Παράταση του lockdown σε Αττική και Θεσσαλονίκη, νέες περιοχές στο “βαθύ κόκκινο” – Κλειστά σχολεία σε όλη τη χώρα

Την παράταση του lockdown στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, την ένταξη ακόμη οκτώ περιοχών στο “βαθύ κόκκινο” και την επιστροφή της τηλεκπαίδευσης στα σχολεία όλης της χώρας ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας που πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή.

“Συγκεκριμένα, η επιτροπή εισηγήθηκε η εκπαιδευτική διαδικασία σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες να συνεχιστεί υπό το καθεστώς τηλεκπαίδευσης μέχρι τις 29 Μαρτίου σε όλη την Επικράτεια” ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

“Κατά το διάστημα αυτό θα επικαιροποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με αφορμή την αύξηση της μεταδοτικότητας, την κυκλοφορία των νέων μεταλλάξεων, την αύξηση επιδημικών εξάρσεων σε σχολικές μονάδες πέρα του αναμενόμενου για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες σε περιοχές που λειτουργούσαν δια ζώσης, προτείνοντας την ενίσχυση της διαδικασίας του testing στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές προκειμένου να αρχίσει η δια ζώσης εκπαίδευση με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο”, τόνισε. Από το μέτρο, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, εξαιρούνται τα ειδικά σχολεία τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν δια ζώσης.

Σχεδόν “βαθυκόκκινος” ο χάρτης

Τις περιοχές που εισέρχονται από το Σάββατο στις 6 το πρωί στο “βαθύ κόκκινο”, λόγω της αυξητικής τάσης του επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται σε αυτές, ανακοίνωσε στην ενημέρωση της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Έτσι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου εντάσσονται, με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου 12 Μαρτίου και έως τις 22 Μαρτίου, οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, Ευρυτανίας και Λέσβου, αλλά και οι δήμοι Ιωαννιτών, Μετσόβου, Κατερίνης, Χανίων και Σκιάθου. Ταυτόχρονα στο “βαθύ κόκκινο” παραμένουν οι περιφερειακές ενότητες Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας πλην Δήμου Σκύρου, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Άρτας και Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Σάμου και Λευκάδας πλην Μεγανησίου, καθώς και οι δήμοι Καλύμνου, Ρόδου, Χίου και Ανωγείων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας παραμένουν στο “κόκκινο”, δηλαδή στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

Καθαρά Δευτέρα: Έτσι θα πετάξουμε χαρταετό

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και το αν θα υπάρξει η δυνατότητα να τηρηθεί, εν μέσω έξαρσης του κορονοϊού, το έθιμο του χαρταετού κυριαρχεί στις συζητήσεις των πολιτών. Έτσι στο θέμα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Παρασκευής ξεκαθαρίζοντας πως θα τηρηθεί με ισχύοντες περιορισμούς.

Για την Καθαρά Δευτέρα ισχύει ό,τι και σήμερα. Δηλαδή, δεν επιτρέπονται οι υπερ-τοπικές μετακινήσεις, είπε ο κ. Χαρδαλιάς. Οι μετακινήσεις με τα SMS 2 και 3 θα γίνονται εντός του δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από την οικία. Για το SMS 6 η μετακίνηση θα γίνεται πεζή ή ποδήλατο. Οπότε, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς και το πέταγμα του χαρταετού τη Δευτέρα θα γίνει κοντά στις οικίες.

«Το έθιμο του χαρταετού μπορεί να τηρηθεί με τους περιορισμούς των μετακινήσεων εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων για να συμπληρώσει: «Λαμβάνοντας, βέβαια, όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού στους υπαίθριους χώρος».

Κανονικά θα ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Επαναλειτουργούν τα υποθηκοφυλάκεια από την Τρίτη 16 Μαρτίου

Επίσης, ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων από την Τρίτη 16 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκαν ομόφωνα την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων με προγραμματισμένα ραντεβού, ώστε να επιλυθούν προβλήματα καθημερινότητας που σχετίζονται με τη λειτουργία τους και να προστατευθεί παράλληλα, η Δημόσια Υγεία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ