Πηγές υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου: Τι απαντούν για τις φωτογραφίες «τζιχαντιστών» με ελληνικές κάρτες ασύλου

Μία πρώτη απάντηση δίνουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα με «τζιχαντιστές» που φέρονται να έχουν πάρει άσυλο στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, οι συγκεκριμένες πηγές αποσαφηνίζουν σχετικά με τα εν λόγω δημοσιεύματα πως:

  1.  Η χορήγηση ασύλου σε έναν αιτούντα θέτει ως απαράβατο όρο την καθαρή σήμανση και χαρτογράφησή του. Με άλλα λόγια, η χορήγηση ασύλου προϋποθέτει ότι δεν υπάρχουν εκδοθέντα από τις αρμόδιες Αρχές Ασφαλείας διωκτικά μέτρα, διεθνή εντάλματα σύλληψης, ερυθρά αγγελία ή σειρά άλλων στοιχείων. Μόνον τότε ο υπάλληλος της Υπηρεσίας Ασύλου νομιμοποιείται και δύναται να υπεισέλθει στην εξέταση της ουσίας της υπόθεσης.
  2. Tο ότι κάποιοι φωτογραφήθηκαν με κάρτες ασύλου ή και ταξιδιωτικά έγγραφα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και οι νόμιμοι κάτοχοι αυτών. Αφενός, τα έγγραφα αυτά μπορεί να είναι προϊόν πλαστογραφίας ή παραποίησης, αφετέρου, τα έγγραφα δύναται να είναι γνήσια, αλλά οι πραγματικοί κάτοχοί τους να τα έχουν απωλέσει ή πωλήσει σε δίκτυα λαθροδιακίνησης, όπως πάμπολλες φορές έχει αποδειχτεί στο παρελθόν κατά την εξιχνίαση τέτοιων δικτύων.

Υπενθυμίζεται πως χθες (17/10) η εφημερίδα «Τα Νέα» έφερε στη δημοσιότητα δύο φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται δύο άνδρες από τη Μέση Ανατολή, φερόμενοι «τζιχαντιστές», με κάρτες ασύλου και ταξιδιωτικά έγγραφα. Οι φωτογραφίες φαίνονται να έχουν τραβηχτεί στην χώρα μας και μάλιστα να είναι πρόσφατες. Ωστόσο, έχει επισημανθεί πως οι φωτογραφίες εξετάζονται από τις Αρχές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ