Πόλεμος στο Ισραήλ: Πέπλο τρόμου και απειλών σκεπάζει την Ευρώπη

Ο τρόμος σκεπάζει την Ευρώπη, καθώς ο πόλεμος μαίνεται στην Μέση Ανατολή, και επτά αεροδρόμια στην Γαλλία τέθηκαν σήμερα εκτός λειτουργίας, μετά από απειλές που διατυπώθηκαν ή διαπιστώθηκαν κατά την λειτουργία τους.

Στην Νίκαια για παράδειγμα, ένα από τα πρώτα αεροδρόμια για τα οποία διατάχθηκε εκκένωση, το προσωπικό δεν έλαβε καμία απειλή, όπως στα άλλα, ωστόσο σήμανε συναγερμός για ένα ύποπτο δέμα, κάτι που συμβαίνει συχνά, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro. Το ύποπτο δέμα ελέγχθηκε με βάση τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα και αποδείχτηκε ότι ήταν μια ξεχασμένη αποσκευή. Η λειτουργία του αεροδρομίου αποκαταστάθηκε.

Στην περίπτωση του αεροδρομίου της Τουλούζης-Blagnac, οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο αναφέρουν ότι το προσωπικό έλαβε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανέφερε την παρουσία βόμβας στο χώρο γύρω στις 10.30 π.μ.. Ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, με εκκένωση των χώρων του αεροδρομίου, και οι ειδικές ομάδες; ελέγχου τήρησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Τελικώς η κατάσταση εξομαλύνθηκε. και οι αρχές του αεροδρομίου.

 

Η Vinci Airports δήλωσε στη Le Figaro ότι το αεροδρόμιο της Ρεν, το οποίο η εταιρία διαχειρίζεται, έλαβε επίσης απειλή για βόμβα το πρωί της Τετάρτης. Με βάση την ανακοίνωση της εταιρίας η οποία διαχειρίζεται επίσης τα αεροδρόμια της Νάντης και στο  Μπρον της Λυών και τα τρία αεροδρόμια δέχτηκαν απειλή.

«Κινητοποιήθηκαν αμέσως οι κρατικές υπηρεσίες για να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα και οι τερματικοί σταθμοί εκκενώθηκαν, ενώ πραγματοποιήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου», ανέφερε η εταιρεία.

Περίπου στη 1 μ.μ. ώρα Γαλλίας, η Νομαρχία Hauts-de-France επέτρεψε την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Λιλ. “Η νομαρχία έδωσε το πράσινο φως για την επιστροφή του προσωπικού και των επιβατών στο αεροδρόμιο”, ανέφερε το αεροδρόμιο της Λιλ στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).
Εκπρόσωπος της Γαλλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) επιβεβαίωσε στη Le Figaro ότι το πρωί της Τετάρτης είχαν εκδοθεί “απειλές για βόμβα”, καθώς και “εκκενώσεις τερματικών σταθμών” τουλάχιστον σε τέσσερα αεροδρόμια – Λιλ, Λυών, Τουλούζη και Μποβέ. Οι αρχές δεν ήταν σε θέση να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Εκτροπή πτήσεων και μεγάλες καθυστερήσεις

Ο τρόμος έφερε αναστάτωση και σύμφωνα με τον ηλεκτρονικό πίνακα ελέγχου της DGAC, τρία αεροδρόμια αντιμετώπιζαν μεγάλες καθυστερήσεις λίγο μετά το μεσημέρι: Τουλούζη-Blagnac (δύο ώρες κατά την άφιξη, μιάμιση ώρα κατά την αναχώρηση), Λιλ-Λεζουάν (μιάμιση ώρα κατά την άφιξη και την αναχώρηση) και Μποβέ-Τιλλέ (σχεδόν δύο ώρες κατά την αναχώρηση).
Στην Λιλ, “ο τερματικός σταθμός εκκενώθηκε γύρω στις 10.30 π.μ.”, σύμφωνα με εκπρόσωπο. Ωστόσο, “Δεν είναι μια ημέρα με πολύ μεγάλη κίνηση”, πρόσθεσε ο ίδιος. Παρά ταύτα η καθυστερήσεις δεν αποφεύχθηκαν.

Οι πτήσεις από το Μαρακές, τη Γενεύη και την Κωνσταντινούπολη, οι οποίες επρόκειτο να προσγειωθούν μεταξύ 11.05 π.μ. και 11.40 π.μ., εκτράπηκαν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αεροδρομίου της Λιλ. “Οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται επί τόπου”, ανέφερε το αεροδρόμιο στο Χ.

Ηρεμία στα τρία αεροδρόμια του Παρισιού

Ο όμιλος που διαχειρίζεται τα τρία αεροδρόμια του Παρισιού, ο ADP (διαχειρίζεται τα αεροδρόμια Charles de Gaulle, Paris Orly και Le Bourget του Παρισιού) διαβεβαίωσε ότι δεν επηρεάζεται, σε αυτό το στάδιο, από τις απειλές για βόμβες που διατυπώθηκαν στα άλλα μεγάλα αεροδρόμια της Γαλλίας.
“Κανένα από τα αεροδρόμια του Παρισιού δεν επηρεάζεται από τις απειλές για βόμβες. Ωστόσο, παραμένουμε σε πλήρη επαγρύπνηση”, εξήγησε η εταιρεία στη Le Figaro

Πολλές οι απειλές τις τελευταίες ημέρες

Εκτός από τα αεροδρόμια του Παρισιού, την Τετάρτη, εκκενώθηκε για άλλη μια φορά ο πύργος των Βερσαλλιών, ένα από τα πιο επισκέψιμα αξιοθέατα της Γαλλίας, λόγω απειλής για βόμβα.

Ήταν η τρίτη φορά μέσα σε πέντε ημέρες. Το μουσείο του Λούβρου αναγκάστηκε επίσης να κλείσει τις πόρτες του το περασμένο Σαββατοκύριακο για λόγους ασφαλείας.

Ο αριθμός των απειλών για βόμβα σε δημόσιους χώρους στην Γαλλία έχει αυξηθεί μετά την επίθεση σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Αράς, με θύμα έναν καθηγητή λογοτεχνίας, ο οποίος δολοφονήθηκε. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, έχει προκαλέσει κύμα επιθέσεων στην Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες.
Δύο Σουηδοί τουρίστες πυροβολήθηκαν με ημιαυτόματα όπλα στις Βρυξέλλες το βράδυ της Δευτέρας, ενώ το πρωί της Τετάρτης ρίχτηκαν βόμβες μολότοφ σε μια συναγωγή στο Βερολίνο, αλλά κανείς δεν σκοτώθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ