Πάτρα: 4 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας μέσα σε ένα 24ωρο

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά… τέσσερα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκαν μόλις μέσα σε μια μέρα στην Πάτρα.

Τροχαίο στην Πάτρα: Αυτοκίνητο παρέσυρε 14χρονο

Οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές επενέβησαν άμεσα και μάλιστα σε δυο από τις τέσσερις περιπτώσεις προχώρησαν σε συλλήψεις.

Η κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας σημειώνεται τη στιγμή που η χώρα μας παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις από την εν ψυχρώ γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων και προβληματίζει ιδιαίτερα την κυβέρνηση.

Πάτρα: Επεισόδια στο κέντρο της πόλης – 12 προσαγωγές

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί ευρεία σύσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με ανώτατους αξιωματικούς, διοικητές τμημάτων και προϊσταμένους ενδοοικογενειακής βίας με αντικείμενο την αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι αστυνομικοί οφείλουν να στηρίζουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και ζήτησε από τους τηλεφωνητές της Άμεσης Δράσης να αντιμετωπίζουν με επαγγελματισμό τα θύματα.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ανακοινώθηκε η δημιουργία δομών φιλοξενίας για θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε κάθε αστυνομική διεύθυνση. Να σημειωθεί ότι σε αυτή την πρωτοβουλία θα συμβάλλει και η Εκκλησία, η οποία θα παραχωρήσει κτίρια για τη φιλοξενία των θυμάτων.

Ποιες είναι οι τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:

1) Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.

2) Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείρισή τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία

3) Για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας  ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού.

4)Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.

Υπενθυμίζεται πως έως τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.

Ο υπουργός ζήτησε από τους αστυνομικούς να «πέφτουν» πάνω από το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων. «Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής υποχρεούμαστε να πράξουμε ό, τι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής», είπε χαρακτηριστικά.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ