Πιο αυστηρές ποινές ζητούν οι γονείς του Άλκη

Από το «μηδέν» ξεκινά η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, μετά την έφεση που άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Καλίδης, χαρακτηρίζοντας εσφαλμένη την πρωτόδικη απόφαση.

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Είχε προηγηθεί η αίτηση της οικογένειας του 19χρονου φοιτητή προς τον εισαγγελέα Εφετών, με την οποία τον καλούσε να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι οι ποινές έπρεπε να είναι πιο αυστηρές απέναντι στους κατηγορουμένους για τη δολοφονία.

Με την πρόσφατη απόφασή του ο κ. Ν. Καλίδης χαρακτηρίζει λανθασμένη τη μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, καθώς θεωρεί ότι έπρεπε να καταδικαστούν για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο. Παράλληλα διαφωνεί με την καταδίκη των πέντε εκ των κατηγορουμένων για συνέργεια και ταυτίζεται με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας ότι ο πρώτος κατηγορούμενος έπρεπε να καταδικαστεί για ηθική αυτουργία με άμεσο δόλο και οι άλλοι δύο για συναυτουργία. Αντίθετα, ζητά να διατηρηθεί η καταδίκη για τον έκτο και τον όγδοο κατηγορούμενο που καταδικάστηκαν για συνέργεια.

Η δικογραφία

«Το ένα κομμάτι είναι αυτό που αφορά τον χαρακτηρισμό του δόλου, ο οποίος από το δικαστήριο κρίθηκε ενδεχόμενος, ενώ η θέση της οικογένειας είναι -και είναι πασιφανές από όλη τη δικογραφία, δηλαδή από τα μέσα που χρησιμοποίησαν οι κατηγορούμενοι, τα όπλα, τα σημεία που χτυπούσαν, τη διάρκεια των χτυπημάτων του- ότι ο δόλος ήταν ανθρωποκτόνος και πρέπει να χαρακτηριστεί σωστά», δηλώνει στη Realnews ο Γιάννης Πουλτσίδης, δικηγόρος της οικογένειας του Άλκη, αναφερόμενος στο αίτημα έφεσης που κατέθεσε η οικογένεια Καμπανού.

Ενώ, το δεύτερο σκέλος, όπως σημειώνει, «αφορά τους τρεις από τους πέντε κατηγορουμένους που κρίθηκαν ως συνεργοί και για εμάς είναι συναυτουργοί. Φυσικοί αυτουργοί της ανθρωποκτονίας σε βάρος του Άλκη και της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του Άγγελου, του φίλου του Άλκη. Πρόκειται για τους οδηγούς των τριών αυτοκινήτων, πρώτος, πέμπτος και δωδέκατος κατηγορούμενος».

Οργή

Ο Γ. Πουλτσίδης εκφράζει την οργή του για τη δικαστική απόφαση σχετικά με συμμετοχή των τριών οδηγών των αυτοκινήτων στη δολοφονική οπαδική επίθεση σε βάρος του Άλκη και της παρέας του το βράδυ της 1ης Φεβρουαρίου 2022, στην περιοχή Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη και, παράλληλα, μεταφέρει τη δυσαρέσκεια της οικογένειας του 19χρονου.

«Η οικογένεια του Άλκη είναι απορημένη, δυσαρεστημένη και εμείς ως συνήγοροι είμαστε εξοργισμένοι με την απόφαση του δικαστηρίου σε ό,τι αφορά κυρίως τον ρόλο του πέμπτου και του δωδέκατου κατηγορουμένου. Συγκεκριμένα, από το βιντεοληπτικό υλικό της δικογραφίας φαίνεται ο πέμπτος να αποχωρεί, να φεύγει από το σημείο τα τελευταία δευτερόλεπτα της επίθεσης και πάνω από το σώμα του Άλκη. Προφανώς και τον έχει χτυπήσει. Στο πλαίσιο αυτό απορούμε πώς είναι δυνατόν να κρίθηκε συνεργός. Ως προς τον δωδέκατο, φαίνεται το αυτοκίνητό του να είναι ακινητοποιημένο για 37 δευτερόλεπτα, υπάρχει το σήμα του GPS και φαίνεται από την κάμερα πως και εκείνος κατέβηκε από το αυτοκίνητο, παρότι ο ίδιος κατηγορούμενος υποστηρίζει το αντίθετο», σημειώνει ο Γ. Πουλτσίδης. Όπως επισημαίνει ο δικηγόρος, στόχος της νομικής αυτής ενέργειας είναι η δυσμενέστερη θέση των κατηγορουμένων.

Τιμωρία

Αναφερόμενος στα συναισθήματα της οικογένειας του Άλκη λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των ποινών του δικαστηρίου για τους κατηγορουμένους, σημειώνει ότι υπάρχει ικανοποίηση, ωστόσο κάνει λόγο για έναν πόνο που δεν θα ξεπεραστεί ποτέ.

«Νιώθουν ηθικά δικαιωμένοι. Αισθάνονται ότι οι ένοχοι πραγματικά τιμωρήθηκαν, αλλά ο πόνος παραμένει αβάσταχτος και θα παραμείνει για το υπόλοιπο της ζωής τους. Αυτό που έγινε και οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι κάτι πολύ μικρό για εκείνους μπροστά σε αυτό που έγινε στον Άλκη», τονίζει ο Γ. Πουλτσίδης.

Σημειώνεται ότι έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του δικαστηρίου έχουν ασκήσει και οι δώδεκα καταδικασθέντες. Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης στις 6 Ιουλίου έκρινε επτά κατηγορουμένους ένοχους για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο από κοινού σε βάρος του Άλκη και πέντε για συνέργεια σε ανθρωποκτονία. Όσον αφορά τον τραυματισμό του φίλου του Άλκη, οι πέντε κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και οι επτά για συνέργεια. Σχετικά με τον τρίτο της παρέας, ο ένας από τους δώδεκα βαρύνεται με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας και οι υπόλοιποι για συνέργεια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ