Πεδίο μάχης η Ειδομένη – Πλαστικές σφαίρες και χημικά από τους Σκοπιανούς αστυνομικούς – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ προσφύγων και των Σκοπιανών αστυνομικών Αρχών στη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου λάμψης και πλαστικών σφαιρών, ενώ οι πρόσφυγες πέταξαν προς το μέρος των αστυνομικών πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα.

Αυτή την ώρα η κατάσταση εκτονώνεται με την βροχή που άρχισε να πέφτει να λειτουργεί “πυροσβεστικά”. Οι πρόσφυγες να έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από το σημείο του φράχτη, από όπου ξεκίνησαν τα επεισόδια.

Ωστόσο, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων από τις αρχές των Σκοπίων.

Διαβήματα του ΥΠΕΞ στα Σκόπια για τα επεισόδια στην Ειδομένη

Ο Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην πΓΔΜ, Πρέσβης κ. Θεοχάρης Λαλάκος, προέβη σήμερα από το πρωί σε δύο αυστηρά διαβήματα με αφορμή τα σημερινά απαράδεκτα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Ειδομένη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «ο Πρέσβης κ. Λαλάκος κατέστησε σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η χρήση βίας κατ’ουδένα τρόπο συμβάλλει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου».

«Κάλεσε, τέλος, τις Αρχές της γειτονικής χώρας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν την προσήκουσα υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα» υπογραμμίζει η ανακοίνωση

Το χρονικό των επεισοδίων

Από το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ. Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και προσπάθησαν να τον ρίξουν. Τότε,  από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.

Όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, πολλοί πρόσφυγες κατέφυγαν στα ιατρεία του καταυλισμού με αναπνευστικά προβλήματα.  Υπάρχουν επίσης αναφορές για τραυματίες. 

 Δείτε το βίντεο του ΑLPHA

 

 

Πηγές ΥΕΘΑ: Δεν μπήκαν σε ελληνικό έδαφος οι Σκοπιανοί αστυνομικοί – ΒΙΝΤΕΟ

Σε καμία περίπτωση, δεν υπήρξε παραβίαση των συνόρων στο σημείο τηςΕιδομένης, από τους Σκοπιανούς αστυνομικούς, αναφέρουν πηγές του ΥΕΘΑ, με αφορμή τα επεισόδια με πρόσφυγες στην Ειδομένη, οι οποίοι επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ. 

Σημειώνεται ότι το δελτίο ειδήσεων του Mega, μετέδωσε ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην Ειδομένη, οι Σκοπιανοί αστυνομικοί πέρασαν στο ελληνικό έδαφος.

Δείτε το βίντεο από το Mega

Πηγή βίντεο real.gr

Τα Σκόπια για τα επεισόδια στην Ειδομένη

Ομάδες προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στον άτυπο καταυλισμό τηςΕιδομένης, προσπάθησαν να περάσουν παράνομα και με τη βία στο έδαφος των Σκοπίων, ανέφερε αρμόδιος παράγοντας από το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων των Σκοπίων.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας από τρία διαφορετικά σημεία, προκαλώντας φθορές στον προστατευτικό φράχτη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία, ομάδες προσφύγων και μεταναστών από τον καταυλισμό στην Ειδομένη προσπάθησαν να κόψουν ορισμένα σημεία του αγκαθωτού φράχτη και έριξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων των Σκοπίων, οι οποίες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να τους απωθήσουν.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Oι εικόνες με τους πρόσφυγες που βρίσκονται ξαπλωμένοι στο έδαφος, σε λιπόθυμη κατάσταση στην Ειδομένη σοκάρουν. 

Δείτε τις φωτο από τα επεισόδια εδώ:

 

Φώτο: από το ΑΠΕ – ΜΠΕ και από το Twitter, χρήστης @RaquelNavarroP,@bjokie,

 

 

 Διαβάστε επίσης

 ΒΙΝΤΕΟ από τα επεισόδια στην Ειδομένη

Λιποθυμίες προσφύγων στην Ειδομένη – Με χημικά τους απωθούν οι Σκοπιανοί – ΒΙΝΤΕΟ

Επεισόδια στην Ειδομένη – Πρόσφυγες προσπάθησαν να ρίξουν τον φράχτη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ