς το σπίτι του

Είδε τους κόπους μιας ζωής να χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά. Συγκλονίζει ο κάτοικος του οικισμού Καραούλι στα Βίλια που είδε το σπίτι του και όλα του τα υπάρχοντα να τυλίγονται στις φλόγες. Μιλώντας στην κάμερα δεν αντέχει και ξεσπάει σε κλάματα. “Αναμνήσεις 50 ετών χαθήκαν από το τίποτα” λέει με τρεμάμενη φωνή. Πίσω του φαίνεται το “κουφάρι” του σπιτιού, με τη φωτιά να έχει καταστρέψει τα πάντα.

Μιλώντας στον Alpha, εξηγεί πως μέχρι τις 3 το πρωί ήταν εκεί και προσπαθούσε να σώσει την περιουσία του. Ωστόσο, στις 5 τα ξημερώματα η φωτιά κατέστρεψε τα πάντα. 

Πύρινος στρόβιλος εκτοξεύει κορμό δέντρου προς τους πυροσβέστες

Η μεγάλη φωτιά στα Βίλια μαίνεται για τέταρτη ημέρα και τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα σοκαριστικό βίντεο. Στις εικόνες που έχουν καταγράφει, προφανώς από κινητό τηλέφωνο, φαίνεται ένας κορμός δέντρου να εκτοξεύεται προς τους πυροσβέστες.

Συγκεκριμένα, στο βίντεο που έχει αναρτηθεί στη σελίδα του “Forecast Weather Greece” στο facebook, καταγράφεται η στιγμή που ο πύρινος στρόβιλος σηκώνει ψηλά και πετά προς την πλευρά των πυροσβεστών έναν κορμό δέντρου.
Δείτε το βίντεο:

Το μέγεθος της καταστροφής από δορυφόρο – 75 χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη

Θλιβερό είναι το θέαμα που συνέλαβαν οι κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από τη φωτιά στα Βίλια. Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται το φως από τις φλόγες που έκαιγαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και το νέφος καπνού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης από τη φωτιά στα Βίλια

Ο δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε ιδιαίτερα εντυπωσιακές, αλλά ταυτόχρονα άκρως αποκαρδιωτικές εικόνες από την πυρκαγιά που καίει εδώ και τέσσερις μέρες στα Βίλια Αττικής, στις 12:20 της Τετάρτης 18/08. Μία τέτοια είναι και η εικόνα που παρουσιάζεται παρακάτω. Σε αυτή φαίνονται με κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις οι εκτιμήσεις για τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς καθώς και ο καπνός από αυτή. Ο πυκνός αυτός καπνός καθιστά την προσπάθεια εκτίμησης της καμένης έκτασης δύσκολη και αυξάνει την πιθανότητα λάθους. Με επιφύλαξη που σχετίζεται με την παρουσία του πυκνού καπνού, η εκτίμηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, για το μέγεθος της καμένης έκτασης έως το μεσημέρι της Τετάρτης 18/08 είναι τα 75.000 στρέμματα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ