Πώς εξιχνιάστηκε η υπόθεση με τα παραπλανητικά sms που καλούσαν σε επιστράτευση

Εξιχνιάστηκε η υπόθεση διασποράς ψευδών ειδήσεων μέσω παραπλανητικών sms, που είχαν σταλεί μαζικά το καλοκαίρι του 2020 και καλούσαν σε δήθεν επιστράτευση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛ.ΑΣ.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 10 Ελλήνων.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση είχε παρέμβει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, καθώς τα μηνύματα είχε λάβει μεγάλος αριθμός πολιτών, με αποτέλεσμα να υπάρξει αναστάτωση.

Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται ότι την υπόθεση διερεύνησε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο παραγγελίας της Εισαγγελίας.

Τα επίμαχα sms εμφάνιζαν ψευδώς ως στοιχεία αποστολέα υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, τα SMS είχαν ονόματα αποστολέα «YP.AMYNAS», «YP.ETH.AM», «YPOURGEIO», «astynomia» και «G.E.S.» και οι αποδέκτες τους καλούνταν να παρουσιασθούν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους, προκειμένου να παραλάβουν φύλλο πορείας, δήθεν λόγω επιστράτευσης.

Πώς εξιχνιάστηκε η υπόθεση

Στο πλαίσιο της έρευνας, πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με εταιρείες παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών μαζικής αποστολής μηνυμάτων (sms), εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και συνεργασία με αλλοδαπές αστυνομικές και δικαστικές Αρχές (Κύπρου και Βουλγαρίας).

Ακολούθησε πολύμηνη, ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και διαδικτυακή – ψηφιακή έρευνα των διαθέσιμων στοιχείων και δεδομένων, στο πλαίσιο της οποίας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των ανωτέρω ατόμων ως αποστολείς των επίμαχων παραπλανητικών μηνυμάτων, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, η οποία υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Τι έγραφαν τα επίμαχα sms

Το καλοκαίρι του 2020 είχαν εκδοθεί δελτία τύπου-ανακοινώσεις από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αποτροπή εξαπάτησης των πολιτών.

Σε μία εκ των ανακοινώσεων, αναφέρονταν τα εξής:

“Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας διενεργείται έρευνα σχετικά με το παρακάτω μήνυμα ( sms ),που αποστέλλεται σε κινητά τηλέφωνα, καλώντας τους πολίτες να παρουσιαστούν στο κοντινότερο Αστυνομικό Τμήμα για δήθεν χορήγηση Φύλλου Πορείας από το Στρατό. Το μήνυμα αυτό είναι καταφανώς απατηλό και παρακαλούνται οι πολίτες να το αγνοούν”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ