Πάρνηθα: ΒΙΝΤΕΟ με την ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς μέσα σε μισή ώρα

Χρειάστηκαν μόνο 30 λεπτά για να ξεφύγει η φωτιά στην Πάρνηθα, το μεσημέρι της Τετάρτης. Όπως φαίνεται στο βίντεο, ενώ οι φλόγες μέχρι τις 13:00 έκαιγαν στο λόφο αριστερά, στην περιοχή του στρατοπέδου Καποτά και της Αγίας Παρασκευής Μενιδίου, μέσα σε 10 λεπτά η πυρκαγιά «έκανε κηλίδωση» και μεταφέρθηκε στον απέναντι λόφο περνώντας πάνω από τη χαράδρα χωρίς να κάψει τίποτε στο ενδιάμεσο.

Πάρνηθα: Νυχτερινά πλάνα της μεγάλης φωτιάς – Πιλότος τράβηξε ΒΙΝΤΕΟ από τα 35.000 πόδια

Στα επόμενα 10 λεπτά η πυρκαγιά εξαπλώθηκε με επίσης ιλιγγιώδη ταχύτητα από το σημείο της κηλίδωσης μέχρι την κορυφή του βουνού, πάνω από το καζίνο της Πάρνηθας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά συνέβαιναν την ώρα που τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης  όπως φαίνεται και στο βίντεο, έκαναν συνεχείς ρίψεις νερού πάνω από τις φλόγες.

Meteo: Η έκρηξη της δασικής πυρκαγιάς στην Πάρνηθα και η δημιουργία πυρονέφους

Δείτε το βίντεο:

Η έκρηξη της δασικής πυρκαγιάς στην Πάρνηθα και η δημιουργία πυρονέφους

Εκρηκτική εξάπλωση και ακραία συμπεριφορά παρουσίασε νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης 23.08.2023 η δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.  Με βάση την ανάρτηση αυτό συνέβη όταν η πυρκαγιά εισήλθε στη βάση χαράδρας με πυκνή βλάστηση στις πλαγιές του βουνού. «Αυτό οδήγησε αρχικά στην αύξηση του πυροθερμικού φορτίου, με τα θερμά αέρια που παράγονται κατά την καύση να οδηγούνται προς την κορυφή της χαράδρας, θερμαίνοντας έτσι τα άκαυτα δασικά καύσιμα και δημιουργώντας ένα επαγωγικό, πολύ ισχυρό ρεύμα αέρα προς τα ανάντη (προς την κορυφή της χαράδρας), το οποίο και “τράβηξε” την πυρκαγιά μέχρι την κορυφή της χαράδρας με εκρηκτικό τρόπο» (Εικόνα 1).

Φωτιά στην Πάρνηθα: Μάχη για να σωθεί ο Εθνικός Δρυμός – Το σχέδιο της Πυροσβεστικής με τους δασοκομάντο
Εικόνα 1

Χαρακτηριστικό αποτύπωμα της ακραίας συμπεριφοράς που παρουσίασε η πυρκαγιά αποτελεί άλλωστε και η παροδική δημιουργία πυρονέφους πάνω από την πυρκαγιά (Εικόνα 2). Τα πυρονέφη δημιουργούνται εξαιτίας των μεγάλων ποσών θερμότητας που εκλύει η φωτιά, οδηγώντας τελικά στη σύζευξή της με την ατμόσφαιρα (η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό).

pironefos
Εικόνα 2

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ