Πλαστά πιστοποιητικά: H παρέμβαση του Αρείου Πάγου και ο ρόλος των “αδιάφθορων” της ΕΛ.ΑΣ.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς οι καταγγελίες παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας τα τελευταία 24ωρα.

Η υπόθεση έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και στις έρευνες παίρνουν μέρος και οι “αδιάφθοροι” της ΕΛ.ΑΣ. με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Την Τετάρτη έγινε σύσκεψη υπό τον Τάκη Θεοδωρικάκο και ζητήθηκε η έρευνα να είναι βαθιά και τα αποτελέσματα να είναι άμεσα, ώστε να πέσει άπλετο φως και να αποδοθούν οι ευθύνες στους εμπλεκομένους.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ζητήθηκε να ακολουθείται από εδώ και πέρα η ίδια τακτική σε κάθε νέα περίπτωση με πλαστά πιστοποιητικά, που παρουσιάζεται.

Οι υπηρεσίες της αστυνομίας, έχουν ήδη ενοποιήσει σε μία δικογραφία την περίπτωση του Παλαμά Καρδίτσας, της Κοζάνης και του “Γεννηματάς” στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικά στην περίπτωση της Καρδίτσας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΟΡΕΝ, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποκωδικοποίησης των 34 περιπτώσεων.

Οι αστυνομικοί έχουν στη διάθεσή τους τα ΑΜΚΑ, άρα μπορούν να εξακριβώσουν ποιο άτομο βρίσκεται πίσω από κάθε περίπτωση.

Πώς γίνεται η έρευνα των διωκτικών Αρχών

Στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών έχουν ήδη μπει περίπου 10 εμβολιαστικά κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, στα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι είχε στηθεί μία φάμπρικα “μαϊμού” πιστοποιητικών.

Οι Αρχές σαρώνουν όλες τις γραμμές εμβολιασμού.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, ελέγχουν εάν σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο έχουν εμβολιαστεί πολίτες από μακρινές περιοχές, χωρίς να συντρέχει λόγος.

Ο έλεγχος γίνεται με βάση τους ταχυδρομικούς κώδικες και στη συνέχεια ελέγχονται οι ώρες που γίνονται οι εμβολιασμοί.

Εάν εντοπιστούν εμβολιασμοί που γίνονται τις βραδινές ώρες, κάτι που είναι σπάνιο για πολλά εμβολιαστικά κέντρα, τότε σημαίνει συναγερμός.

Με αυτό τον τρόπο έχουν μπει ήδη στο στόχαστρο τα 10 εμβολιαστικά κέντρα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Σ

Ο ΣΚΑΪ παρουσίασε έναν χάρτη της Ελλάδας, όπου καταγράφονται ανά περιοχή οι καταγγελίες για χρήση πλαστών πιστοποιητικών, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα.

Η αρχή των αποκαλύψεων έγινε με την υπόθεση στο Κέντρο Υγείας Παλαμά, στην Καρδίτσα.

Πλαστά πιστοποιητικά: Παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα προκάλεσαν οι όλο και αυξανόμενες περιπτώσεις με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά του κορονοϊού  ή νόσησης.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα η Άννα Κανδύλη, ο κ.Πλιώτας με εγκύκλιό του προς τους εισαγγελείς της χώρας τους καλεί σε επαγρύπνηση και εγρήγορση  ώστε να παρεμβαίνουν άμεσα και να ασκούν ποινικές διώξεις κατά των υπαιτίων προσώπων, όταν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις.

Τους προτρέπει μάλιστα να κάνουν επιτόπιους ελέγχους στα εμβολιαστικά κέντρα για να ενημερώνονται και να γνωρίζουν εκ των προτέρων «τα συναφή με τον τρόπο και τα στάδια της διαδικασίας καταχώρισης των εμβολιασμών, τις εγγυήσεις αξιοπιστίας του συστήματος και τις ασφαλιστικές δικλείδες που αποθαρρύνουν τους επίδοξους δράστες ύποπτων ενεργειών.»

πλαστά πιστοποιητικά

Ολόκληρη η εγκύκλιος του Ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού για το θέμα τα πλαστά πιστοποιητικά έχει ως εξής:

“Ανακύπτει ήδη και βλέπει το φως της δημοσιότητας σημαντικός αριθμός περιπτώσεων πλαστών ή ψευδών κατά περιεχόμενο πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά του κορονοϊού COVID-19 ή νόσησης, στις οποίες φέρονται ότι κάθε φορά συμμετείχαν (με θετική ενέργεια ή παράλειψη), πρωτίστως, ο δήθεν εμβολιασθείς, και πρόσωπα, υπό οποιανδήποτε ιδιότητα, των δομών υγείας.
Με δεδομένη τη σοβαρότητα του θέματος του εμβολιασμού, τον οποίο η ιατρική επιστημονική κοινότητα προβάλλει ως βασικό – θεμελιώδες μέσο αποτροπής της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, και συνεκτιμώντας την εμφανή και μείζονα ποινική απαξία της προαναφερόμενης συμπεριφοράς, που στοιχειοθετεί (συντρεχουσών και των λοιπών νομίμων προϋποθέσεων) τη νομοτυπική μορφή εγκλημάτων του Ποινικού Κώδικα (βλ. ιδίως άρθρα 46, 47, 221, 242, 285 ΠΚ) επισημαίνουμε την ανάγκη επαγρύπνησης και εγρήγορσης των εισαγγελικών λειτουργών της Χώρας ώστε να παρεμβαίνουν κατά τη λειτουργική αποστολή τους και να επιλαμβάνονται αμελλητί του ποινικού μέρους των σχετικών υποθέσεων.
Ειδικότερα, επιβάλλεται η (κατά το άρθρο 37 ΚΠΔ αυτεπάγγελτη) ταχεία και σχολαστική διερεύνηση κάθε πληροφορίας σχετιζόμενης με εικονικό εμβολιασμό και η χωρίς χρονοτριβή κίνηση της ποινικής δίωξης κατά των υπαιτίων προσώπων, όταν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις.

Άρειος Πάγος

Εντοπισμός μεμονωμένων περιπτώσεων πρέπει να οδηγεί σε ευρύτερο εξονυχιστικό έλεγχο (με την αρωγή των αρμόδιων λειτουργών των Υπηρεσιών της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας) για ενδεχόμενη διακρίβωση μεγαλύτερου αριθμού ψευδών βεβαιώσεων εμβολιασμού στο ίδιο Εμβολιαστικό Κέντρο ή λειτουργία «κυκλώματος» παραγωγής τέτοιων πιστοποιητικών.
Προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα και να προστατευθεί η υγεία των πολιτών, χρήσιμη θα ήταν και η οιονεί προληπτική εισαγγελική δράση με την (άτυπη) επιτόπια μετάβαση του Εισαγγελέα ή του εντεταλμένου Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών στο Εμβολιαστικό Κέντρο της περιφέρειάς του για να ενημερωθεί και να γνωρίζει εκ των προτέρων τα συναφή με τον τρόπο και τα στάδια της διαδικασίας καταχώρισης των εμβολιασμών, τις εγγυήσεις αξιοπιστίας του συστήματος και τις ασφαλιστικές δικλείδες που αποθαρρύνουν τους επίδοξους δράστες ύποπτων ενεργειών.
Οι Εισαγγελείς Εφετών παρακαλούνται να εποπτεύουν συντονιστικά το εν λόγω έργο των Εισαγγελέων Πρωτοδικών και σε περίπτωση υπόθεσης μείζονος βαρύτητας, κατά την κρίση τους, να ενεργούν προσωπικά ή με κάποιον Αντεισαγγελέα Εφετών προκαταρκτική εξέταση, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 32 ΚΠΔ.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου”

 

νοσηλείες κορονοϊός

Τι αποφάσισε η Επιτροπή επιδημιολόγων για τους υγειονομικούς

Με εισήγησή της η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ζητεί και δεύτερο θετικό τεστ κορονοϊού για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το δεύτερο τεστ θα γίνεται σε δημόσια δομή του συστήματος Υγείας ανεξάρτητα από το πού έχει γίνει το πρώτο.

Η επιτροπή προχώρησε σε αυτή την εισήγηση προκειμένου να τεθεί φραγμός σε εκείνους τους νοσηλευτικούς, οι οποίοι ενδεχομένως να επιχειρήσουν να αποφύγουν την αναστολή εργασίας και να επιστρέψουν στην εργασία τους προσκομίζοντας θετικό αποτέλεσμα, χωρίς όμως να έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

ΕΔΕ για τέσσερις εργαζομένους στο “Γεννηματάς” της Θεσσαλονίκης

Στο νοσοκομείο “Γεννηματάς” της Θεσσαλονίκης, τέσσερις εργαζόμενοι κατηγορούνται ότι προσκόμισαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, προκειμένου να μην τεθούν σε αναστολή εργασίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για την υπόθεση, που αφορά σε τρείς νοσηλευτές και μία διοικητική υπάλληλο.

Όλοι φέρονται να ομολόγησαν την πράξη τους.

Οι καταγγελίες για χρήση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, ακόμη και από υγειονομικούς, πληθαίνουν, προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε χθεσινή ομιλία του ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Διοικητή της 3ης ΥΠΕ, ζητώντας να διαταχθεί η ΕΔΕ και να γίνει αναστολή των καθηκόντων τους.

Πώς θα εντοπίζονται τα πλαστά πιστοποιητικά

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης. Στο μικροσκόπιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας έχουν μπει 10 εμβολιαστικά κέντρα για τυχόν έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, όπως αποκάλυψε ο διοικητής της ανεξάρτητης αρχής, Άγγελος Μπίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Όπως ανέφερε, πέραν των τριών συγκεκριμένων περιπτώσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (Κέντρο Υγείας Παλαμά, «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης κ.α.), σε εξέλιξη βρίσκονται και έλεγχοι σε 10 κέντρα εμβολιασμού, όπου χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα παράβασης, υπάρχουν «αρχικές ενδείξεις που υποκρύπτουν ένα σχήμα απάτης».

Οι διασταυρώσεις που «τρέχουν» από τις αρμόδιες Αρχές, αφορούν σε τρία βασικά μοτίβα απάτης. Το πρώτο αφορά στην έκδοση μαϊμού πιστοποιητικού εμβολιασμών, το δεύτερο στην έκδοση και τη χρήση πλαστών πιστοποιητικών από τεστ pcr ή rapid προκειμένου να φαίνεται ότι κάποιος έχει νοσήσει και να αποφύγει έτσι τον εμβολιασμό ή και την αναστολή εργασίας.

Το τρίτο είναι, όπως συνέβη στο νοσοκομείο Θήρας, η διενέργεια πλαστών rapid test για ταξιδιώτες που θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους. Όσον αφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση της Σαντορίνης, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας διερευνά το περιστατικό ώστε να βρεθεί η ροή του συγκεκριμένου κυκλώματος με βασικό στόχο να διαπιστωθεί πού υπάρχει τρωτότητα στη διαδικασία και να θωρακιστεί.

Σημειώνεται ότι το πρόστιμο για όσους εκδίδουν ή ζητούν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης θα ανέρχεται σε 5.000 ευρώ όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.

«Οι δικλείδες ασφαλείας αφορούν στο πώς διενεργούνται οι έλεγχοι και πώς αξιολογούνται τα συμπεράσματα», ανέφερε σχετικά με τις απάτες που έχουν εντοπιστεί με πλαστά πιστοποιητικά νόσησης, εμβολιασμού ή και πλαστά θετικά τεστ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Πώς διαπιστώνονται οι απάτες με τα πλαστά πιστοποιητικά

Πώς όμως διαπιστώνονται οι απάτες; Με μια καταγγελία ή ένα λάθος συνήθως, «π.χ. στο ΚΥ Παλαμά, είχαμε 33 περιπτώσεις, έγινε συζήτηση μεταξύ του προσωπικού εκεί, ή η χρήση ενός τέτοιου πιστοποιητικού, όπως έγινε στο Μαμάτσειο στην Κοζάνη ή στην Θεσσαλονίκη όπου εμφανίστηκαν αυτά τα πιστοποιητικά. Εντοπίζονται λοιπόν συνήθως είτε από καταγγελία ή από τον θόρυβο» τόνισε ο κ. Μπίνης και σημείωσε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να επεμβαίνουν προληπτικά.

«Γι’ αυτό ελέγχουμε την έκταση αυτών των περιστατικών, εάν αποτελούν δίκτυο ή απλά μια κυρία που θέλησε να εξυπηρετήσει φίλους και συγγενείς, που είτε είναι αντιεμβολιαστές ή για άλλους λόγους δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, δεν θέλουν όμως να αναλάβουν και τις ευθύνες για αυτή τους την επιλογή. Θέλουν να είναι αντιεμβολιαστές, ταυτόχρονα όμως να πάρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να μπορούν να πηγαίνουν στο θέατρο και κυρίως να μην τεθούν σε αναστολή. Δεν γίνονται όμως και τα δύο. Επομένως  έχουμε σενάρια διασταύρωσης κάθε μέρα με συγκεκριμένα μοτίβα απάτης τα οποία τα επικαιροποιούμε κάθε φορά».

πλαστά πιστοποιητικά

Δικλείδες ασφαλείας για να σταματήσουν οι απάτες με τα πλαστά πιστοποιητικά

Ο κ. Μπίνης, εξήγησε πως παρακολουθούνται όλα τα σημεία της διαδικασίας, βλέποντας πού υπάρχει ευκαιρία απάτης και εκεί πρέπει να μπει μία δικλείδα, είτε ηλεκτρονική είτε αυτό που λέγεται «αρχή των 4 ματιών», είτε διάκριση αρμοδιοτήτων.

«Στο ΚΥ Παλαμά, είχε γίνει το βασικό λάθος που κάνουμε όλοι μας, που υπάρχει ένα εργαλείο, ένα λάπτοπ, μια ταμπλέτα, ένα κομπιούτερ που χρησιμοποιούν όλοι, ο καθένας όμως μπαίνει με τους προσωπικούς του κωδικούς. Υπάρχει λοιπόν το ψηφιακό ίχνος. Θα βγει λοιπόν εγκύκλιος που θα λέει ότι δεν δίνουμε τους κωδικούς μας σε τρίτα πρόσωπα. Αν το είχαν κάνει αυτό σωστά στο ΚΥ Παλαμά, η κυρία αυτή δεν θα είχε ποτέ την ευκαιρία να κάνει αυτό που έκανε.  Η κυρία αυτή για να κλείσει το κύκλωμα και να μην υπάρχουν τα ίχνη, έφτιαχνε τα προσωπικά ιατρικά ιστορικά, με τα πλασματικά ραντεβού που έκλεινε όταν έβρισκε μη χρησιμοποιηθείσες δόσεις, έφτιαχνε και το ιστορικό το οποίο δεν έφερνε σφραγίδα γιατρού, γιατί το έκανε μόνη της».

Πλαστά πιστοποιητικά

Άλλος τρόπος εντοπισμού των παραβάσεων στο σύστημα είναι μέσω της πρόληψης, δηλαδή, ελέγχοντας τις καταχωρήσεις εμβολιασμού μετά τις 10 το βράδυ για παράδειγμα ή απότομες αυξομειώσεις στον αριθμό των εμβολιασμών.

«Μόλις τελείωσε η ΕΔΕ στην Θήρα για τα πλαστά πιστοποιητικά rapid που χρησιμοποιούσαν οι αλλοδαποί για να φύγουν από την χώρα και είναι και οι περιπτώσεις που βγάζουν πλασματικά θετικά rapid test για να προσκομίσουν αυτοί που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αποφεύγοντας έτσι για 6 μήνες με το πιστοποιητικό νόσησης το εμβόλιο. Όταν το rapid test βγει θετικό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και με μοριακό τεστ υποχρεωτικά. Όταν είναι μοριακό, θα πρέπει να το δεχτούμε, γι’ αυτό πρέπει να βάλουμε μια δικλείδα που κάποιοι φορείς ήδη την εφαρμόζουν, ας πούμε στα νοσοκομεία, όπου με το που θα φέρεις θετικό ράπιντ από ιδιωτικό εργαστήριο, αμέσως θα πρέπει να κάνεις το pcr σε δημόσια δομή», είπε καταλήγοντας ο κ. Μπίνης.

Μεσολόγγι: Γιατρός πήρε δείγμα από θετικό ασθενή για να βγάλει πλαστό πιστοποιητικό

Ένα νέο περιστατικό με πλαστό πιστοποιητικό βλέπει το φως της δημοσιότητας με επίκεντρο αυτή τη φορά το Μεσολόγγι.

Οι καταγγελίες πλέον λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας για υγειονομικούς που εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης. Το νέο περιστατικό φέρει ως εμπλεκόμενο γιατρό του νοσοκομείου Μεσολογγίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γιατρός στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου φέρεται να πήρε δείγμα από θετικό ασθενή, για συνάδελφό του προκειμένου να φανεί ότι είναι θετικός και έτσι να μην κάνει το εμβόλιο και να γλιτώσει την αναστολή εργασίας.

Σύμφωνα με την pelop.gr, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης έχει ενημερωθεί για το συγκεκριμένο περιστατικό και όπως δήλωσε «η υπόθεση διερευνάται».

Κυνική ομολογία ανεμβολίαστης: Ψάχνω λαμόγιο γιατρό να μου δώσει πλαστό πιστοποιητικό

Σοκάρουν οι δηλώσεις γυναίκας που δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο. Η ίδια ομολογεί κυνικά ότι ψάχνει γιατρό για να της εκδώσει πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστηρίζει «δεν πρόκειται να εμβολιαστώ με τίποτα. Και θα ψάχνω γιατρούς, λαμόγια γιατρούς για να μου δώσουν ψεύτικα πιστοποιητικά και να κυκλοφορώ».

Όπως λέει η ίδια, «έχω σκεφτεί να κάνω και ψεύτικο πιστοποιητικό. Έχω σκεφτεί να πω στον γιατρό να μην μου βάλει τη βελόνα και να πετάξει έξω το υγρό. Έχω πάρει τηλέφωνα, τους έχω προτείνει να τους πληρώσω τόσο, όσο μπορώ. Τους παίρνω τηλέφωνο και τους λέω πόσα θέλεις, αλλά φοβούνται και δεν το κάνουν».

Όταν η δημοσιογράφος της λέει ότι αυτό είναι επικίνδυνο για όσους έχουν εμβολιαστεί, η ίδια ισχυρίζεται ότι για τους ανεμβολίαστους είναι επικίνδυνοι οι εμβολιασμένοι γιατί τους κολλάνε…

Όταν της επισημαίνεται ότι αυτό είναι παράνομο με τα πλαστά πιστοποιητικά, η γυναίκα απαντά ότι παράνομος είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

«Αν δεν το κάνω δεν κυκλοφορώ; Πού τα ακούσατε αυτά; Στην π…ιά απαντάς με π…ιά» λέει χαρακτηριστικά.

«Έχω αρνητικά τεστ από rapid test και υπάρχει μία φόρμουλα στην οποία βγάζεις την ημερομηνία, βάζεις το πού έγινε το τεστ και κυκλοφορείς ελεύθερα. Δεν σκανάρεται τίποτα και ποτέ» λέει η αντιεμβολιάστρια.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.