ΦΩΤΟ-Καταστροφές στις καλλιέργειες προκάλεσε η χαλαζόπτωση

ΦΩΤΟ-Καταστροφές στις καλλιέργειες προκάλεσε η χαλαζόπτωση

Η ισχυρή χαλαζόπτωση και οι θυελλώδεις άνεμοι που έπληξαν την Τρίτη τα περισσότερα χωριά της Πηνείας του δήμου Ήλιδας, δεν άφησαν τίποτα όρθιο και το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί τα ελαιόδενδρα, καθώς ο καρπός έπεσε στο έδαφος και η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη σε μία χρονιά που οι κάτοικοι είχαν επενδύσει πολλά στην παραγωγή.

Μεγάλες ζημιές έπαθαν τα καλαμπόκια και τα εσπεριδοειδή, ενώ έχουν υποστεί σημαντικές βλάβες αρκετοί στάβλοι, αποθήκες, κεραμίδια έφυγαν από στέγες και στο δημοτικό διαμέρισμα της Εφύρας έσπασαν ακόμη και τζαμαρίες καταστημάτων.

Στο επίκεντρο των έντονων καιρικών φαινομένων βρέθηκαν η Εφύρα, η Δαφνιώτισσα, η Αυγή, ο Κάμπος, η Οινόη, η Βουλιαγμένη, το Λάττα και το Σιμόπουλο και οι κάτοικοι θρηνούν την παραγωγή τους, που βλέπουν πλέον μπροστά τους την οικονομική καταστροφή.

Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί και το αγροτικό δίκτυο και από χθες το πρωί οι πρόεδροι των δημοτικών διαμερισμάτων έχουν ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών για να ενημερωθεί λεπτομερώς ο δήμος Ήλιδας προκειμένου να κινηθούν διαδικασίες για να κηρυχθεί η περιοχή θεομηνιόπληκτη.

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στον τόπο των ζημιών ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, μαζί με τον αντιδήμαρχο κ. Σπύρο Τζουλέκη και ενημερώθηκαν απευθείας από τους παραγωγούς.

Ο Δήμαρχος έδωσε αμέσως εντολή και όλοι οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ των διαμερισμάτων που έχουν πληγεί, προχώρησαν σε αναγγελία προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η υποβολή αιτήσεων, ενώ ο ίδιος επικοινώνησε με τον διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Έξαρχο, του εξέθεσε το πρόβλημα και του ζήτησε να αποσταλούν άμεσα κλιμάκια για να γίνει εκτίμηση της καταστροφής. Κάτι που αναμένεται να γίνει ίσως και σήμερα.

Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν επί ποδός όλα τα συνεργεία του δήμου και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας απομάκρυναν δένδρα που είχαν πέσει στο οδόστρωμα, ενώ ειδοποιήθηκαν ΔΕΗ και ΟΤΕ, καθώς εξαιτίας της κακοκαιρίας κόπηκε η ηλεκτροδότηση και τα τηλέφωνα ήταν νεκρά.

Αυτό που ζητούν οι πληγέντες κάτοικοι είναι άμεσες εκτιμήσεις και άμεσες αποζημιώσεις, για να μπορέσουν να επιβιώσουν, καθώς έχασαν την ελαιοπαραγωγή ένα μόλις μήνα πριν τη συγκομιδή.

Η καταγραφή των ζημιών αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα, καθώς χθες οι συνεχείς βροχοπτώσεις δεν βοήθησαν ιδιαίτερα, ενώ όπως είπε και ο κ. Χριστοδουλόπουλος, θα δοθεί βαρύτητα και στην αποκατάσταση του αγροτικού δικτύου.

Πηγή: www.patrisnews.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ