ΦΩΤΟ-Ο χάρτης των φυλακών

ΦΩΤΟ-Ο χάρτης των φυλακών

“Πατείς με, πατώ σε” εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές, όπου σήμερα περισσεύουν 2.102 άτομα: Συνολικά 11.988 κρατούμενοι, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι αλλοδαποί (7.025), κυριολεκτικά “στοιβάζονται” στα καταστήματα κράτησης της χώρας, η χωρητικότητα των οποίων δεν ξεπερνά τις 9.886 θέσεις.

Τα αναλυτικά στοιχεία που φανερώνουν ότι ο υπερπληθυσμός δεν παύει-παρά τα όποια μέτρα- να αποτελεί τη μεγάλη πληγή των ελληνικών φυλακών παραδόθηκαν χθες από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, στα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το σωφρονιστικό σύστημα. 

Πέραν του συνωστισμού, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα μέτρα που στόχευαν να βάλουν φραγμό στις αθρόες προφυλακίσεις… ευδοκίμησαν, αφού ο αριθμός των υποδίκων σήμερα ανέρχεται σε 2.560 άτομα (υπερέβαιναν τους 4.000 προ διετίας).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η “ακτινογραφία” των αδικημάτων που οδήγησαν σε εγκλεισμό, με δημοφιλέστερα τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας (υπεξαίρεση, κλοπή, ληστεία), για τα οποία κρατούνται 3.607 άτομα. 

Η αμέσως επόμενη πολυπληθής κατηγορία κρατουμένων είναι για αδικήματα σχετικά με τα ναρκωτικά (3.093) και για παράνομη μεταφορά μεταναστών (1.241), ενώ οι καταδικασθέντες για εγκλήματα κατά της ζωής ανέρχονται σε 1.204.

(Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση):

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ