Ποεδήν: Επέστρεψαν τα ράντζα στα νοσοκομεία – «Οδύσσεια» για τους ασθενείς

Την… επιστροφή τους φαίνεται πως έχουν κάνει τα ράντζα στα νοσοκομεία και οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες νοσηλεύονται οι ασθενείς είναι άθλιες.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) οι εικόνες που δίνει στη δημοσιότητα δείχνουν την «Οδύσσεια» που περνούν καθημερινά οι άνθρωποι που αναγκάζονται να περάσουν την πόρτα ενός νοσοκομείου.

Όπως καταγγέλλει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, στο Νοσοκομείο “Αττικό” μετά τη χθεσινή εφημερία, υπάρχουν 60 ράντζα, ενώ όσοι ασθενείς προσήλθαν για εξετάσεις στα επείγοντα του νοσοκομείου περίμεναν στην ουρά ακόμα και 7 ώρες.

Παρόμοια η κατάσταση και στο νοσοκομείο “Γεννηματάς”. Δεύτερη ημέρα μετά την εφημερία υπάρχουν στους διαδρόμους 20 ράντζα από τα 50 συνολικά που υπήρχαν την πρώτη ημέρα μετά την εφημερία.

Όπως καταγγέλλει ο κ. Γιαννάκος, λόγω της έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία και χειρουργικών αιθουσών, καταγράφονται περιπτώσεις ασθενών που παραμένουν νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία ακόμα και ένα μήνα προκειμένου να καταφέρουν να χειρουργηθούν.

Ο κ. Γιαννάκος απευθύνει έκκληση να δοθεί μία λύση στο πρόβλημα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

Όταν ένα πρόβλημα στη δημόσια υγεία το εξαφανίζεις με συγκυριακό και επικοινωνιακό τρόπο είναι βέβαιον ότι θα το ξαναβρείς μπροστά σου. Αυτό συμβαίνει τώρα με τα ράντζα. Άρχισαν πάλι να φουντώνουν.

Στο ΑΤΤΙΚΟ σήμερα μετά τη χθεσινή εφημερία έχουμε 60 ράντζα. Προσήλθαν στην εφημερία 1.102 ασθενείς και εισήχθησαν 210 ασθενείς. Απίστευτη ταλαιπωρία για εξέταση στα επείγοντα πάνω από 7 ώρες. Η χθεσινή κατάσταση στα επείγοντα του ΑΤΤΙΚΟΥ δείχνει τη κατάρρευση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Το ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ δεύτερη ημέρα μετά την εφημερία και ακόμη έχει 20 ράντζα. Χθες μετά την εφημερία είχε κοντά στα 50 ράντζα. Οι αιτίες τις έχουμε αναδείξει πολλές φορές. Κλείσανε νοσοκομεία και κλινικές. Συνεχίζουν να κλείνουν κλινικές λόγω έλλειψης προσωπικού.

Τα μικρότερα νοσοκομεία της Αττικής αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού. Πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών λόγω ελλείψεων. Ασθενείς παραμένουν εντός του νοσοκομείου νοσηλευόμενοι ένα μήνα για να χειρουργηθούν σε έκτακτα χειρουργεία λόγω έλλειψης χειρουργικών αιθουσών. Κοινωνικά περιστατικά παραμένουν επί μήνες στα νοσοκομεία επειδή δεν έχουν που να πάνε. Δεν φθάνουν οι 3,5 νοσοκομειακές κλίνες που διαθέτουμε για κάθε 100.000 κατοίκους.

Στην Ευρώπη έχουν 5,3 κλίνες ανα 100.000 κατοίκους. Αντί να ανοίγουμε κλινικές, συνεχώς κλείνουμε λόγω έλλειψης προσωπικού. Όλα αυτά τα προβλήματα προκαλούν τα ράντζα. ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΑΤΤΙΚΟ. ΟΔΥΣΣΕΙΑ.

Στο ΑΤΤΙΚΟ λειτουργούν οι 7 εκ των 14 χειρουργικών αιθουσών λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτών. Από το 2016 είναι εγγεγραμμένοι ασθενείς στη λίστα χειρουργείων που κανείς δεν τους έχει ρωτήσει αν συνεχίζουν να περιμένουν.

Δεν επικαιροποιούνται οι λίστες, δεν αναρτώνται στη διαύγεια ως οφείλουν τα νοσοκομεία. Νοσηλευμένοι ασθενείς έκτακτα περιστατικά μπορεί να περιμένουν ένα μήνα να χειρουργηθούν. Μένουν νηστικοί, κάνουν την προετοιμασία για χειρουργείο, αναβάλλεται το χειρουργείο λόγω μη διαθέσιμης χειρουργικής αίθουσας και πάλι από την αρχή.

Καρκινοπαθείς περιμένουν εξι μήνες να χειρουργηθούν. Ασθενείς με τακτικό χειρουργείο περιμένουν τρία χρόνια να χειρουργηθούν. Δέεστε εικόνες σημερινές από Αττικο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ