Πέραμα: Αυτός είναι ο 20χρονος που έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών – Νέο βίντεο ντοκουμέντο

Ένας 20χρονος Ρομά που οδηγούσε κλεμμένο αυτοκίνητο, έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα, έπειτα από μία κινηματογραφική καταδίωξη, το ξημέρωμα του Σαββάτου.

Ο Νίκος Σαμπάνης ήταν πατέρας δύο παιδιών, ενώ η χήρα του είναι έγκυος στο τρίτο παιδί της. Μιλώντας στην κάμερα του ΑΝΤ1, η χήρα του ξέσπασε: “Θέλω να σαπίσει μέσα. Και να μου τον φέρετε, να τον σκοτώσω εγώ… Με άφησε με δύο παιδιά. Θα τον σκοτώσω με τα ίδια μου τα χέρια” είπε για τον άνθρωπο που σκότωσε τον άνδρα της. Συγγενείς και φίλοι πήγαν το μεσημέρι και άφησαν λουλούδια στο σημείο όπου αυτός εξέπνευσε.

Πέραμα 20χρονος Ρομά

Καταδίωξη στο Πέραμα: Βίντεο-ντοκουμέντο από το αιματηρό περιστατικό

Το αιματηρό περιστατικό στο Πέραμα, όπου ο 20χρονος Ρομά έπεσε νεκρός από πυρά των ανδρών της Ομάδας ΔΙΑΣ έπειτα από καταδίωξη προκαλεί ερωτήματα αλλά και αντιδράσεις. Οι επτά αστυνομικοί που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση θα απολογηθούν την Τετάρτη, ενώ η οικογένεια του θύματος ζητεί να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Στη δημοσιότητα φέρνει ο ΑΝΤ1 βίντεο-ντοκουμέντο από τα πρώτα λεπτά μετά τη συμπλοκή και τον καταιγισμό πυρών.

Έχουν περάσει ελάχιστα λεπτά από τους πυροβολισμούς στο Πέραμα. Στο βίντεο του ΑΝΤ1 διακρίνονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες κατοίκων της γειτονιάς να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους δύο νεαρούς που έχουν δεχθεί τις σφαίρες.

Όπως δήλωσε στις κάμερες αυτόπτης μάρτυρας, “κατάλαβα ότι ήταν νεκρός και πήγα μετά στον άλλον και έδωσα τις πρώτες βοήθειες μαζί με μια άλλη από τη γειτονιά. Είχε πληγή κάτω από τη μασχάλη και μία κάτω,  στην κοιλιά” σημείωσε ο μάρτυρας.

Το αυτοκίνητο είχε ακινητοποιηθεί στη μέση του δρόμου στο Πέραμα. Tο πίσω τζάμι ήταν θρυμματισμένο και ο οδηγός νεκρός. Ο συνεπιβάτης ήταν δίπλα του. Ένας αστνομικός τον χαστούκισε ελαφρά σε μια προσπάθεια να τον συνεφέρει

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι επτά αστυνομικοί

Οι αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ που συμμετείχαν στους πυροβολισμούς στο Πέραμα, την Παρασκευή το βράδυ, οδηγήθηκαν υπό αυξημένα μέτρα ασφαλείας στον εισαγγελέα, όπου και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη. Ως τότε θα κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Σε βάρος τους ασκήθηκαν διώξεις για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες υποστηρίζουν ότι πυροβόλησαν για να σταματήσουν το αυτοκίνητο και να σώσουν έναν συνάδελφό τους.

“Ο οδηγός επιχείρησε να μας σκοτώσει ή να μας τραυματίσει εμβολίζοντας διαδοχικά τις μηχανές και στη συνέχεια  παρέσυρε μια μηχανή αλλά και τον συνάδελφο επιχειρώντας να περάσει πάνω από τη μηχανή και τον οδηγό. Αναγκαστήκαμε να προβούμε σε πυροβολισμούς ακινητοποίησης του οχήματος για να σώσουμε τη ζωή του συναδέλφου” επεσήμαναν.

Καταδίωξη πέραμα

Η οργή της οικογένειας του 20χρονου

Η κάμερα της εκπομπής “Πρωινοί Τύποι” του ΑΝΤ1 βρέθηκε το πρωί της Κυριακής στον καταυλισμό των Ρομά στον Ασπρόπυργο, όπου διαμένει η οικογένεια του θύματος, αλλά και των δύο συνεπιβατών του, στο κλεμμένο αμάξι που καταδίωξαν οι αστυνομικοί.

Ο πατέρας του νεκρού μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξέφρασε την οργή του για τους αστυνομικούς λέγοντας: “Τι πήρανε; Ένα αυτοκινητάκι πήρανε. Τι ήταν; Εγκληματίες ήταν; Δεν μπορούσαν να τους σκίσουν τα λάστιχα, δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι να τον τραυματίσουν, δεν μπορούσαν να τον συλλάβουν;”

“Να σαπίσουν στη φυλακή” ζητούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, όπως η χήρα, η μητέρα και η αδελφή του 20χρονου, ενώ φίλοι του νεκρού απειλούν με εκδίκηση και αυτοδικία σε βάρος των αστυνομικών.

Πέραμα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, στον καταυλισμό του Ασπρόπυργου όπου ζει η οικογένειά του, η χήρα και η μητέρα του είναι απαρηγόρητες. Οι συγγενείς του ξεσπούν ζητώντας Δικαιοσύνη. Ο συνοδηγός του Σαμπάνη που τραυματίστηκε από τα αστυνομικά πυρά νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Μητέρα τραυματία από την καταδίωξη στο Πέραμα: Δεν με αφήνουν να τον δω

Ακόμη, η μητέρα του τραυματία, που ήταν κουνιάδος του 20χρονου Ρομά που σκοτώθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών, κατήγγειλε ότι δεν μπορεί να επισκεφθεί τον γιό της, ενώ λέει πως, ενώ η αρχική ενημέρωση ανέφερε για τραυματισμό του από μία σφαίρα στο χέρι, νεότερη ενημέρωση κάνει λόγο για τραυματισμό του από τρεις σφαίρες στην κοιλιά. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του τρίτου ατόμου που επέβαινε στο αυτοκίνητο και διαφεύγει της σύλληψης. Όπως λένε οι συγγενείς του στον καταυλισμό, δεν έχει επιστρέψει ακόμη στο σπίτι και δεν ξέρουν αν είναι καλά ή αν είναι και αυτός τραυματισμένος.

Ο Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε τους επτά κρατούμενους αστυνομικούς – Επικοινώνησε με τον πατέρα του 20χρονου

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος με ανάρτησή του στο Facebook, έκανε γνωστό ότι επισκέφθηκε τους επτά αστυνομικούς που κρατούνται στη ΓΑΔΑ για την αιματηρή καταδίωξη της Παρασκευής στο Πέραμα. Παράλληλα ανέφερα ότι επικοινώνησε με τον πατέρα του 20χρονου που έχασε τη ζωή του και του εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Θεοδωρικάκου:

“Πριν από λίγο επισκέφθηκα στη ΓΑΔΑ τους επτά αστυνομικούς που κρατούνται για την αιματηρή υπόθεση στο Πέραμα την Παρασκευή το βράδυ. Η κίνησή μου είχε αποκλειστικά ανθρώπινο και συμβολικό χαρακτήρα, για να στηρίξω ψυχικά νέους ανθρώπους που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία. Από εκεί και πέρα, η δικαστική εξέλιξη και οι πειθαρχικές διαδικασίες θα εξελιχθούν όπως προβλέπουν οι νόμοι.

Επίσης, επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον πατέρα του νεαρού που σκοτώθηκε στο συγκεκριμένο περιστατικό στο Πέραμα.Του εξέφρασα τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου.
Η κοινωνία μας χρειάζεται ανθρωπιά, ηρεμία και ασφάλεια για να προχωρήσει μπροστά. Σε όποια θέση και αν βρισκόμαστε, ιδιαίτερα αν υπηρετούμε τον δημόσιο βίο, οφείλουμε αυτό να το έχουμε καλά στο μυαλό μας”.

Αλέξης Κούγιας: Δεν άκουσαν καμία εντολή παύσης της καταδίωξης οι αστυνομικοί

Ο Αλέξης Κούγιας ανέλαβε την υπεράσπιση των επτά αστυνομικών που εμπλέκονται στην καταδίωξη με έναν νεκρό στο Πέραμα. Ο γνωστός ποινικολόγος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 σχετικά με την υπόθεση, σημείωσε:

“Προσπάθησα συζητώντας και με όλους και με τον καθένα χωριστά να διαπιστώσω τι έχει γίνει. Μού μετέφεραν την ίδια ιστορία και οι επτά” και πρόσθεσε: “Απ’ ό,τι πληροφορήθηκα, οι αστυνομικοί μετά από μία καταδίωξη μισής ώρας που ξεκίνησε από τη Θηβών και έφθασε μέχρι και το Πέραμα, όπου τους οδήγησαν οι δράστες της κλοπής του κλεμμένου αυτοκινήτου” σημείωσε ο Αλέξης Κούγιας και συνέχισε:

“Έχει σημασία και ο τύπος του αυτοκινήτου, τις τελευταίες ημέρες είχαν κλαπεί περίπου 15 αυτοκίνητα που είχαν  όλα χρησιμοποιηθεί σε παράνομες πράξεις άλλες πολύ σοβαρότερες, και όλα βρέθηκαν καμένα στην περιοχή του Σχιστό. Πιθανώς εκεί να ήθελαν να οδηγήσουν το αυτοκίνητο οι δράστες Αυτό είναι μια πιθανολόγηση.

Ενώ ήταν σε ένα σημείο που σχεδόν είχαν ακινητοποιήσει τους δράστες της κλοπής που επέβαιναν στο αυτοκίνητο, αυτό επιτάχυνε ξαφνικά με πολύ μεγάλη ταχύτητα και χτύπησε πέντε μοτοσικλέτες. Αυτό επιβεβαιώνεται και από καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, που διαπίστωσαν αυτά τα οποία μου διηγήθηκαν και οι αστυνομικοί” επεσήμανε ο κ. Κούγιας.

Όσο για το ότι είχαν λάβει εντολή να μην κάνει καταδίωξη, ο κ. Κούγιας είπε: “Ήταν το πρώτο πράγμα που ρώτησα, μου είπαν ότι καμία τέτοια εντολή δεν άκουσαν και σε κάθε περίπτωση, εκείνη τη στιγμή ακόμη και αν κάποιος έδινε εντολή, ήταν τέτοιες οι συνθήκες της τραγωδίας που δεν θα μπορούσε κάποιος να αντιδράσει με διαφορετικό τρόπο. Εκείνο που είναι και το μεγάλο επιχείρημα των κυρίων  κατηγορούμενων είναι ότι δεν έχουμε μια συμπεριφορά ενός ή δύο αστυνομικών.

Δεν μπορεί επτά αστυνομικοί συγχρόνως, εκ των οποίων ένας αριστούχος υπαστυνόμος, που σημαίνει ένας άνθρωπος με ιδιαίτερη παιδεία να αποφασίζουν να αφαιρέσουν τη ζωή κάποιων ανθρώπων χωρίς καμία αιτία. Να σώσουν τη ζωή τους, στην κυριολεξία και αυτό μπορεί να διαπιστωθεί επιστημονικά” υπογράμμισε ο κ. Κούγιας.

Όπως εξήγησε ο Αλέξης Κούγιας, “αύριο ή μεθαύριο, αναμένουμε την ιατροδικαστική γνωμοδότηση και τη βαλλιστική έρευνα”, για να διαπιστωθεί η βολή και η απόσταση από το πού εβλήθησαν οι σφαίρες.

“Απ’ ό,τι με πληροφόρησαν τρεις βολές έχουν βρει το νεκρό θύμα, η μία στον λαιμό. Έχουμε δύο τυφλά τραύματα και ένα διαμπερές. Αυτό που έχει ενδιαφέρον από τη από τη βαλλιστική και την ιατροδικαστική έρευνα να διαπιστωθεί οι βολές τι πορεία είχαν, η απόσταση από την οποία ερρίφθησαν οι βολές και εγώ θα μπορώ να έχω τη σωστή νομική επιλογή για να βοηθήσω τη Δικαιοσύνη να εκδώσει μια δίκαιη απόφαση.

Κληθείς να σχολιάσει για το ότι βρέθηκαν δεκάδες βλήματα στο σημείο είπε ότι, “το ότι ήταν άοπλα τα θύματα, διαπιστώνεται εκ του αποτελέσματος”, υποστηρίζοντας παράλληλα πως “σχετικά με τις 30 βολές να πω ότι τα όπλα τους είναι όλα ημιαυτόματα, μία, δύο βολές, τρεις βολές να ρίξει ο καθένας από αυτές, που αυτές ρίχνονται με μία ριπή, είναι επαναληπτικές. Δεν έχει σημασία, σημαντικό είναι προς τα πού ερρίφθησαν οι βολές και τι σκοπιμότητα είχαν…

Η προσέγγιση η υπερασπιστική είναι ότι δεν είχαν σκοπό να αφαιρέσουν ζωή ενός ανθρώπου που ήταν ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από το σπίτι του να πάει να κάνει τη δουλειά του και ξαφνικά τον βρήκε ο Χάρος στον δρόμο. Είχε ήδη γίνει κλοπή ενός αυτοκινήτου, επί μισή ώρα καταδίωξης με επικίνδυνο τρόπο, και αυτός που οδηγούσε, γιατί δεν ήξεραν πόσοι ήταν μέσα στο αυτοκίνητο, έπρεπε να τον ακινητοποιήσουν.

Σε μια στιγμή τον ακινητοποίησαν και αντί αυτός ο άνθρωπος να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις επτά αστυνομικών, αυτός διάλεξε να επιτεθεί στους αστυνομικούς, να χτυπήσει τις μοτοσικλέτες τους… Άκουσα και κάποιες δηλώσεις “τι έγινε, έκλεψε ένα αυτοκινητάκι”. Γι’ αυτό είναι οι αστυνομικοί, για να ακινητοποιούν τους δράστες και εμείς καμιά φορά τους ψέγουμε λέγοντας δεν υπάρχει Αστυνομία…

Δεν γνωρίζαμε αν αυτό το αυτοκίνητο θα χρησιμοποιείτο για να γίνει ανθρωποκτονία και να βρεθεί καμένο στο Σχιστό, όπως τα υπόλοιπα… Ή ληστεία σε τράπεζα, ή σπίτι ανήμπορων ανθρώπων, όπου κατ’ επανάληψη Ρομά έχουν αφαιρέσει ανθρώπινες ζωές και έχουν κάνει και ληστείες”, τόνισε, επαναλαμβάνοντας πως “οι αστυνομικοί δεν είχαν κανένα μένος να αφαιρέσου τη ζωή κανενός ανθρώπου. Προσπαθούσαν να συλλάβουν τον δράστη ενός εγκλήματος” σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Κούγιας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ