ΦΩΤΟ-Δείτε το πρώτο ελληνικό αεροπλάνο

ΦΩΤΟ-Δείτε το πρώτο ελληνικό αεροπλάνο

Το πρώτο ελληνικό αεροπλάνο τύπου Henri Farman, το πιλοτάριζε το 1913 ο πρώτος Έλληνας πιλότος Δημήτριος Καμπέρος.

Με βάση τα σχέδια και τις φωτογραφίες του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, το πρώτο ελληνικό αεροπλάνο τύπου Henri Farman (Γαλλία) κατασκευάστηκε στην Πρέβεζα.

Το αεροπλάνο αυτό πιλοτάριζε το 1913 ο πρώτος Έλληνας πιλότος Δημήτριος Καμπέρος (από εκεί και η φράση “μωρή τρελλοκαμπέρω”).  Η Κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου το 1911 είχε την προνοητικότητα να στείλει 4 Έλληνες αξιωματικούς στη Γαλλία να εκπαιδευτούν ως πιλότοι από τον Henri farman. 

 Δύο πρώτοι ήταν ο Καμπέρος και ο Μουτούσης. Στη συνέχεια το 1912 αγόρασε 4 αεροπλάνα. Αυτά προσγειώθηκαν τον Οκτώβριο του 1912 στο αεροδρόμιο Νικόπολης στη Πρέβεζα, απέναντι από την ψησταριά του Αρίστου Ακρίβη, και από εκεί έκαναν αναγνωριστικές πτήσεις στο Μπιζάνι Ιωαννίνων, το οποίο βρίσκονταν υπό Τουρκική κατοχή.

Έτσι η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που απέκτησε πολεμική αεροπορία και η πρώτη χώρα στην ιστορία που χρησιμοποίησε αεροπλάνα σε πολεμικές επιχειρήσεις. Το αεροπλάνο επέστρεψε στην Ήπειρο και περιμένει το κοινό να το επισκεφθεί, κάθε Σαββατοκύριακο στο Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου στην Πρέβεζα.

 

Πηγή: epirusgate.blogspot.gr

 

Διαβάστε επίσης

Δύο νεκροί από πτώση αεροπλάνου

Επιβάτης έπαθε αμόκ και επιτέθηκε στο πιλοτήριο

“Θρίλερ” με F-16 και αιωροπτεριστές

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ